Dimecres 14 i 28 d'abril de 2021

La veu és el primer material, el primer mitjà, el primer lloc de formalització i comunicació. Tot això es manifesta quan es desnaturalitza la relació veu/cos/missatge, quan la veu es disloca, és a dir, es treu del seu lloc o perd la “mesura”.

Parlarem de la inadequació de la veu que es pot produir pel simple fet de sonar estrangera, de sentir-se “fora de lloc”. El cos que emet la veu s’ha modelat a partir d’una història i una genealogia que emmarca i condiciona. Aquí podem explorar el desajust o la inadequació que hi ha entre les dimensions de la veu, el cos, la biografia, el missatge.

Sentirem dir que la veu diu més sobre nosaltres del que sabem i, de vegades, més del que volem. No totes les veus s’estructuren de la mateixa manera, no totes les veus poden sonar amb sentit o autoritat, no totes les veus ens transmeten confiança ni són plenament humanes. Algunes veus són més so o soroll que paraula. Quin excés o quina falta fa que en perdi el significat?

En aquest taller abordarem aquest desplaçament o aquesta ruptura a través de la pràctica, assajant amb veu i narració, així com encreuant algunes lectures, referents i casos d’estudi.

Lúa Coderch (Iquitos, Perú, 1982) viu i treballa a Barcelona. Va cursar un màster en Producció i Investigació Artística (2012) i un doctorat en Belles Arts (2017) a la Universitat de Barcelona (UB). És docent i investigadora en diverses universitats d’art i disseny, entre elles, la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona (UB), la Facultat de Comunicació Audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l’Escola de Disseny de Barcelona (BAU). Durant els últims anys ha rebut nombroses beques i premis, entre els quals destaquem el Premi DKV a la Millor Artista Espanyola participant a Swab Barcelona (2016), el premi de la Fundació Lluís Coromines (2016), la beca de la Fundació BBVA a la Creació en Videoart (2015) i el Premi Miquel Casablancas (2015).

Pel que fa a les seves exposicions individuals, destaquen Vida de O (CentroCentro de Cibeles, Madrid, 2018), Shelter (Sala Multiverso de la Fundació BBVA, Madrid, 2018), The Rainbow Statement (Compositions, Barcelona Gallery Weekend, 2016), Night in a Remote Cabin Lit by a Keronsene Lamp (àngels barcelona, Barcelona, 2015), The air was full of anticipation (BF15, Lió, 2015), Or (Fundació Suñol, Barcelona, 2015) o La Muntanya Màgica (Espai 13, Fundació Joan Miró, Barcelona, 2014), Paràbola (Capella de Sant Roc, Valls), Collecting photographs of the family history (EspaiDos, Terrassa) i Estratègies per desaparèixer (La Capella, Espai Cub, Barcelona, BCN Producció’11, 2011).

Entre les seves últimes exposicions col·lectives trobem Imago vocis (Centre Cultural del Carme, València, 2019), la Biennal d’Art Leandre Cristòfol (La Panera, Lleida, 2019), Coreografies del gènere (CCCB, Barcelona, 2019), As long as summer lasts: Tamara Kuselman, Lúa Coderch and Andrea Canepa (The Ryder, Londres, 2018), As if we could scrape the color of the iris and still see (Twin Gallery, Madrid, 2018), Prime Matter (Centre d’Art Contemporani Fabra i Coats, Barcelona 2017-18), Walking on ice (Centre d’Art Santa Mònica, Barcelona, 2017) i Species of Spaces (MACBA, Barcelona, 2015-16).

Les seves obres es troben a la Col·lecció d’Art Contemporani de ”la Caixa”, el Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León, la Fundación DKV Seguros, la Fundació Lluís Coromina, la Col·lecció d’Art Contemporani Cal Cego, la Colección Fernando Meana Larrucea, la Col·lecció Miquel Casablancas (Ajuntament de Barcelona) o la Fundació Guasch-Coranty, entre d’altres.

Amb el suport de

Logo Santander Fundación
 
Taller Lúa Coderch

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de educacio [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 412 14 13.