al

Amb el nom d’Anarxiu sida, el col·lectiu Equipo re ha desenvolupat un treball d’investigació i producció sobre la dimensió cultural i social de la continuada crisi del VIH/sida a l’Estat espanyol i a Xile, conjuntament amb casos d’estudi d’altres contextos d’Amèrica Llatina. Aquesta exposició dona continuïtat al projecte, atenent al context local ‒la ciutat de Barcelona‒ com a eix espacial i als anys noranta com a eix temporal.

L’atenció cap als anys noranta respon al convenciment que, propera i llunyana alhora, és la dècada que ens ajuda a entendre el present. En aquest marc, l’any 1996 funciona com a data frontissa, definida per l’aparició dels antiretrovirals, que produeixen un gir en l’anomenada pandèmia de la sida: el VIH/sida deixa de ser una qüestió de vida o mort, cosa que constitueix un punt d’inflexió per als espais de lluita.

Aquest marc abordat des de l’Anarxiu sida es desplegarà a la mostra a partir d’un doble gest. D’una banda, el traçat de dues línies argumentals: una, les maneres de fer l’espai públic i en l’espai públic; l’altra, la farmacologització de la vida. De l’encreuament de totes dues, en sorgeixen tres casos d’estudi: l’acció del col·lectiu d’activisme cultural Act Up-Barcelona, la realització del mural de l’artista Keith Haring Tots junts podem parar la sida i la trobada de l’heroïna amb la sida.

El primer cas, Act Up Barcelona, explicarà la història del grup a partir de documents públics i inèdits i la interlocució de diversos integrants, evitant la reducció simplista entre nord i sud, global i local, propi i aliè.

En arribar al 30 aniversari del mural de Keith Haring, aquest cas revisa els encreuaments que es produeixen entre polítiques de transformació urbana, polítiques culturals i polítiques de la nit, en relació amb la crisi de la sida.

I el tercer cas examina el moment d’entrada del VIH, que troba a Barcelona una via de propagació mortal: el consum d’heroïna. Això dona pas a un complex i difús entramat d’estigmatització, desatenció, control, invisibilització i mort.

L’exposició s’acompanyarà d’un grup d’estudi que centrarà el seu enfocament en les línies argumentals del projecte: la farmacologització de la vida i el debat sobre l’anomenada esfera pública, en relació amb el moment present. A més, s’organitzarà un programa d’activacions paral·leles en diferents formats entorn de documents, materials bibliogràfics i audiovisuals.

Mentre que, durant les primeres dues dècades de la crisi del VIH/sida, les prioritats eren la prevenció i la supervivència, aquest projecte assumeix que, avui dia, la realitat de viure amb VIH és diferent segons per a qui i segons on. A Barcelona, viure amb VIH el 2018 no implica necessàriament transmissió, tractament o mort. En altres contextos, però, la realitat és ben diferent. Com a mostra, un botó: el 2018, Xile ha declarat el VIH «una emergència nacional», a causa del rebrot de transmissions sumat a la falta d’accés a teràpies actualitzades. De la mateixa manera que la crisi del VIH continua, les respostes han de continuar.

Comissariat: Equipo re (Aimar Arriola, Nancy Garín i Linda Valdés)

Llista d’agents i documentació: Act Up-Barcelona; Xoán Anleo; Arxiu Centre d’Art Santa Mònica; CASM; Arxiu Sida Studi; Águeda Bañón; Miguel Benlloch; CEPSS_ Centro de Educación y Prevención en Salud Social y Sida; EZLN Ejército Zapatista de Liberación Nacional, Chiapas Mèxic; FAGC, Front d'Alliberament Gai de Catalunya; General Idea; Felix Gonzalez-Torres; Gran Fury; Juan Guzmán i Daniel Palma; Keith Haring; Lulu Martorell i Roger la Puente amb la col·laboració de César Melero; Pepe Miralles; MUMS Movimiento de Disidencia Sexual, Xile; José Osorio; Miguel Parra Urrutia; Ferran Pujol; Silvia T. Colmenero; The Carrying Society/Prospecciones Urbanas S.A VISUAL AIDS; entre d’altres.

Coorganitzat:

L'Internationale. Our Many Europes. Co-funded by the Creative Europe Programme of the European Union
 

Our Many Europes és un programa de la confederació europea de museus "L'Internationale" i cofinançat pel Programa Europa Creativa de la Unió Europea. Els membres de L'Internationale (Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, Moderna Galerija (MG + msum), Ljubljana, Van Abbemuseum, Països Baixos, MACBA, Museu d'Art Contemporani de Barcelona, Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie, SALT Research and programs a Istanbul i Ankara, i el Museu Reina Sofia, Madrid) i els seus socis del National College of Art and Design y (NCAD), Dublín i Valand Academy (Gothenburg University) estan presentant més de 40 activitats públiques (conferències, exposicions, tallers) des d'ara fins a maig de 2022.


Continguts relacionats

Activitats

Vídeos

Imatges

Vistes de l'exposició "Anarxiu Sida", 2018
Vistes de l'exposició "Anarxiu Sida", 2018
Vistes de l'exposició "Anarxiu Sida", 2018
Vistes de l'exposició "Anarxiu Sida", 2018
Vistes de l'exposició "Anarxiu Sida", 2018
Vistes de l'exposició "Anarxiu Sida", 2018
Vistes de l'exposició "Anarxiu Sida", 2018
Vistes de l'exposició "Anarxiu Sida", 2018
Vistes de l'exposició "Anarxiu Sida", 2018
Vistes de l'exposició "Anarxiu Sida", 2018

Àudios

Parlem de... La sida amb Equipo re
THERE ARE NO MORE TICKETS TO THE FUNERAL.
23.10.2018

Publicacions