Editat per Julia Ramírez Blanco, la Revista de Estudios Globales y Arte Contemporáneo dedica el seu quart número monogràfic a les «utopies no textuals».

El volum parteix de la impugnació de dues interpretacions convencionals de la utopia. D’una banda, s’enfronta a la visió de la utopia com una tradició exclusivament literària i proposa centrar-se en el camp de la visualitat, l’oralitat i les pràctiques. De l’altra, s’oposa a la lectura de la utopia com a discurs únic, i més aviat l’entén com un impuls humà que pot adoptar múltiples formes. Aquest sentit no programàtic de la utopia permet que encara ens la puguem apropiar com un lloc d’esperança política que fa que les lluites (i les vides) puguin ser sostenibles. A més de la seva versió en línia, en aquest número s’ha volgut donar, per primera vegada, entitat física a la revista, amb una edició limitada i numerada en paper, realitzada per l’artista i dissenyadora Teresa Mulet.

Amb Anna Maria Guasch, Oliver Ressler, Julia Ramírez Blanco, Laia Manonelles, Mercè Alsina i Antonio R. Montesinos.

Després de la intervenció d’uns quants col·laboradors de la revista, tindrà lloc l’estrena a l’Estat espanyol de l’última pel·lícula d’Oliver Ressler i Dario Azzellini, amb la presència del mateix Ressler. Occupy, Resist, Produce - Scop Ti (2018, 34 min) tracta de l’okupació per part dels treballadors d’una fàbrica d’infusions a la ciutat de Gèmas, a prop de Marsella. Es tracta d’un projecte autogestionat i horitzontal, on les diferències de sous han esdevingut mínimes. La pel·lícula forma part d’una sèrie sobre fàbriques preses pels treballadors, que Ressler i Azzellini estan realitzant des de 2014.

Oliver Ressler és un artista i cineasta que treballa sobre temes com l’economia, la democràcia, l’escalfament global, les formes de resistència i les alternatives socials. Ha exposat en nombrosos espais que inclouen el Museo Reina Sofía, el Van Abbemuseum, la Biennal de Venècia o la Documenta de Kassel. Sovint col·labora amb Dario Azzellini, sociòleg, politòleg i artista, a més de professor a la Cornell University.

Activitat organitzada pel grup d’investigació AGI, Art Globalisation Interculturality.

Organitza:
Art, Globalització, Interculturalitat
Occupy, Resist, Produce - Scop Ti (2018)

Programa

17 DE GENER DE 2019, a les 19 h
Lloc:
Auditori Meier. Accés per a persones amb mobilitat reduïda a través de l’edifici Meier (recepció del museu) lavabos_adaptats_15.jpg
Preu: Gratuït

Programes públics
macba [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 68