al

Les sèries de televisió són miralls que es passegen al llarg de les autopistes del segle XXI. Miralls fidels, retrovisors, còncaus i convexos –de tota mena. Però té sentit pensar les sèries de televisió seriosament? Els seus discursos i representacions transcendeixen les figures i els valors del context en què es produeixen? Ens ajuden a entendre les societats europees i llatinoamericanes, a més de la nord-americana? Com han redefinit les sèries el que entenem per autoria, per artesania o per art en el món contemporani? Quines són les transferències, les mutacions, els debats que estan provocant?

A través de l'anàlisi d'algunes de les sèries paradigmàtiques de l'última dècada, dels seus guions, trames, escenes, així com dels seus contextos (globals) de producció, distribució i descodificació, aquest seminari proposa una lectura inèdita de les mitologies televisuals.

Després de Teleshakespeare (Errata Naturae, 2011), un assaig sobre el món de les sèries nord-americanes que ha esdevingut una obra de referència a Espanya, Jorge Carrión ens proposa traslladar al MACBA, en el marc d’un seminari, el procés d'escriptura del seu pròxim llibre sobre el tema (titulat provisionalment La mirada del drone. Cultura contemporánea y Universo Teleshakespeare). En algunes de les sessions, Carrión estarà acompanyat per experts en la matèria, com Concepción Cascajosa i Jordi Balló.

Amb aquest curs, el MACBA inicia un procés de reflexió i crítica sobre la producció de formes i de significats col·lectius en la cultura popular.

Portada ‘Teleshakespeare’ ed. Errata Naturae, il·lustració David Sanchez

Programa

DEL 6 AL 3 DE JUNY DE 2014

Dimarts, 6 de maig
18-21 h
Jorge Carrión
Introducció: Les sèries són claus per entendre el món contemporani?
Tema 1: La pantalla i el biocontrol (The Newsroom, Homeland i Person of Interest)

Dimarts, 13 de maig
18-19 h
Jorge Carrión
19-21 h Concepción Cascajosa
Tema 2: La comunicació i la política (The Good Wife i House of Cards)
Dimarts, 20 de maig
18-21 h
Jorge Carrión
Tema 3: Postgèneres (Orange is the New Black, American Horror Story i True Detective)
Dimarts, 27 de maig
18-19 h
Jorge Carrión
19-21 h Jordi Balló
Tema 4: Serialitat, addicció i teràpia (Breaking Bad i In Treatment)
Dimarts, 3 de juny
18-21 h
Jorge Carrión
Tema 5: Inversió de valors i art contemporani (Dexter, Mad Men i Hannibal)
Conclusions

PROFESSORAT
Jorge Carrión és doctor en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, on imparteix classes de màster en creació literària i periodisme cultural. Ha publicat diversos llibres de viatge i de ficció; i els assajos Viaje contra espacio. Juan Goytisolo y W.G. Sebald, Teleshakespeare i Librerías. Col·labora a Cultura/s de La Vanguardia.

Concepción Cascajosa és doctora en Comunicació Audiovisual i professora de la Universitat Carlos III de Madrid. És autora dels llibres Prime Time: Las mejores series americanas, de CSI a Los Sopranos, El espejo deformado: Versiones, secuelas y adaptaciones en Hollywood i De la TV a Hollywood: Un repaso a las películas basadas en series.

Jordi Balló és professor de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, productor cinematogràfic i gestor cultural. Va ser director d'exposicions del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Ha publicat, amb Xavier Pérez, els assaigs La semilla inmortal i Yo ya he estado aquí. Ficciones de la repetición.

Programes públics
programespublics [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 79 25

Continguts relacionats

Àudios

Teaser "Sèries en sèrio"
Tema 1: La pantalla i el biocontrol. Curs "Sèries en sèrio" a càrrec de Jorge Carrión
Tema 2: La comunicació i la política. Curs "Sèries en sèrio" a càrrec de Jorge Carrión
Tema 3: Posgèneres. Curs "Sèries en sèrio" a càrrec de Jorge Carrión
Tema 4: Serialitat, addicció i teràpia. Curs "Sèries en sèrio" a càrrec de Jorge Carrión
Tema 5: Inversió de valors i art contemporani. Curs "Sèries en sèrio" a càrrec de Jorge Carrión
Son[i]a #190. Jorge Carrión
05.05.2014