al

Sistemes oberts és un nou curs que ofereix al professorat l'oportunitat de descobrir i examinar la hibridació i la convergència entre les pràctiques artístiques i científiques. Dues formes de coneixement que no es poden valorar només en termes d’èxit o fracàs, sinó que cal entendre-les com a activitats de recerca i investigació del que ens és desconegut.

El curs s'estructura en una sèrie de sessions que permetran obrir un espai d'exploració d’aquests punts de connexió entre la creativitat artística i l'experimentació científica a través de la discussió i la conversa entre protagonistes dels diversos àmbits. Les sessions presencials es complementaran amb treballs en grup que permeten explorar la sinergia existent entre pràctiques científiques i pràctiques artístiques.

Amb la participació de Josep Perelló, professor agregat al departament de Física Fonamental de la Universitat de Barcelona.

Tots els cursos estan reconeguts pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya com a activitat de formació permanent.

En col·laboració amb:
Open Systems
Universitat de Barcelona
Hans Haacke "Condensation Cube", 1963-1965

Programa

ELS DIMECRES 15 I 29 D'OCTUBRE, 12 I 26 DE NOVEMBRE, 14 DE GENER I 25 DE MARÇ, DE 18 A 20 h.

Lloc: MACBA
Preu: 20 euros
Total: 30 hores. Inclou algunes sessions no presencials.

Dimecres 15 d’octubre de 2014
Creativitat científica
Sessió organitzada en dues parts. La primera introduirà i comentarà el contingut global de Sistemes oberts, organitzat en 12 hores presencials repartides en sis sessions i 18 hores de treball que inclouen la transferència a l’aula i la realització del projecte final, la metodologia de treball i les eines virtuals que s’utilitzaran durant el curs. La segona part examinarà de quina manera i per quines raons s’han generat des de la ciència vincles i sinergies amb les pràctiques artístiques contemporànies.

Sessió conduïda per Josep Perelló, professor agregat al departament de Física Fonamental de la UB.

Dimecres 29 d’octubre de 2014
Projectes científics participatius i ciència ciutadana
Sessió que presenta i debat diversos projectes de ciència ciutadana articulats des de l’Oficina de Ciència Ciutadana impulsada per Barcelona Laboratori i que rep el suport de RecerCaixa. Aquestes pràctiques busquen la participació ciutadana per dur a terme una recerca científica conjuminant l’aprenentatge en comú i l’educació. Es vol investigar temàtiques properes als interessos dels ciutadans, com ara la preservació del nostre mar (Observadors del Mar), el pol·len i les al·lèrgies al Poblenou (Punt d’Informació Aerobiològica) i l’apicultura urbana (Abelles Urbanes).

Sessió conduïda per Isabelle Bonhoure, OpenSystems UB.

Dimecres 12 de novembre de 2014
Horts urbans i eines digitals de codi lliure
Sessió pràctica que presentarà, discutirà i permetrà plantejar una recerca relacionada amb l’agricultura urbana. Instal·larem sensors d’humitat, temperatura i lluminositat. Rebrem aquestes dades que ens serviran per planificar millor l’hort i el seu consum d’aigua. Refarmthecity.org és un col·lectiu que es dedica a investigar eines analògiques i digitals de codi lliure per a agricultors urbans.

Sessió conduïda per Hernani Dias, membre de Refarmthecity.org.

Dimecres 26 de novembre de 2014
Jo ja vaig ser aquí!
Recórrer un espai, prendre un cafè o compartir un gest de complicitat ja no passa per la dimensió tàctil i física com a única estratègia. No cal aprofundir en el tema per entendre que l’univers 2.0 o 3.0 s’ha convertit en un espai per si mateix; és una cosa del tot inqüestionable i que no requereix gaire poesia o imaginació. En aquesta sessió, l’artista Fito Conesa ens plantejarà un recorregut per la Col·lecció MACBA que permeti definir l’espai, la pràctica i l’experiència museística mitjançant l’ús d’eines que actuïn com a filtre del real i afegeixin noves vies a l’«esdeveniment-visita» al museu.

Sessió conduïda per Fito Conesa, artista i coordinador del programa per a joves Habitació 1418 del MACBA i el CCCB.

Dimecres 14 de gener de 2015
Sistemes oberts. Work in progress
Sessió que presenta una selecció dels projectes que s’han desenvolupat en les dues edicions anteriors de Sistemes oberts. Els mateixos professors ens expliquen la seva experiència. Ens en mostren el resultat final, però també comparteixen el conjunt del procés: la definició del projecte, el treball a l’aula i la formalització final del projecte. L’exercici ha d’ajudar a definir els projectes que sorgeixin en la present edició del curs.

Sessió conduïda Josep Perelló i Yolanda Jolis, coordinadors del curs.

Dimecres 25 de març de 2015
Presentació dels projectes finals
La darrera sessió estarà dedicada a l’exposició dels projectes finals de cada grup de treball. Es discutiran de manera col·lectiva per tal de compartir punts de vista i opinions entre el mateix professorat.

Sessió conduïda Josep Perelló i Yolanda Jolis, coordinadors del curs.

Dijous 30 d’abril de 2015
Sessió de cloenda: presentació pública dels projectes amb els alumnes dels instituts participants
El curs proposa al professorat una sessió de cloenda en la qual es convidarà els alumnes a participar en un espai final, obert al debat entorn de cadascun dels projectes presentats.

Per a més informació: http://sistemesoberts.wordpress.com.
93 412 14 13 i educacio [at] macba [dot] cat


Continguts relacionats

Vídeos

Àudios

Son[i]a #101. Tonina Cerdà
15.04.2010