Activitat posposada fins a nou avís

A les 17 i 18.30 h

Sales del museu

Visites incloses en el preu de l’entrada

Laura Arensburg "Vidències supersòniques"
Així que arribem del carrer, detindrem el temps dins el museu inspirats per les maneres d’enfrontar-se als límits que va utilitzar l’art durant el segle XX. Posarem en acció mirades supersòniques que, a més de travessar la barrera del so, travessin les parets blanques del museu i alterin la nostra aproximació habitual a les obres d’art.

Ricardo Cárdenas
«Secrets, filtracions i contradiccions». Aquesta visita fa una selecció d’obres que articulen una constel·lació de corrents artístics i creadors des del segle XX fins a l’actualitat, tot estructurant ponts per aproximar-nos a la figura de l’artista com a subjecte polític actiu i a l’art com a espai d’acció en disputa per a la reflexió social i històrica que ens acosta a la producció contemporània. Ricardo Cárdenas emfatitza el seu recorregut per les diverses tensions i circumstàncies sociopolítiques que contextualitzen la mostra Un segle breu de la Col·lecció MACBA centrant-se en els mitjans i les estratègies pràctiques i discursives en què els artistes fan ús de diversos recursos formals, filosòfics o materials per potenciar els discursos crítics dins de les seves obres.

Itxaso Corral Arrieta
El terme paranormal designa, per exemple, el que no és compatible amb la norma de les percepcions, creences i expectatives referides a la realitat. Aquesta visita proposa que ens trobem paranormalment amb el museu i amb tot allò que el conforma i més enllà, fins al més enllà. No, no és una visita normal. Sí, sí que ens passaran coses inesperades pels cossos. Sí, sí que sentirem veus d’altres dimensions i potser desenvoluparem permeHabilitats diverses o, si més no –això està garantit–, passarem una hora imaginant totes juntes.

Alba Rihe
«AIXÒ HO PODRIA FER JO». Sota aquest títol, Alba Rihe fa una visita guiada en forma de joc en què el museu es transforma en un concurs de preguntes kitsch sobre la col·lecció permanent del MACBA. Efectes de so i continguts peculiars dels artistes que trobem dins el white cube. Totalment gratuït! No t’ho perdis! T’esperem a les 17.00 o a les 18.30 hores!

Biografies

Laura Arensburg
Artista audiovisual titulada el 2005 per l’ENERC, l’escola de cinema de l’Instituto Nacional de Cine y Artes Audiovisuales de Argentina (INCAA). El 2018 va finalitzar el Programa d’Estudis Independents del MACBA. Ha rebut diverses beques i premis i la seva obra ha estat seleccionada en festivals de l’Amèrica Llatina i Europa. Ha col·laborat en la producció de pel·lícules, programes de televisió, peces de videoart i obres de dansa contemporània. També participa en l’àrea d’educació de centres d’art, en la mediació i en la coordinació de tallers de vídeo per a adolescents. Ha estat resident a Hangar i pròximament ho serà a La Escocesa. Actualment està desenvolupant el projecte experimental Malvidentes i el seu primer llargmetratge documental, La partida.

Ricardo Cárdenas
Llicenciat en Arts Visuals per la Facultat d’Arts i Disseny de la Universidad Nacional Autónoma de México. Va estudiar a l’Escuela Activa de Fotografía i va ser integrant de la Generación 2015 del Programa Educativo SOMA, a Ciutat de Mèxic. El MACBA li va concedir una beca per cursar el Programa d’Estudis Independents (2017-2018), en el qual va desenvolupar una investigació teòrica-pràctica sobre retòriques de la comunicació en sistemes socials en emergència. La seva obra reflexiona sobre polítiques i poètiques del llenguatge des de la pràctica artística contemporània. Actualment cursa el Màster en Estudis Comparats en Literatura, Art i Pensament de la Universitat Pompeu Fabra i és artista resident a FASE, Espai de Creació i Pensament (l’Hospitalet). Ha mostrat exposat de manera individual i col·lectiva a Mèxic, els Estats Units, Espanya, Bèlgica i Holanda. Actualment sobreviu i treballa a Barcelona.

