On són els oasis? Seminari PEI OBERT
L’oasi és potència de vida en un medi advers.
Preguntar-se On són els oasis? també significa preguntar-se quins espais són els que volem identificar com a nostres? Quins temps són els comuns? On i com volem resistir? De quina manera podríem conviure com si la societat que desitgem ja existís? Significa buscar, però també crear espais i pràctiques que puguin resistir els processos de desertificació i drenatge de la vida que travessa el món contemporani. Forjar i propagar la gestació d’espai-temps d’habitabilitat i reparació.
Enfront aquests interrogants dels que parteix la novena edició del PEI, aquest seminari es proposa explorar diverses configuracions emancipatòries d’espai-temps en la intersecció del pensament i de la pràctica descolonial. Uns espais de resistència crítica en l’art i més enllà; agències col·lectives que constitueixen veritables oasis per compartir sabers, metodologies i eines polítiques articulades entorn dels mons que habitem. Una diversitat d’històries de vida i experiències que, juntament amb altres formes de coneixement obren en la creació col·lectiva d’espais d’hospitalitat.
El Programa d'Estudis Independents (PEI) és un programa d’estudis que té la voluntat de compartir i difondre part dels seus continguts mitjançant la programació de PEI Obert i del projecte La Colonie nomade, i amb l’oferta puntual de places en determinats cursos lectius.

Programa

Achille Mbembe
Achille Mbembe ens parlarà sobre el concepte de comunitat terrenal en relació amb totes les formes de lluita que avui s’alcen contra el llegat de la modernitat colonial.

Max Jorge Hinderer, Emily Jacir i Elvira Dyangani Ose
Max Jorge Hinderer Cruz reflexionarà sobre la impossibilitat de descolonitzar Europa. Emily Jacir ens parlarà sobre les eines necessàries per escoltar aquelles veus que no tenen arxiu a través dels processos d’escriptura col·lectiva de la història en què treballa i Elvira Dyangani Ose examinarà nocions de togetherness, del fet d’estar junts amb la gent, encarnades per l’imaginari social dels moviments revolucionaris anticolonials i les subjectivitats que el seu companyerisme internacional treu a la llum.

Kader Attia, Sarah Nuttall i Françoise Vergès
A la darrera jornada aprofundirem en el concepte d’individuació col·lectiva en què treballa Kader Attia. Llegirem amb Sara Nuttall sobre el poder sensorial, polític i d’agenciament de l’aigua en els arxius literaris del sud d’Àfrica. I pensarem amb Françoise Vergès quina responsabilitat tenim en l’elaboració dels pròxims passos d’un imaginari en què siguin possibles noves formes d’organització social, d’habitar el planeta i d’afrontar allò que és irreparable.
- L'activitat és presencial a l'Auditori Meier del MACBA amb traducció simultània al castellà. L'accés a l'Auditori Meier per persones amb mobilitat reduïda a través de l'edifici Meier (recepció del museu).
- També es pot seguir l'activitat en directe des de la pàgina web del museu i al canal de YouTube.
- La inscripció a sessions individuals només es pot fer al museu, abans de l'inici de l'activitat, i estarà subjecta a disponibilitat de places.
Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de pei [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 79 05.