Com serien les pel·lícules de Félix Guattari? En aquesta conferència/performance, que forma part d’un projecte multiforme sobre el cine no realitzat de Guattari, els artistes i cineastes Silvia Maglioni & Graeme Thomson exploren el guió de ciència-ficció Un amour d’UIQ i la seva relació amb l’anterior participació de Guattari a la Ràdio Lliure i al moviment autònom italià.

UIQ (Universe Infra-quark) planteja una substància de vida hiperintel·ligent i infracel·lular l’incipient personalitat de la qual es manifesta mitjançant la interferència amb xarxes globals de comunicació i insinuacions sobre les precàries màquines del desig d’una comunitat d’outsiders, «nàufrags d’una nova catàstrofe còsmica». Però, quan s’enamora d’un dels seus portadors humans, UIQ descobreix de sobte un terreny caòtic d’emocions humanes i principis individuals amb greus conseqüències per a ell mateix i per al planeta.

Concebut inicialment per Guattari i Robert Kramer després d’un projecte cinematogràfic inacabat sobre el moviment italià Autonomia, UIQ es pot considerar una resposta «molecular» a la destrucció de l’imaginari col·lectiu que es va propagar en la dècada dels vuitanta a causa de l’individualisme creixent, les falses polítiques identitàries i l’estètica de la nostàlgia postmoderna. La pel·lícula no realitzada de Guattari conté implicacions interessants per al cine i les pràctiques col·lectives i torna a connectar els cercles dominants de l’espectacle i la subjectivitat.

Amb la revelació d’aspectes del guió d’UIQ que recorden altres pel·lícules de ciència-ficció de l’època –des de Solaris i Stalker a Close Encounters, ET, Demon Seed, The State of Things, Blade Runner, Videodrome i Starman, entre d’altres– i les seves pròpies especulacions sobre la «història» de la producció del film, Maglioni & Thomson descobreixen la singularitat d’UIQ en la dimensió virtual d’allò que el film hauria pogut ser i podria ser encara.

Activitats relacionades: UIQ in Love, a Love of UIQ
Amb la col·laboració de BCNProducció

Amb el suport de:
Moritz
UIQ: A SPACE ODDITY

Programa

DISSABTE 16 DE NOVEMBRE A LES 19 h

Graeme Thomson & Silvia Maglioni són cineastes, residents a París, l'obra dels quals qüestiona les possibles formes i ficcions que emergeixen de les ruïnes de la imatge cinematogràfica. La seva pràctica artística inclou instal·lacions de vídeo i so, conferèncias/performances, esdeveniments, programes de ràdio, tube-tracts i llibres. El seu primer llargmetratge, Facs of Life (2009), basat en una sèrie d'encontres amb antics alumnes de Gilles Deleuze, es mou entre el documental, la ficció i l'assaig, i investiga aspectes del llegat filosòfic de Deleuze. In Search of UIQ (2013) narra la història de la pel·lícula de ciència-ficció no acabada de Félix Guattari, Un amour d’UIQ, a partir d'una sèrie de fabulacions i reconstruccions fantasmagòriques. Thomson & Maglioni treballen actualment en un nou projecte cinematogràfic, Disappear One, que examina les ruïnes fílmiques i literàries d'una fatídica travessa transatlàntica. Han mostrat la seva obra en nombrosos festivals de cine, museus i centres d'art com ara el FID-Marseille, Bafici, TATE Britain, Fundação de Serralves, Centre Pompidou i Ludwig Museum. http://cargocollective.com/terminal-beach

Programes públics
Tel. 93 481 46 81
programespublics [at] macba [dot] cat