Itxaso Corral Arrieta
És llicenciada en Periodisme i Arts Escèniques, diplomada en Cinema i Interpretació per la Universitat de Kent (Anglaterra) i diplomada per l’École internationale de Théâtre Jacques Lecoq (París). Ha fet un postgrau en Poètica del Cos i Llenguatge Sensorial a Barcelona i un màster en Pràctica Escènica i Cultura Visual (Universidad de Castilla-La Mancha - Museo Reina Sofía). Va cursar el Programa d’Estudis Independent del MACBA entre 2017 y 2018.
«Em revolto amb tot el que tingui a veure amb pistes per entendre els processos comunicatius entre els éssers vius, les seves capacitats expressives i afectives i els seves maneres d’estar estar i de fer junts. M’interessen els espais d’aprenentatge col·lectiu, en sintonia amb pedagogies radicals i feministes, en els quals puc trobar preguntes, infracoses, interferències, rereguardes… Busco a l’entorn dels sabers d’un cos circulat i travessat més enllà dels canals conceptuals. No crec en les construccions jeràrquiques en relació amb el saber i crec que els sabers del cos ens estan dient, ens estan movent més enllà d’aquestes jerarquies. Fonamentalment, estic respirant, vibrant i en moviment, i per això m’anomeno artista escènica, ballarina que va per lliure, cantant vital, escultora musical, escriptora i profundament paranormal.»

Alba Rihe
Llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. Ha desenvolupat projectes com Morbid Laws, Las Bistecs i el col·lectiu Bonita Machina, entre d’altres.
«La meva trajectòria està relacionada amb un circuit artístic no academicista que he anat forjant en l’escena no codificada de Barcelona. He desenvolupat diferents metodologies de treball que tenen un mateix fil conductor: la performance i la fusió de diferents eines artístiques per difondre un missatge que fa servir l’absurd i la matèria corporal com a elements destacats.
Actualment estic en un procés d’investigació amb Laila Tafur: el projecte Grietas, que es basa en un procés d’aproximació dels nostres dos mons. El de Laila es el món de la dansa, el ritme i la coordinació, mentre que el meu passa pel cant, l’humor i el sarcasme.
Un altre projecte que estic desenvolupant, aquest de de caràcter musical, és Venecia Flúor, en el qual col·laboro amb Adrià Gil. Estem treballant sobre la deformació de la veu i la creació d’un live set al voltant del concepte de folklore progressiu, que té diverses propostes en escena, des de concerts a lectures performàtiques. Un altre aspecte en el qual estic treballant són els escrits i l’encarnació de monòlegs que tracten aspectes quotidians de la vida des d’una perspectiva àcida.»

Vistas de Un siglo breve: Colección MACBA. Foto: Dani Cantó

Programa

Dissabtes, a les 17 i 18.30 h

 

Març

 

 • 14Ricardo Cárdenas (castellà). Activitat cancel·lada
 • 21Itxaso Corral (castellà). Activitat cancel·lada
 • 28Alba Rihe (català)

Abril

 • 4: Itxaso Corral (castellà)
 • 11: Ricardo Cárdenas (castellà)
 • 18: Alba Rihe (català)
 • 25: Ricardo Cárdenas (castellà)

Maig

 • 2: Itxaso Corral (castellà)
 • 9: Alba Rihe (català)
 • 16: Ricardo Cárdenas (castellà)
 • 23: Itxaso Corral (castellà)
 • 30: Alba Rihe (català)

Juny

 • 6: Ricardo Cárdenas (castellà)
 • 13: Itxaso Corral (castellà)
 • 20: Alba Rihe (català)
 • 27: Laura Arensburg (castellà)

Visites incloses en el preu de l’entrada. Per concertar visites de grup, podeu trucar al 93 412 14 13 o escriure a educacio [at] macba [dot] cat .

Disposem de bucles magnètics individuals (sol·liciteu-los a recepció) i podeu sol·licitar interpretació en llengua de signes (amb 72 h d’antelació). També disposem de serveis d’accessibilitat visual (materials tàctils, audiodescripcions i acompanyament durant l’activitat). Més informació aquí.

Visita la mostra permanent
L’or no s’associa amb la brutícia. I l’or, com els diamants, és un material exalçat. Té un grau d’abstracció tal que et situa –si el fas servir artísticament– en un nivell encara més elevat.
James Lee Byars