Dijous 24 de novembre del 2022

“La forma ens mena al soroll, aquest, a una musicalitat, d’ella se’n deriva el crit i, amb aquest, el silenci. I, alhora, i tot comptat, la ràdio, i en resulta performance.”

Hi ha un fenomen atmosfèric que aniquila les paraules és una radioperformance en directe que s’articula a través de la ceràmica com a recurs d’efectes de sala, denominats foley. Seguint el patró d’un programa de ràdio-art, la performance consta de cinc actes amb sintonia, jingles i efectes creats en directe mitjançant les diferents ceràmiques generadores de l’ambient sonor del programa. Un joc de paraules, sorolls i silencis a la recerca de perdre el valor semàntic dels discursos i el llenguatge a través de l’automatisme, l’abstracció i la poesia.

Totes les ceràmiques han estat creades per a l’ocasió en col·laboració amb Rut Oliver Valls. Es tracta de peces que es basen en ensenyaments heretats d’Hernan Vargas, amb una voluntat amb la qual Xavi Rodríguez Martín s’apropia de les construccions ceràmiques sonores ancestrals, com els idiòfons, aeròfons, membranòfons i hidròfons, per crear experiències sonores dins del mitjà radiofònic i performàtic a través de la veu del fang.


No Ar/On Air (2009-en curs) és una de les instal·lacions que formen part de l’exposició Cinthia Marcelle. Una conjunció de factors, en la qual l'artista converteix la sala d’exposició en l’escenari d’una emissora de ràdio. En aquest cas, el programa Sonem funciona com una aproximació col·lectiva a la instal·lació, des d’on la singularitat estètica de l’obra de Marcelle és reinterpretada i estirada des del treball d’artistes o comunitats artístiques on la ràdio és l’eina fonamental que els vincula, i que, igual que en el cas de la Cinthia, serveix per introduir conceptes com els de la col·lectivitat, la classe social o la raça.

L'artista Xavier Rodríguez Martín

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.


Exposició