Confessió. Del diari del comandant es va rodar a finals del 1997 a bord d'una patrulla naval que solcava les aigües del mar de Barentsz a la regió de Murmansk (el mateix lloc que, més endavant, l'any 2000, va ser testimoni de l'enfonsament del submarí Kursk). La pel·lícula narra la rutina dels mariners mitjançant la veu del comandant, que explica una experiència militar en un present continu en què aparentment "no passa mai res".

Segons el crític Fredric Jameson, "el comandant de Confessió és el que expressa de manera més clara certa experiència del temps. 'És el mateix avui, i serà el mateix durant la resta de la meva vida' reflexiona. I, de fet, la rutina diària de la flota àrtica és el paradigma d'una temporalitat repetitiva en què no passa res… També estableix una connexió del tot explícita amb la metafísica: el 'sentit de la vida' es trobaria en la capacitat mateixa d'organitzar-la dia a dia, com la capacitat per organitzar un exèrcit. Però no es tracta d'una qüestió utilitària, ni d'una qüestió de gestió i eficàcia; té a veure més aviat amb el significat de la institució social i col·lectiva. El comandant es compara de manera poc favorable amb els oficials russos del segle XIX amb una autèntica vocació (la de l'imperi) que anava més enllà dels simples treballs que ell comparteix amb els seus mariners. El barco, amb la seva tripulació i les seves rutines, el seu llibre de normes, la seva pedagogia i la seva logística, no és només una al·legoria metafòrica de la vida, sinó una al·legoria autoreferencial de la cinematografia i una representació de les dinàmiques i els dilemes de l'art d'avui; de l'art modern, diguem-ne, més que d'un art rus postmodern amb què Sokurov sembla que no hi té gaire a veure".

A partir de las 5 de la tarda i fins a les 10 de la nit, fora de l'horari d'obertura habitual del Museu, el MACBA invita els visitants a un passi col·lectiu de Confessió. Es tracta de compartir l'experiència d'un cine que força els límits de l'atenció i desafia la passivitat de l'espectador. Durant la projecció s'oferirà un petit piscolabis, i al final de la pel·lícula s'obrirà un debat per compartir impressions amb la resta dels assistents.

Aleksandr Sokurov "Confessió. Del diari del comandant", 1998 (fotograma)

Programa

Dissabte 21 d'abril, de 17 a 22 h. Durada de la pel·lícula: 208 min 38 s
Programes públics MACBA
Tel. 93 481 46 81
programespublics [at] macba [dot] cat

Exposició