6, 8, 13 i 15 d'octubre de 2020

Aquest seminari s’interroga sobre les pràctiques culturals i les formes estètiques dels anys setanta en el context de la crisi del franquisme i de la transició al règim constitucional actual. Analitzarem relats i al·legories de l’època, ens fixarem en la producció artística vinculada a la protesta i a la creació de comunitat, i estudiarem les formes efímeres i les estètiques rupturistes del període. Examinarem l’emergència de xarxes contraculturals en aquell context, pensades com a laboratoris civils de formes de vida, ciutat i societat. Les preguntes sobre els arxius de la ruptura, sobre les genealogies invisibles de la ciutadania i sobre la producció d’hegemonia històrica centraran el treball del seminari.

A càrrec de Germán Labrador Méndez, professor titular del departament d’Espanyol i Portuguès de la Universitat de Princeton. La seva recerca, en l’àmbit de la història cultural, s’especialitza en l’estudi dels mons ibèrics a l’època contemporània, a partir de les relacions entre estètica i política, ciutadania i memòria. És autor de Letras arrebatadas. Poesía y química en la transición española (Devenir, 2009; Siglo XXI, 2019) i Culpables por la literatura. Imaginación política y contracultura en la transición española (1968-1986) (Akal, 2017). Actualment treballa en un manuscrit sobre les respostes polítiques i culturals a la crisi de 2008 i en una antologia de poesia underground. És un dels comissaris de l’exposició Poéticas de la democracia (MNCARS, 2019).

 


Inscripció: 10 places adjudicades a través de convocatòria oberta enviant una carta de motivació a docenciapei [at] macba [dot] cat.

Germán Labrador

Programes públics
macba [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 68