PEI Obert Cinefòrum

Comencem amb Tapologo, un cicle de reflexió al voltant de la sida i la seva gestió biopolítica a partir de la dècada del 1980. Mentre que Tapologo ens permet analitzar el context contemporani d'expansió global tant del virus com dels discursos (estatals, religiosos, mèdics), dels dispositius de control (mediàtics, farmacològics) i de les estratègies de resistència, el seminari Sick 80s intentarà explorar el moment en què la pandèmia va emergir i la complicitat de la gestió biopolítica amb l'extensió del capitalisme neoliberal. En ambdós casos es tractarà d'identificar les estratègies de lluita micropolítiques i de supervivència que sorgeixen de l'encreuament entre pràctica crítica, art i activisme.

Tapologo

A Freedom Park, un assentament de barraques a Sud-àfrica, més de 25.000 persones viuen al voltant d'un jaciment de platí. Els homes treballen a la mina i les dones són treballadores sexuals amb un risc de contaminació elevat pel VIH. El 1997 una xarxa de dones seropositives va posar en marxa Tapologo, un projecte comunitari que va mobilitzar infermeres jubilades, assistents socials, metges, líders religiosos marginats per l'església oficial, juntament amb treballadores sexuals i algunes de les malaltes mateixes. El documental descriu aquest procés d'apoderament que, davant les retòriques victimistes i de dependència, s'imposa com un model de resistència biopolítica.

El documental Tapologo, realitzat per Sally i Gabriela Gutiérrez Dewar, ha estat aclamat per la crítica internacional i recompensat amb molts premis. La sessió de cinefòrum de Tapologo compta amb la presència de Gabriela Gutiérrez Dewar i la moderarà Beatriz Preciado.

-
Directores

Sally Gutiérrez és artista visual. Ha desenvolupat la seva carrera artística entre Berlín i Nova York. Les seves obres s'han exposat en museus, institucions i galeries nacionals i internacionals, en programes de televisió com ARTE i Metrópolis, i en festivals de vídeo i cinema. Ha impartit classes a la New School de Nova York.

Gabriela Gutiérrez ha treballat durant dotze anys de productora i realitzadora de televisió, i actualment és codirectora de la productora Estación Central de Contenidos, S.L., des d'on dirigeix i produeix documentals, docusèries i reportatges tant per a cinema com televisió.


Programa

Dijous 25 de novembre, de 18 a 21 h
Programes públics MACBA
Tel. 93 481 79 00
pei [at] macba [dot] cat