A començaments dels noranta a la ciutat de Mèxic un grup de joves de disciplines diverses i vinculats amb la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, van començar a treballar amb l’acrònim format a partir del Servei Mèdic Forense (Semefo). Amb la intenció de portar la cultura de la perifèria als centres d’art, el grup va fer presentacions multidisciplinàries que abordaven la violència i els tabús a partir de la combinació d’elements de les arts plàstiques, la performance, el teatre i la música trash metal.

Interessats des d’un principi en el tema de la mort, el seu treball va passar de l’ús de materials orgànics d’origen animal a les despulles provinents del dipòsit de cadàvers, i va anar derivant cap a l’art conceptual i l’escultura minimalista. A partir de la fascinació pel que van anomenar “la vida del cadàver”, el col·lectiu va generar obres que actualment es consideren representatives de l’art mexicà i hereves d’una determinada tradició a l’hora de representar la mort.

Presentació a càrrec de Mariana David, Carles Guerra, María Virginia Jaua i Carolina Olivares.

AUTORS
José Luis Barrios: Viu i treballa a la Ciutat de Mèxic. Després d’haver obtingut el mestratge i la llicenciatura en filosofia, es va especialitzar en estudis d’estètica i teoria de l’art. Actualment escriu la seva tesi de doctorat en Història de l’Art a l’UNAM, amb el projecte El asco y el morbo o la retórica del espectáculo en el arte contemporáneo. Com a comissari, ha treballat en diverses exposicions, entre les quals Mi versión de los hechos sobre l’obra de Magali Lara en el Museu d’Arts i Ciències de l’UNAM. És director de CURARE. Espacio Crítico para las Artes des de novembre del 2000 i és col·laborador habitual de “Confabulario”, suplement cultural d’El Universal.

Luis Javier García Roiz: Viu i treballa a la Ciutat de Mèxic. És dissenyador gràfic per la Universitat Iberoamericana i candidat a Mestre en Arts Visuals per l’Acadèmia de San Carlos de l’UNAM. Distribueix el seu temps com a docent a la Universitat Iberoamericana, en el Centre de Disseny, Cine i Televisió, en el Tecnològic de Monterrey i com a dissenyador independent.
Conegut en el món de la il·lustració i del còmic com a Carcass, Roiz va ser membre fundador de la mítica publicació Molotov, als noranta.

Bárbara Perea: Viu i treballa a la Ciutat de Mèxic. És llicenciada en Història de l’Art per la Universitat Iberoamericana, i va participar en el programa d’estudis curatorials organitzat per Teratoma. Va ser directora del Museu Universitari de Ciències i Art MUCA Roma (Ciutat de Mèxic) del 2003 al 2006, on va comissariar i organitzar diverses exposicions. El 2011 va formar part de l’equip de comissaris per al Festival de Artes Electrónicas y Video TRANSITIO_MX 4.

Jorge Reynoso Pohlenz: Viu i treballa a la Ciutat de Mèxic. És comissari i ha estat coordinador d’exposicions, subdirector de Museografia i subdirector general en el Museu d’Art Carrillo Gil de l’INBA, subdirector de comissariat en la Direcció General d’Arts Plàstiques de l’UNAM i director de la sala d’art Siqueiros, entre altres càrrecs. Actualment és coordinador acadèmic del Museu Universitari d’Art Contemporani (MUAC) de l’UNAM.

Pilar Villela: Viu i treballa a la Ciutat de Mèxic. Va estudiar Arts Visuals a l’Escola Nacional d’Arts Plàstiques i és professora d’Estètica i Teoria de l’Art pel Centre d’Investigació de Filosofia Europea Moderna (CRMEP) de la Universitat de Middlesex, Londres. Villela ha presentat la seva obra de manera individual i col·lectiva a Mèxic i a l’estranger.

PARTICIPANTS A LA TAULA
Mariana David: Va néixer a la Ciutat de Mèxic i actualment viu a Madrid. Va estudiar Història de l’Art a la Universitat Iberoamericana de la Ciutat de Mèxic. Ha treballat com a coordinadora de l’espai alternatiu La Panadería, com a assistent curatorial en el Museo Rufino Tamayo i com a comissària del MUCA Roma de l’UNAM (Mèxic). Va ser comissària del Proyecto Juárez (Museo Carrillo Gil, Ciutat de Mèxic, 2010 i Matadero, Madrid, 2011).

María Virginia Jaua: Escriptora, editora, analista i investigadora cultural. Ha dut a terme diversos projectes editorials lligats a l’art i a la cultura. Actualment dirigeix la revista online de crítica d’art i anàlisi cultural contemporanis Salonkritik; és cap de redacció de la revista Estudios Visuales i editora de continguts del projecte artístic sonor El Estado Mental Radio. Ha impartit seminaris, tallers i conferències sobre art, escriptura, nous mitjans i anàlisi de la imatge. Ha col·laborat amb artistes i músics i ha escrit textos de crítica d’art, literatura, cine i música.

Carolina Olivares: Va néixer a Valdivia, Xile. Va cursar estudis de teatre a la Universitat ARCIS de Santiago de Xile. Viu i treballa a Barcelona i París. El 2008 va crear CO producciones, plataforma independent que produeix videoart i cine documental, i organitza actes culturals. Entre el 2004 i el 2008 va dirigir, juntament amb Sigismond de Vajay, el Kültur Büro Barcelona, un espai independent de producció i exposició de projectes artístics contemporanis. Actualment prepara la producció d’una pel·lícula de ficció d’André S. Labarthe.

Amb la col·laboració de:
FCJVALORES
UAM
Membres de Semefo durant el procés de preparació de "Lavatio Corporis" (1994)

Programa

Dimarts 25 de juny de 2013 a les 19.30 h.

Auditori. Aforament limitat.
Amb la col·laboració de CO Producciones.

Programes públics MACBA
Tel. 93 481 46 81
programespublics [at] macba [dot] cat

Continguts relacionats

Àudios

Son[i]a #181 Mariana David i María Virginia Jaua sobre SEMEFO
21.08.2013
Se suposa que els objectes tenen el caràcter objectiu dels productes industrials. No pretenen representar res més que allò que són. La categorització prèvia de les arts ja no existeix.
Charlotte Posenenske