Panorama 21. Apunts per a un incendi dels ulls
El concepte gràfic que Ana Domínguez ha dissenyat per a la sèrie expositiva Panorama i per a la seva primera edició, Apunts per a un incendi dels ulls, és fonamental com a element de comunicació del projecte, ja que connecta l’exposició física amb la seva versió en línia.
Identitat gràfica de "Panorama", 2021
Identitat gràfica de "Panorama", 2021
Ana Domínguez
Identitat gràfica de "Apunts per a un incendi dels ulls", 2021
Identitat gràfica de "Apunts per a un incendi dels ulls", 2021
Ana Domínguez

Per a aquests dos encàrrecs, Domínguez ha treballat estretament amb Lara Coromina, Pau Geis i Ana Habash, membres, tots tres, de l’equip del seu estudi.

La identitat de Panorama es basa en una versió customitzada de la font tipogràfica Du Nord Macba i en un wordmark circular en forma de tampó. Desenvolupat per a la web i les xarxes socials, aquest disseny expandeix les lletres de panorama en una sèrie de volutes i arabescos en blanc i negre que fan pensar en la poesia concreta.

El concepte gràfic d’Apunts per a un incendi dels ulls respon a la vitalitat i a l’heterogeneïtat dels artistes que participen en l’exposició, i s’inspira en alguns versos clau del poemari homònim que Gabriel Ventura va publicar l’any 2020, sense oblidar la idea d’insurgència creativa, el potencial de la paraula i el desbaratament del sentit de la visió. Amb un llenguatge visual d’erupcions volcàniques, cortines de fum que oneja i línies en moviment, Domínguez i el seu equip utilitzen la il·lustració per descompondre el nom i desencadenar al·lusions a l’exposició.

Com es va fer

Ana Domínguez
Ana Domínguez
Ana Domínguez
Ana Domínguez
Ana Domínguez

Fotografies: Latitudes i Hiuwai Chu

Sobre Ana Domínguez

Ana Domínguez

Ana Domínguez és dissenyadora gràfica i directora d’art. Ha treballat fent disseny editorial, digital, de producte i expositiu, així com identitats corporatives i projectes per a cases de moda, artistes i institucions artístiques. Els seus projectes solen centrar-se en la fotografia d’estudi. Influïda per les fotografies d’aliments d’Irving Penn i per la sèrie Equilibres / Quiet Afternoon (1984) de Fischli & Weiss, el 2009 Domínguez va concebre, juntament amb Omar Sosa i Nacho Alegre, una sèrie de natures mortes per a la revista d’interiorisme Apartamento. Aquesta sèrie consistia en un conjunt de retrats, sobre un fons senzill, de composicions d’objectes quotidians o comestibles en equilibri precari: piles de pa, torres de bosses de plàstic o de patates.

Aquesta interpretació juganera dels aparadors de botigues es va desenvolupar fins a incorporar la forma humana. En la instantània per al número de setembre de 2018 de Vogue España, la figura va ser la cantant Rosalía. Sota la direcció artística de Domínguez i amb fotografia de Camila Falquez, l’estrella del flamenc pop es va convertir en un element més de la composició, ja fos a cavall d’una columna o enfilada a una pila de pneumàtics.

Ana Domínguez es va llicenciar a EINA (Barcelona) el 2005. El 2011 va fundar el seu propi estudi, després d’haver treballat amb Astrid Stavro i Bisdixit. Alguns dels seus treballs són una campanya per al Vitra Design Museum (2018), un catàleg per a Burberry (2017), la identitat gràfica del HGK FHNW Art Institute (2018), la identitat de l’editorial Terranova (2014), la identitat visual de Catalonia in Venice: Singularity (2015) i els aparadors per a Hermès (2019-2020). Domínguez col·labora a la revista Apartamento des de la seva aparició, el 2008. anadominguez.es

Charcoal, Apartamento Still Lifes, Ana Domínguez
Potatoes, Apartamento Still Lifes, Ana Domínguez
Plastic bags, Apartamento Still Lifes, Ana Domínguez
Aparador d'Hermès, Ana Domínguez
Aparador d'Hermès, Ana Domínguez
Singularity, Ana Domínguez
Burrbery, Ana Domínguez
Burrbery, Ana Domínguez