Del 12 al 15 de juliol de 2021

La cinquena edició del Laboratori d’artistes proposa obrir un espai d’investigació i col·laboració entre artistes i professors perquè participin en processos de creació i reflexió sobre la possibilitat d’introduir l’art a l’escola. Ens situarem col·lectivament en un espai que tensa els límits, que conviu amb la incertesa, la sorpresa i l’estranyament, i examina aspectes de l’art que aporten noves tècniques i metodologies d’aprenentatge a l’aula.

Aquesta edició, anirà a càrrec de les artistes Tatiana M. Melo i Asunción Molinos Gordo.

Amb el mecenatge educatiu de
Fundació Banco Santander
De la terra al plat: el cicle infinit de l’argila / BARCELONA AGROPOLITANA

Programa

Del 12 al 15 de juliol de 2021

Dilluns 12 i dimarts 13 de juliol, de 10:00 a 14:00 h
Tatiana M. Melo "De la terra al plat: el cicle infinit de l’argila". La voluntat d’aquest taller és explorar des del joc les possibilitats de la terra i el seu cicle infinit de transformació. Utilitzant tècniques ancestrals com el pessic i l’ordi, i les nostres mans com a eines, crearem unes peces que després courem en dos forns experimentals. El primer fornet el construirem amb maons refractaris. Un forn modular on es podrà cuinar, així com coure peces, i que es pot anar amplificant i modificant en funció de les necessitats i les formes de viure. El segon fornet el construirem amb materials que tots tenim a casa: paper de diari, llaunes de tomàquet i assecadors de cabell. Acabarem coent les peces als fornets per transformar la terra en ceràmica amb foc completant el cicle infinit de la terra.

Dimecres 14 i dijous 15 de juliol, de 10:00 a 13:30 h
Asunción Molinos Gordo "Barcelona Agropolitana". Aquest taller pren el títol del llibre La ciudad agropolitana, la aldea cosmopolita de Jaime Izquierdo Vallina. L’objectiu del taller consisteix a identificar els elements rurals que encara habiten a la ciutat de Barcelona, i així restaurar la relació de contínuum que existeix entre camp i ciutat, normalment entesos com a contraris i relacionats amb la falsa dicotomia urbà-rural. Les ciutats, fins fa pocs anys, estaven travessades per vies agropecuàries, comptaven amb la presència d’animals de granja vius, tant en lleteries com en escorxadors o en centres de transformació d’aliments; els habitants de les urbs també es relacionaven d’una altra manera i habitaven les cases, els carrers i els barris d’una altra manera, de ser i d’estar. A través d’una metodologia basada en el passeig i l’observació directa com a eines de coneixement, aquest taller proposa endinsar-se a descobrir l’ànima rural de Barcelona.

Dijous 15 de juliol, de 16:00 a 18:00 h
Sessió conjunta de reflexió amb les dues artistes i les participants del taller a l’espai de La Cuina.

Tatiana M. Melo és una artista transdisciplinària de Barcelona. Ha treballat com a dissenyadora de producte, il·lustradora, editora de vídeo, constructora de decorats i estructures lleugeres (fusta i tèxtil), projectes de bioconstrucció en habitatge i espais col·lectius, així com en diferents projectes d’art i educació, com ara el projecte internacional Espai C_Room 13. Des del 2016, ha rebut beques de institucions com Hangar, la Sala d’Art Jove, el Centre d’Art Terres de l’Ebre i La Escocesa per desenvolupar el projecte De la terra al plat.

Està especialitzada en la ceràmica i la construcció de forns de llenya amb la intenció de generar i proposar pràctiques alternatives que discuteixin la crisi ecològica, social i política que vivim avui. En paral·lel, explora l’argila, aprenent d’aquest material ancestral, estudiant i desenvolupant pràctiques més sostenibles aplicades a la construcció i als objectes que ens envolten. Ha organitzat diferents tallers i jornades centrats en la construcció sostenible i col·lectiva, la cuina, la ceràmica i la comunitat juntament amb Marta Archilés, Gorka Martín, Maria Roy o Patricia Jurado, entre d’altres.

Asunción Molinos Gordo (Aranda de Duero, Espanya, 1979) és investigadora i artista visual. Treballa des d’una perspectiva fortament influïda pels mètodes de disciplines com l’antropologia, la sociologia i els estudis culturals. La seva obra gira a l’entorn de les cultures rurals i la producció de pensament camperol.

Asunción Molinos Gordo va guanyar el premi de la Biennal de Sharjah el 2015 amb el seu projecte WAM (Museo Agrícola Mundial), i va formar part de la secció oficial representant Espanya a la XIII Biennal de l’Havana 2019. Ha exposat en institucions com el Museo de Arte Carrillo Gil (Ciutat de Mèxic), Victoria and Albert Museum (Londres), MUSAC (León), Matadero (Madrid), La Casa Encendida (Madrid), CA2M (Madrid), Jameel Arts Centre (Dubai), Townhouse Gallery (el Caire), Darat al Funun (Amman), The Finnish Museum of Photography (Hèlsinki), Art Basel (Miami), Arnolfini (Bristol), Delfina Foundation (Londres) o Museo de Arte de Zapopan (Ciutat de Mèxic), entre d’altres.

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de educacio [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 412 14 13.