De l’1 al 7 de desembre de 2022

Un any més, el MACBA s’enorgulleix d’aliar-se amb Visual AIDS per al Day With(out) Art 2022, i presentar Ser i pertànyer, un programa de set vídeos curts que destaquen les històries poc explicades sobre el VIH i la sida des de la perspectiva d’artistes que viuen amb VIH a tot el món.

El programa presenta treballs recentment comissionats de Camila Arce (Argentina), Davina “Dee” Conner i Karin Hayes (Estats Units), Jaewon Kim (Corea del Sud), Clifford Prince King (Estats Units), Santiago Lemus i Camilo Acosta Huntertexas (Colòmbia), Mikiki (Canadà), i Jhoel Zempoalteca i La Jerry (Mèxic).

La projecció dels vídeos serà en línia i es podran visionar gratuïtament durant una setmana des de la pàgina web del MACBA.

Des de navegar el sexe i la intimitat fins a enfrontar l’estigma i l’aïllament, aquests vídeos se centren en les realitats emocionals de viure actualment amb el VIH. Com canvia viure amb el VIH la manera com una persona experimenta, demana o dona amor, suport i pertinença? Els set vídeos presentats a Ser i pertànyer són una crida a pertànyer als qui han estat estigmatitzats dins de les seves comunitats o exclosos de les principals narratives sobre el VIH / la sida.

Visual AIDS és una organització sense ànim de lucre amb seu a Nova York, que fa servir l’art per combatre la sida a través del diàleg, donant suport a artistes VIH+ i preservant un llegat, perquè la sida no s’ha acabat.

Dues persones vestides amb faldilla i amb el tors nu es donen la mà.

Programa

Camila Arce, Memoria vertical
Camila Arce presenta un poema sobre l’experiència de néixer amb VIH i créixer com a part de la primera generació amb accés a medicaments antiretrovirals a Sud-Amèrica.

Davina “Dee” Conner i Karin Hayes, Estamos aquí: Voces de mujeres negras que viven con el VIH
Davina “Dee” Conner va ser diagnosticada amb VIH el 1997. Durant 18 anys no va conèixer ningú més que visqués amb el VIH. Quan va sortir de l’aïllament i de l’estigma internalitzat, Davina va buscar comprendre els viatges d’altres dones negres que viuen amb el VIH. Aquí les tenim. Escolta’n les veus.

Jaewon Kim, Matiz
Amb el desplegament d’una col·lecció d’imatges, Matiz reflecteix els pensaments i els sentiments intercanviats entre l’artista, que viu amb el VIH, i la seva parella seronegativa.

Clifford Prince King, El beso de la vida
A El beso de la vida, diverses persones negres descriuen les seves experiències vivint amb el VIH. Les converses crues que envolten la revelació de l’estat, el rebuig i l’amor propi s’expressen mitjançant poesia visual i paisatges onírics.

Santiago Lemus i Camilo Acosta Huntertexas, Los Amarillos
A Colòmbia, moltes persones que viuen amb el VIH experimenten icterícia, el color groguenc dels ulls i la pell, com a efecte secundari dels medicaments antiretrovirals de baix cost subministrats pel govern. Los Amarillos és un vídeo experimental que aborda l’alienació i la hipervisibilitat a què els artistes s’han enfrontat com a resultat d’aquest efecte secundari.

Mikiki, Bandera Rojas, una carta de amor
A través d’una cacofonia d’extremitats, membres i sons extrets de l’escena de la festa i el joc, Mikiki qüestiona el seu ús de substàncies i pregunta com podem tornar el plaer i la confiança a les converses sobre l’ús de drogues.

Jhoel Zempoalteca i La Jerry, Lxs dxs bichudas
Lxs dxs bichudas ofereix una poètica dansa-diàleg en zapoteca i espanyol que explora les maneres en què la raça, el gènere i la geografia configuren la vida i el cos de les persones que viuen amb el VIH a Mèxic, un país marcat pel projecte ideològic del “mestissatge”.

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.