Dijous, 17 de juny de 2021

Raw Material Company és un centre d’art, coneixement i societat. És una iniciativa relacionada amb la pràctica curatorial, l’educació artística, les residències, la producció de coneixement, i l’arxiu de la teoria i la crítica de l’art. El seu treball se centra a fomentar l’apreciació i el creixement de la creativitat artística i intel·lectual a l’Àfrica des d’un enfocament transdisciplinari interessat per l’art, la literatura, el cinema, l’arquitectura, la política, la moda, la cuina i la diàspora.

Aquesta presentació del treball de Raw Material Company s’inscriu dins la setmana de trobades organitzades amb aquest centre per compartir idees i treballar en les línies d’interès afins que s’estan tractant en exposicions i programes del MACBA, així com difondre el seu programa pel nostre context local.

Conversa en anglès i francès sense traducció simultània.

La RAW Material Company està formada per:

RAW Base és un centre de recursos especialitzat en art contemporani.

RAW Académie és un programa d’estudi experimental per a la producció i el pensament artístic.

Ker Issa, residències i estudis per a artistes, comissaris, autors i investigadors.

Les seus de la RAW Material Company es troben a Sicap Baobabs i Zone B. L’espai Zone B de la RAW Material Company és una antiga casa residencial dels anys cinquanta, d’inspiració modernista, situada en un barri històric de Dakar. La renovació d’aquest espai és un punt de partida des del qual es desenvolupen investigacions i projectes al voltant de l’arquitectura i el planejament urbanístic per modelar el discurs social contemporani a les ciutats africanes.

Marie Hélène Pereira es va graduar en Gestió i Dret Mercantil. Després d’uns anys treballant en el món empresarial, va enfocar el seu interès professional envers l’art i la cultura. És comissària i directora de programació de la RAW Material Company, per a la qual ha organitzat exposicions i programes discursius relacionats, incloent-hi la participació de la companyia a We face forward: Art from West Africa Today de la Whitworth Art Gallery (Manchester), ICI Curatorial Hub al TEMP (Nova York), The 9th Shanghai Biennale (Shanghai) o MARKER Art Dubai (2013).

Ha estat comissària de Scattered Seeds a Cali, Colòmbia (2015-2017), i comissària de Battling to normalize freedom a la Clark House Initiative a Bombai, l’Índia (2017). Pereira també ha estat comissària de Canine Wisdom for the Barking Dog - The Dog Done Gone Deaf. Exploring the Sonic Cosmologies of Halim El-Dabh, amb el Dr. Bonaventure Ndikung, a la 13a edició de la Dakar Biennale of Contemporary African Art (2018).

Té un gran interès en la política de la identitat i la història de les migracions.

Fatima Bintou Rassoul SY va néixer i créixer a Dakar. El 2006 es va traslladar a París per estudiar Arts Visuals a la universitat Paris 1 Pantheón-Sorbonne. Després de graduar-se, va seguir amb els seus estudis d’Art i Cultura i va participar en accions de mediació cultural en museus com el Louvre, el Museu Rodin i el Grand Palais. Gràcies a aquestes experiències, es va unir a les galeries Semiose i MAGNIN-A, on va augmentar el seu interès per la creació africana contemporània i les seves múltiples historicitats, cosa que la va impulsar a estudiar un màster en Ciències i Tècniques de l’Exposició a la Paris 1. Aquests estudis la van dur a organitzar conferències com “IN/EXcludere: La représentation et ses enjeux”, una trobada sobre la feina de Mohamed Bourouissa, al Palais de Tokyo, París, o “Dans la tête de… Anne Brégeaut”, a La maison rouge - Fondation Antoine de Galbert, París. També ha estat comissària de l’exposició Plus un geste a la Galerie Michel Journiac, a París. Al maig del 2014, va participar com a comissària assistent de l’11a edició del Dak’Art, on va treballar amb Massamba Mbaye en l’exposició Cultural Diversity al museu Théodore Monod d’Art Africain de Dakar. Quan va tornar, es va unir a l’equip de Marianne International, amb el qual va treballar en el programa d’acollida de la Fondation Louis Vuitton durant tres anys. Va tornar a Dakar el 2018 i es va incorporar al Museu de les Civilitzacions Negres com a comissària assistent de l’exposició inaugural: African Civilizations: Continuous Creation of Humanity; i després com a cap del departament de mediació i animació cultural. Recentment ha produït una sèrie d’entrevistes per al núm. 10 de la revista Something We Africans Got i els números 2 i 3 de la revista SWAG, totes dues de gran repercussió mediàtica. Actualment és comissària de programació a la #RAWFamily.

Amb el suport de:
Logo Acción Cultural Española (AC/E)

Projecte beneficiari d’AYUDAS PICE.

Raw material

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.