al

Programa de concerts

En el curs de l'onzena edició, el Festival Internacional de Música Experimental LEM torna al MACBA per celebrar quatre vetllades de sensacions intenses, actituds arriscades i sonoritats carregades de compromís.
Obre la programació un dels noms imprescindibles de l'escena industrial europea, que presenta una peça de grans contrastos i amb una posada en escena visceral: Vagina Dentata Organ, en col·laboració amb Tambores de Calanda. Seguirà un homenatge a Eliane Radigue a càrrec de dos grans coneixedors de la seva obra, Kasper T. Toeplitz i Gerard Pape. La tercera sessió anirà a càrrec dels mexicans Cabezas de Cera, una maquinària precisa de sonoritats mestisses. I, per acabar, el col·lectiu ALKU oferirà un set artístic i divulgatiu, seriós i alhora sarcàstic, sobre el fenomen de l'ús de la música com a arma no letal pels estaments militars de les grans potències, combinant la reflexió amb l'exhibició de peces artístiques d'arreu del món que il·lustraran les arestes ocultes d'aquesta estratègia bèl·lica.

Coproduït amb:
Gràcia Territori Sonor
gif blanc de 50base 20 alt

Programa

DIVENDRES 5 D'OCTUBRE , 22 h
Vagina Dentata Organ + Tabalers de la Malèfica del Coll

Un dels noms fonamentals de l'escena industrial europea torna a Catalunya després de la seva llarga etapa anglesa per presentar una peça de grans contrastos i visceral posada en escena. Cristal Music ofereix una vetllada dividida en tres moviments interrelacionats que se succeeixen com els passatges d'una petita apocalipsi. Sonates per a violí interpretades per Bernarda Jones a mode d'obertura, un volcànic intermezzo a càrrec dels Tabalers de la Malèfica del Coll i un gran finale poètic i dolorós com una tempesta de cristall dialogaran amb les malaltisses atmosferes creades pel mateix Jordi Valls per a l'ocasió. Aquest és un quadre passional i esquinçat imprescindible.

DIVENDRES 12 D'OCTUBRE , 22 h
Homenatge a Eliane Radigue: Kasper T. Toeplitz i Gerard Pape

Gerard Pape és un compositor nord-americà establert a París, on des del 1991 dirigeix el reconegut Centre de Création Musicale Iannis Xennakis. La seva producció abasta més d'una seixantena de peces per a orquestres, grups de cambra, solistes i cors, a banda de nombroses obres electroacústiques. El seu interès per les noves tecnologies l'ha portat també a segellar col·laboracions amb directors experimentals del món del cinema, així com amb artistes provinents del vídeo o les arts plàstiques. Gerard Pape obrirà aquesta vetllada al MACBA presentant la peça 676, d'Eliane Radigue, composició creada especialment per a ell.

Com a compositor i músic, Kasper T. Toeplitz es mou amb una enorme comoditat en el bromós llindar entre l'obra acadèmica (amb peces per a orquestra, òperes i d'altres) i els experiments electrònics de la noise music. D'un temps ençà ha incorporat de forma ja definitiva l'ordinador com a eina de treball que interactua amb instrumentacions més tradicionals. D'aquesta síntesi creativa sorgeix el BassComputer, un híbrid entre ordinador i baix elèctric, amb què Kasper T. Toeplitz interpretarà Elemmental II, obra que Eliane Radigue ha creat específicament per a ell. Un epíleg formidable per a aquest intens homenatge a la gran dama de la música electroacústica.

DIVENDRES 19 D'OCTUBRE , 22 h
Cabezas de Cera

El darrer disc enregistrat en estudi d'aquesta formació mexicana (Fractal Sónico, 2005) va confirmar la potència i la versatilitat de la seva proposta musical, que arrenca ara fa deu anys amb el seu primer disc homònim i que s'ha anat perfeccionant amb el temps fins a donar com a resultat una precisa maquinària de sonoritats mestisses presidida sempre per la voluntat de transgredir els registres tradicionals. Una mirada privilegiada a una altra escena d'un país multifacètic, la que s'allunya de tòpics tot explorant el que li és propi per mitjà de sorprenents intuïcions.

DIVENDRES 26 D'OCTUBRE , 22 h
LESS-LETHAL: projecte d'ALKU sobre les armes sòniques

L'any 1999, el col·lectiu ALKU comença a interessar-se per l'ocult assumpte de l'ús de la música com a arma no letal per part dels estaments militars de les grans potències. Incorporant al seu treball reflexions sobre els condicionants psicològics, els efectes dels fils musicals muzak i la bastardització de la música pop com a part integrant dels conflictes armats, el projecte Less-Lethal es troba ja en condicions d'oferir les seves primeres conclusions. En aquesta darrera vetllada LEM al MACBA, oferiran un set artístic i divulgatiu, seriós i alhora sarcàstic sobre aquest fenomen combinant la reflexió amb la mostra de peces d'artistes d'arreu del món, que il·lustraran les soterrades arestes d'aquesta estratègia bèl·lica.

Programes públics MACBA
Tel. 93 481 46 81
programespublics [at] macba [dot] cat

Continguts relacionats

Àudios

Son[i]a #49. ALKU
25.10.2007