Activitat on es presenta el documental VEUS LGTBI+, que recull una sèrie d'entrevistes a persones que es troben en condició de refugiades, o que s’han vist forçades a migrar del seu país per qüestions d’identitat sexual o de gènere. Aquest treball s'ha desplegat en col·laboració entre iDensitat i Xeito Fole, a partir de la militància activista de Xeito i del seu vincle personal amb el col·lectiu LGTBI+. A través de diferents sessions, es reflexiona sobre els desplaçaments, els límits, les fronteres i les precarietats polítiques i socials amb les quals les diferents “veus” s’han topat, en els llocs d’origen, així com en els trajectes i en el lloc on resideixen actualment. Es tracta d’un document que parla d’activisme cultural i polític i del fet de pertànyer o no a les xarxes col·lectives que permeten canalitzar-lo. Les/els protagonistes que narren aquestes històries estan, o han estat, vinculades a l'associació Acathi. Algunes d'elles han volgut oferir el seu testimoni sense fer pública la pròpia identitat.

Després del visionat de VEUS, s’obre un debat al voltant de les temàtiques que s’hi tracten. Qüestions com ara les fronteres, que de manera forçada s’han de creuar per tal d’assumir i de defensar una identitat sexual o de gènere no normativa; les situacions de vulnerabilitat a què s'enfronten arran de les polítiques de migració i d’asil vigents, i també la seva presència com a subjectes polítics a l'espai públic. Els límits socials o les superacions individuals i col·lectives seran tractades en aquesta activitat, que busca crear aliances en un context de lluita social amb preocupacions de caràcter més cultural.

En aquest debat ens acompanyaran Florencia Brizuela, doctora en Dret i Ciències Polítiques per la Universitat de Barcelona, investigadora en drets humans i feminismes post-colonials, i Lucía Egaña, artista i escriptora transfeminista, qui forma part de la direcció acadèmica del Programa d'Estudis Independents del MACBA i dels col·lectius minipimer.tv, Reial Arxiu Sudaca i la Cooperativa de Tècniques. Comptarem també amb la participació d’algunesprotagonistes de VEUS. El debat el moderarà Xeito Fole, artista visual i activista trans feminista i antiespecista, un dels convidats per Idensitat a formar part del projecte NEXES.

VEUS és un documental d’iDensitat i Xeito Fole amb la col·laboració de Natxo Medina que forma part de NEXES.

NEXES és un projecte que experimenta al voltant de les relacions entre límits, connexions i condicions de precarietat que es generen en contextos de barri. Desplega processos d'anàlisi i d'acció creativa per a contribuir a transgredir les limitacions imposades per situacions de vulnerabilitat, i també per a construir vincles entre idees, persones i àmbits diversos de la ciutat.

Organitza:
ID
Amb la col·laboració de:
Ajuntament de Barcelona
Amb el suport de:
Departament de Cultura de la Generalitat
Fabra i Coats-Centre d'Art Contemporani Barcelona
Art for Change
Foto: Idensitat

Programa

DIMARTS 6 DE NOVEMBRE DE 2018, a les 19 h
Preu: gratuït. Sense inscripció prèvia.
Lloc: Auditori Convent dels Angels

Centre d'estudis i documentació
centredestudis [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 66