Diumenge, 20 de febrer del 2022

Sota el paraigua del projecte europeu Education from below, aquesta trobada pretén creuar les dinàmiques de l’aprenentatge col·lectiu i del pensar fent del Grup de treball de Ràdio Web MACBA amb els projectes d’investigació de l’escriptora i acadèmica Flavia Dzodan, la qual compartirà la seva dissecció de la colonialitat taxonòmica, que situa el projecte d’ordenació del món viu de Carl Linnaeus, desenvolupat al segle XVIII, com un algoritme colonial primerenc, així com la investigació en curs de “La Bella i la Màquina”, que segueix de prop l’ús d’algoritmes en pràctiques curadorials i categoritzacions estètiques.

Flavia Dzodan és una escriptora i crítica cultural resident a Amsterdam, i, a més, és investigadora sènior i professora al Sandberg Instituut d’Amsterdam (part de la Rietveld Academie). Les seves investigacions s’enfoquen en les implicacions polítiques de la intel·ligència artificial i els algoritmes en la intersecció del colonialisme, la racialització i el gènere. En els seus projectes d’investigació, Dzodan examina les maneres en què la tecnologia és creada i desplegada amb l’objectiu de reproduir patrons culturals històrics. El seu projecte actual, “La Bella i la Màquina”, intenta comprendre com l’analítica cultural opera en relació amb els codis semiòtics, específicament sobre com s’ensenya els algoritmes a reconèixer ontologies altament subjectives i culturalment dependents, així com també com s’entrenen els algoritmes per dur a terme pràctiques curadorials basades en categories estètiques. Aquest projecte actual és una continuació del seu projecte anterior, “La colonialitat de l’algoritme”, que va situar les taxonomies, creades per Carl Linnaeus al segle XVIII, en la història de la colonització, així com també en el desenvolupament i els usos de tecnologia contemporània. Flavia edita el blog The Research Papers, on ha publicat els seus treballs sobre l’ascens de les dretes, big data, xarxes, algoritmes i vigilància. També ha publicat a Dissent Magazine, The Guardian i a The Washington Post, entre d’altres.

Aquesta activitat forma part d'Education from Below, un projecte amb el suport del programa Europa Creativa de la Unió Europea.
logo- def- cofinanciado por el programa Europa Creativa de la Unión Europea
Grup de treball de Radio Web MACBA

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.