A començaments dels noranta a la ciutat de Mèxic un grup de joves de disciplines diverses i vinculats amb la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, van començar a treballar amb l’acrònim format a partir del Servei Mèdic Forense (Semefo). Amb la intenció de portar la cultura de la perifèria als centres d’art, el grup va fer presentacions multidisciplinàries que abordaven la violència i els tabús a partir de la combinació d’elements de les arts plàstiques, la performance, el teatre i la música trash metal.

Interessats des d’un principi en el tema de la mort, el seu treball va passar de l’ús de materials orgànics d’origen animal a les despulles provinents del dipòsit de cadàvers, i va anar derivant cap a l’art conceptual i l’escultura minimalista. A partir de la fascinació pel que van anomenar “la vida del cadàver”, el col·lectiu va generar obres que actualment es consideren representatives de l’art mexicà i hereves d’una determinada tradició a l’hora de representar la mort.

Presentació a càrrec de Mariana David, Carles Guerra, María Virginia Jaua i Carolina Olivares.

AUTORS
José Luis Barrios: Viu i treballa a la Ciutat de Mèxic. Després d’haver obtingut el mestratge i la llicenciatura en filosofia, es va especialitzar en estudis d’estètica i teoria de l’art. Actualment escriu la seva tesi de doctorat en Història de l’Art a l’UNAM, amb el projecte El asco y el morbo o la retórica del espectáculo en el arte contemporáneo. Com a comissari, ha treballat en diverses exposicions, entre les quals Mi versión de los hechos sobre l’obra de Magali Lara en el Museu d’Arts i Ciències de l’UNAM. És director de CURARE. Espacio Crítico para las Artes des de novembre del 2000 i és col·laborador habitual de “Confabulario”, suplement cultural d’El Universal.

Luis Javier García Roiz: Viu i treballa a la Ciutat de Mèxic. És dissenyador gràfic per la Universitat Iberoamericana i candidat a Mestre en Arts Visuals per l’Acadèmia de San Carlos de l’UNAM. Distribueix el seu temps com a docent a la Universitat Iberoamericana, en el Centre de Disseny, Cine i Televisió, en el Tecnològic de Monterrey i com a dissenyador independent.
Conegut en el món de la il·lustració i del còmic com a Carcass, Roiz va ser membre fundador de la mítica publicació Molotov, als noranta.

Bárbara Perea: Viu i treballa a la Ciutat de Mèxic. És llicenciada en Història de l’Art per la Universitat Iberoamericana, i va participar en el programa d’estudis curatorials organitzat per Teratoma. Va ser directora del Museu Universitari de Ciències i Art MUCA Roma (Ciutat de Mèxic) del 2003 al 2006, on va comissariar i organitzar diverses exposicions. El 2011 va formar part de l’equip de comissaris per al Festival de Artes Electrónicas y Video TRANSITIO_MX 4.

Jorge Reynoso Pohlenz: Viu i treballa a la Ciutat de Mèxic. És comissari i ha estat coordinador d’exposicions, subdirector de Museografia i subdirector general en el Museu d’Art Carrillo Gil de l’INBA, subdirector de comissariat en la Direcció General d’Arts Plàstiques de l’UNAM i director de la sala d’art Siqueiros, entre altres càrrecs. Actualment és coordinador acadèmic del Museu Universitari d’Art Contemporani (MUAC) de l’UNAM.

Pilar Villela: Viu i treballa a la Ciutat de Mèxic. Va estudiar Arts Visuals a l’Escola Nacional d’Arts Plàstiques i és professora d’Estètica i Teoria de l’Art pel Centre d’Investigació de Filosofia Europea Moderna (CRMEP) de la Universitat de Middlesex, Londres. Villela ha presentat la seva obra de manera individual i col·lectiva a Mèxic i a l’estranger.

PARTICIPANTS A LA TAULA
Mariana David: Va néixer a la Ciutat de Mèxic i actualment viu a Madrid. Va estudiar Història de l’Art a la Universitat Iberoamericana de la Ciutat de Mèxic. Ha treballat com a coordinadora de l’espai alternatiu La Panadería, com a assistent curatorial en el Museo Rufino Tamayo i com a comissària del MUCA Roma de l’UNAM (Mèxic). Va ser comissària del Proyecto Juárez (Museo Carrillo Gil, Ciutat de Mèxic, 2010 i Matadero, Madrid, 2011).

María Virginia Jaua: Escriptora, editora, analista i investigadora cultural. Ha dut a terme diversos projectes editorials lligats a l’art i a la cultura. Actualment dirigeix la revista online de crítica d’art i anàlisi cultural contemporanis Salonkritik; és cap de redacció de la revista Estudios Visuales i editora de continguts del projecte artístic sonor El Estado Mental Radio. Ha impartit seminaris, tallers i conferències sobre art, escriptura, nous mitjans i anàlisi de la imatge. Ha col·laborat amb artistes i músics i ha escrit textos de crítica d’art, literatura, cine i música.

Carolina Olivares: Va néixer a Valdivia, Xile. Va cursar estudis de teatre a la Universitat ARCIS de Santiago de Xile. Viu i treballa a Barcelona i París. El 2008 va crear CO producciones, plataforma independent que produeix videoart i cine documental, i organitza actes culturals. Entre el 2004 i el 2008 va dirigir, juntament amb Sigismond de Vajay, el Kültur Büro Barcelona, un espai independent de producció i exposició de projectes artístics contemporanis. Actualment prepara la producció d’una pel·lícula de ficció d’André S. Labarthe.

Amb la col·laboració de:
FCJVALORES
UAM
Membres de Semefo durant el procés de preparació de "Lavatio Corporis" (1994)

Programa

Dimarts 25 de juny de 2013 a les 19.30 h.

Auditori. Aforament limitat.
Amb la col·laboració de CO Producciones.

Programes públics MACBA
Tel. 93 481 46 81
programespublics [at] macba [dot] cat


Continguts relacionats

Àudios

Son[i]a #181. Mariana David i María Virginia Jaua sobre SEMEFO
21.08.2013