12, 13 i 14 d'abril, 2023 

L’oasi és potència de vida en un medi advers.

Preguntar-se On són els oasis? també significa preguntar-se quins espais són els que volem identificar com a nostres? Quins temps són els comuns? On i com volem resistir? De quina manera podríem conviure com si la societat que desitgem ja existís? Significa buscar, però també crear espais i pràctiques que puguin resistir els processos de desertificació i drenatge de la vida que travessa el món contemporani. Forjar i propagar la gestació d’espai-temps d’habitabilitat i reparació.

Enfront aquests interrogants dels que parteix la novena edició del PEI, aquest seminari es proposa explorar diverses configuracions emancipatòries d’espai-temps en la intersecció del pensament i de la pràctica descolonial. Uns espais de resistència crítica en l’art i més enllà; agències col·lectives que constitueixen veritables oasis per compartir sabers, metodologies i eines polítiques articulades entorn dels mons que habitem. Una diversitat d’històries de vida  i experiències que, juntament amb altres formes de coneixement obren en la creació col·lectiva d’espais d’hospitalitat.

El Programa d'Estudis Independents (PEI) és un programa d’estudis que té la voluntat de compartir i difondre part dels seus continguts mitjançant la programació de PEI Obert i del projecte La Colonie nomade, i amb l’oferta puntual de places en determinats cursos lectius.

Amb el suport de
EU co founded logo - L'Internationale - 2023
Logos de Acción Cultural Española y del programa para la Internacionalización de laCuñtura Española
Imatge de campanya del seminari On són els oasis?

Programa

Activitat
Imatge de campanya del seminari del primer dia On són els oasis?

Achille Mbembe

Presentació a càrrec d'Elvira Dyangani Ose
Dimecres 12 d'abril de 2023 

Achille Mbembe ens parlarà sobre el concepte de comunitat terrenal en relació amb totes les formes de lluita que avui s’alcen contra el llegat de la modernitat colonial.

Activitat
Imatge de campanya del seminari del segon dia On són els oasis?

Max Jorge Hinderer, Emily Jacir i Elvira Dyangani Ose

Dijous 13 d'abril de 2023 

Max Jorge Hinderer Cruz reflexionarà sobre la impossibilitat de descolonitzar Europa. Emily Jacir ens parlarà sobre les eines necessàries per escoltar aquelles veus que no tenen arxiu a través dels processos d’escriptura col·lectiva de la història en què treballa i Elvira Dyangani Ose examinarà nocions de togetherness, del fet d’estar junts amb la gent, encarnades per l’imaginari social dels moviments revolucionaris anticolonials i les subjectivitats que el seu companyerisme internacional treu a la llum.

Activitat
Imatge de campanya del seminari del tercer dia On són els oasis?

Kader Attia, Sarah Nuttall i Françoise Vergès

Divendres 14 d'abril de 2023 

A la darrera jornada aprofundirem en el concepte d’individuació col·lectiva en què treballa Kader Attia. Llegirem amb Sara Nuttall sobre el poder sensorial, polític i d’agenciament de l’aigua en els arxius literaris del sud d’Àfrica. I pensarem amb Françoise Vergès quina responsabilitat tenim en l’elaboració dels pròxims passos d’un imaginari en què siguin possibles noves formes d’organització social, d’habitar el planeta i d’afrontar allò que és irreparable.

  • L'activitat és presencial a l'Auditori Meier del MACBA amb traducció simultània al castellà. L'accés a l'Auditori Meier per persones amb mobilitat reduïda a través de l'edifici Meier (recepció del museu).
  • També es pot seguir l'activitat en directe des de la pàgina web del museu i al canal de YouTube.
  • La inscripció a sessions individuals només es pot fer al museu, abans de l'inici de l'activitat, i estarà subjecta a disponibilitat de places.

 

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de pei [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 79 05.