En la nova edició dels Debats d'Educació la convidada serà Melissa Benn, escriptora britànica i activista per a l'educació comprensiva i pública de qualitat. Benn és fundadora de la Local Schools Network (Xarxa d’Escoles Locals al Regne Unit), una iniciativa que vol visibilitzar el paper clau de l’escola pública en la cohesió social i, alhora, mostrar els seus èxits per tal de desmuntar els mites i falses creences que justifiquen algunes de les reformes educatives esdevingudes al Regne Unit.

L’escola pública a Europa ha donat oportunitats úniques als seus ciutadans i ciutadanes, afavorint la mobilitat social i l’oportunitat d’una vida digna i de qualitat. Benn desmenteix el tòpic d'un model d’escola pública fracassada i mostra que és possible crear escoles d’alt rendiment acadèmic per a tothom; posa en evidència la importància de l'educació com a principal factor reductor del classisme d'origen i fa d’aquesta una opció de compromís personal.

Com a historiadora, en el seu llibre School Wars: the Battle for Britain's Education, Benn analitza la trajectòria de l’escola pública britànica des de 1945. Afirma que aquesta està en perill i fa una crida a la defensa d’un model d’escola que no generi ciutadans de segona categoria. A més, desmunta alguns mites sobre els sistemes educatius, com quan sosté que l’educació comprensiva amb escoles inclusives i no segregades poden conduir a més èxit acadèmic. També afirma que la mercantilització de l’educació està impactant negativament en els resultats en diferents parts del món i es preocupa per l’impacte que algunes d’aquestes polítiques tenen en l’equitat educativa.

El cas britànic pot contribuir a projectar una mica de llum en el debat educatiu actual. L’educació sufragada amb recursos públics, què ha de garantir? Som on hem de ser en el model d’escola finançada amb recursos públics a Catalunya?

Activitat organitzada per: Fundació Jaume Bofill i Universitat Oberta de Catalunya (UOC)

Debats d’educació

Programa

DIMARTS 6 D' OCTUBRE DE 2015, A LES 18:30 H
Lloc: Auditori Meier.