El 31 de gener de 1977 es va inaugurar a París el Centre Georges Pompidou, una obra dels arquitectes Renzo Piano i Richard Rogers. Tres mesos després, el 6 de maig, Roberto Rossellini enllestia el muntatge d'una pel·lícula de cinquanta-quatre minuts en la qual testimoniava les reaccions del públic. El gran cineasta del neorealisme havia estat proposat a instàncies de Jacques Grandclaude –impulsor de la productora Communauté de Cinéma– al Ministeri d'Afers Exteriors francès per celebrar l'obertura de l'edifici. El resultat es va traduir en una mirada escèptica: "Una pel·lícula sense comentaris ni música."

D'aquest seguiment en van sorgir dos documents, Rossellini au travail i Le Colloque de Cannes, imatges que descobreixen un Rossellini embrancat en la presa de decisions, filmant sense guió i atent als coneixements tècnics del seu equip. La pel·lícula de Rossellini, filmada en 35 mm, i aquests documents addicionals, filmats en 16 mm, conformen un tríptic en el qual l'obra no oculta les seves condicions de producció, sinó que les incorpora i les fa visibles.

Jacques Grandclaude "Centre Georges Pompidou", 1977 (Fotograma)

Programa

Dimecres 10 d'octubre de 2012

18.30 h Breu presentació i projecció de Rossellini au travail (40 min) i Le Colloque de Cannes (fragment de 19 min)
Les pel·lícules que es projecten estan subtitulades al castellà.

19.30 h Taula rodona amb la participació de Jacques Grandclaude, productor de l'últim film de Roberto Rossellini, Àngel Quintana, professor titular d'Història del Cinema a la Universitat de Girona i Carles Guerra, conservador en cap del MACBA.

Programes públics MACBA
Tel. 93 481 46 81
programespublics [at] macba [dot] cat

Exposició


Continguts relacionats

Activitats

Vídeos

Àudios

Tríptic Rossellini 77
Son[i]a #158
19.07.2012
La meva obra és el meu cos, el meu cos és la meva obra.
Helena Almeida