Dijous 3, 10 i 24 de novembre del 2022

No Ar/On Air (2009-en curs) és una de les instal·lacions que formen part de l’exposició Cinthia Marcelle. Una conjunció de factors, en la qual l'artista converteix la sala d’exposició en l’escenari d’una emissora de ràdio. En aquest cas, el programa Sonem funciona com una aproximació col·lectiva a la instal·lació, des d’on la singularitat estètica de l’obra de Marcelle és reinterpretada i estirada des del treball d’artistes o comunitats artístiques on la ràdio és l’eina fonamental que els vincula, i que, igual que en el cas de la Cinthia, serveix per introduir conceptes com els de la col·lectivitat, la classe social o la raça.

Vistes de la instal·lació No Ar/On Air de Cinthia Marcelle

Programa

Activitat
Imagen del proyecto Hogueras/Hogares de Samu Céspedes

Sonem amb... Radia Cava-ret

Dijous, 3 de novembre del 2022

Radia Cava-ret és una obra col·lectiva, impulsada per Samu Céspedes i Violeta Ospina, d’art viu al voltant de l’experimentació radiofònica, l’aprenentatge mutu del cos vibràtil i l’escolta política. Inaugurada el 2016 a Barcelona, al col·lectiu de Radia Cava-ret l'interessa l’erotisme com a força creativa i l’expansió de la ràdia, com el revers experimental i eròtic de la ràdio tradicional.

En aquesta ocasió reprenem algunes preguntes del projecte Hogueras/Hogares de Samu Céspedes per crear juntes sintonies d’alleujament i resistència davant la invisibilització del treball de la llar a l’Europa fortalesa: el treball de milions de cosses explotades, minoritzades i racialitzades que sostenen les xarxes de cura i de reproducció de la vida.

Quin so et cuida mentre treballes? Com t’agradaria que et cuidessin quan siguis gran? Com t’agradaria que t’haguessin cuidat en la teva infantesa?

En un joc radiofònic sense emissió, d’escolta política i de cures sonores, obrim una bossa de sorolls visionaris, eròtics i cantats. Ens reunim al voltant de la flama de l’escolta al costat de les paraules dolces i amargues de les companyes de Sindillar, les càpsules poètiques de Quinny Martínez, Micaela Mahi i Yazel Parra, l’atmosfera sonora de Violeta Ospina i les persones de bagatges diversos que hi vulguin participar.

Activitat
Jara Rocha i Alberto Flores del Río

Sonem amb... dublabBCN

Amb Jara Rocha i Alberto Flores del Río
Dijous, 10 de novembre del 2022

dublabBCN és una ràdio online sense ànim de lucre, una plataforma comunitària centrada en tot allò que no sona en ràdios convencionals i que busca sempre l’equilibri entre sons experimentals i altres de més accessibles. Una manera de descobrir músiques, estils i discursos no normatius sense que calgui passar per grans plataformes homogeneïtzadores. Un altaveu de propostes innovadores i experimentals que funciona com a difusor de la creació sonora i forma part activa de l’agenda cultural de la ciutat, i que teixeix una xarxa comunitària local.

En aquest cas, dublaBCN trasllada la cabina de ràdio al museu, amb la companyia de Jara Rocha, le autore del podcast Naturoculturas son disturbios, i Alberto Flores del Río, a càrrec de Radio noche. Una col·laboració de perfils molt diversos que, a través de la ràdio com a eina, traçaran vincles entre temes inconnexos, dissensos, fascinacions o obsessions, un lloc des del qual aprendre a estar plegadis.

Activitat
L'artista Xavier Rodríguez Martín

Sonem amb… Xavi Rodríguez Martín

Dijous, 24 de novembre del 2022

“La forma ens mena al soroll, aquest, a una musicalitat, d’ella se’n deriva el crit i, amb aquest, el silenci. I, alhora, i tot comptat, la ràdio, i en resulta performance.”

Hi ha un fenomen atmosfèric que aniquila les paraules és una radioperformance en directe que s’articula a través de la ceràmica com a recurs d’efectes de sala, denominats foley. Seguint el patró d’un programa de ràdio-art, la performance consta de cinc actes amb sintonia, jingles i efectes creats en directe mitjançant les diferents ceràmiques generadores de l’ambient sonor del programa. Un joc de paraules, sorolls i silencis a la recerca de perdre el valor semàntic dels discursos i el llenguatge a través de l’automatisme, l’abstracció i la poesia.

Totes les ceràmiques han estat creades per a l’ocasió en col·laboració amb Rut Oliver Valls. Es tracta de peces que es basen en ensenyaments heretats d’Hernan Vargas, amb una voluntat amb la qual Xavi Rodríguez Martín s’apropia de les construccions ceràmiques sonores ancestrals, com els idiòfons, aeròfons, membranòfons i hidròfons, per crear experiències sonores dins del mitjà radiofònic i performàtic a través de la veu del fang.

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.


Exposició