Panorama 21. Apunts per a un incendi dels ulls
Matter (Matèria), 2013-2021
Matter (Matèria), 2013-2021 Aleix Plademunt

Vistes d'Apunts per a un incendi dels ulls. Foto: Miquel Coll

L’obra artística d’Aleix Plademunt arrenca de la fotografia i l’edició. Aquest recol·lector d’imatges, amb afany d’observar, descobrir, qüestionar i entendre, estableix vincles insospitats entre tots els habitants del planeta i més enllà.

Els seus projectes despleguen constel·lacions d’imatges que relacionen entre si fotografies de composició acurada per generar noves dimensions de significat.

Aquí s’exposen 18 fotografies d’un projecte més ampli que es troba en procés i duu el mateix títol. Les imatges que capta Plademunt són contemplacions ontològiques sobre la cultura humana, els seus orígens i la seva evolució, així com la seva relació amb l’univers, la terra i la matèria. La instal·lació fotogràfica va acompanyada d’una panell amb notes al peu que orienta sobre els motius que han mogut l’artista a escollir aquests temes tan específics. Matter ens guia al llarg d’un viatge que comença amb el soroll estàtic d’un televisor analògic causat per la radiació del fons còsmic procedent del Big Bang i acaba amb una posta de sol a Hostalric, lloc de naixement de Plademunt.

Com es va fer

Aleix Plademunt
Aleix Plademunt
Aleix Plademunt
Aleix Plademunt
Aleix Plademunt

Fotografies: Latitudes i Hiuwai Chu

Sobre Aleix Plademunt

Aleix Plademunt

L’obra artística d’Aleix Plademunt parteix de la fotografia i l’edició. Endut per la seva ànsia d’observar, descobrir, qüestionar i entendre, va recollint mentre estableix vincles insospitats entre tots els habitants del planeta i més enllà. Cadascun dels seus projectes desplega una constel·lació d’imatges que juxtaposen fotografies independents amb una composició cuidada per generar noves dimensions de significat. Les seves investigacions a llarg termini desborden de plantejaments filosòfics que exploren qüestions sobre el temps i la distància i examinen com la fotografia condiciona la nostra manera de veure, a banda d’estudiar les perspectives decolonials i no antropocèntriques. A Iberia (2019), Plademunt s’endinsa a la selva amazònica amb una sèrie de 117 fotografies en blanc i negre confrontades amb dues imatges més: l’escultura antiga d’un genet i el bust de Máximo Rodríguez, un recol·lector de cautxú que el 1903 va arribar a terres indígenes per explotar-les, i que va donar a la zona la denominació colonial d’Iberia.

Aleix Plademunt va estudiar Fotografia a la Universitat Politècnica de Catalunya (Terrassa, 2004) i a la Universidad de las Américas Puebla (Mèxic, 2004). És cofundador de la plataforma editorial Ca l’Isidret i el 2015 va obtenir una beca d’Arts Visuals de la Fundación Botín. Ha presentat mostres individuals a la Galerie Olivier Waltman (París, 2021) i al Centro de Arte Alcobendas (Madrid, 2016). La Sala Canal de Isabel II (Madrid) organitzarà el 2022 una exposició individual de Plademunt. aleixplademunt.com

Iberia, Aleix Plademunt
Detall d'Iberia, d'Aleix Plademunt
Iberia, Aleix Plademunt
Detall d'Iberia, d'Aleix Plademunt
Detall d'Iberia, d'Aleix Plademunt
Amb el suport de
Logo Fujifilm
Logo Dinasa