Dimarts, 24 de gener de 2023

Convidem els Amics i Amigues del MACBA a visitar l'exposició Mey Rahola (1897-1959). La nova fotògrafa al Museu Nacional d'Art de Catalunya.

Mey Rahola (Lleó, 1897 Vaucresson, 1959) va ser una de les primeres dones a fer-se un nom en l’àmbit de la fotografia artística a Espanya. Entre 1934 i 1936, la seva afició va adquirir una dimensió pública a través d’exposicions, premis i publicacions. Va contribuir a la construcció del nou paper de la dona en l’esfera pública durant la Segona República. La guerra i l’exili van truncar aquesta carrera prometedora, però va seguir fent fotografies professionalment, durant la Segona Guerra Mundial, i després com a aficionada.

Rahola va ser fotògrafa de totes les maneres possibles per a una dona del seu temps: aficionada moderna amb projecció pública en salons i concursos, professional amb una breu vocació de fotoreportera i, finalment, fotògrafa humanista allunyada de la llum pública. Va llegar una obra d’autora, firmada i ordenada, però ha estat oblidada durant més de mig segle. El seu fons personal ha restat durant molts anys dispers en la família. Per primer cop, el Museu Nacional posa en valor la trajectòria d’aquesta fotògrafa pionera. A més, durant el 2020 i el 2021 s’ha adquirit un total de 14 de les seves obres, a través del Pla Nacional de Fotografia, que es podran veure a l’exposició.

Fotografia feta per Mey Rahola titulada Jugadores de pilota

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de amics [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.