al

Abans que res Joan Brossa era un poeta. Un treballador del llenguatge que s'afanyava a buscar en l'oralitat quotidiana paraules, veus, girs i expressions que transformava en poesia. El mateix Brossa que busca la llengua en els diaris, els albarans o els rètols dels carrers; amb una poderosa capacitat de convertir el que és ordinari en una cosa extraordinària. Entre setembre del 2017 i febrer del 2018 el MACBA presenta l'exposició Poesia Brossa, una revisió exhaustiva del treball de l'artista des dels seus primers llibres fins a les seves últimes investigacions plàstiques, que travessen teatre, cine, música, arts d'acció i tots aquells gestos amb els quals va experimentar.

Amb motiu de l'exposició, i partint d'algunes de les estratègies creatives de Joan Brossa, us proposem una visita a l'exposició per a estudiants d'educació secundària i batxillerat. És una activitat de dues hores i mitja de durada en què es difuminaran els límits tradicionals entre la visita i el taller, i es generarà una activitat de qualitats brossianes. El fet d'apropar-se a les seves imatges, activar-ne les poesies escèniques o visitar l'exposició de manera autònoma són algunes de les propostes de l'activitat, que ens endinsarà en la trajectòria del seu treball, no només com a espectadors, sinó com a actors. En tot moment les propostes i estratègies de l'artista hi seran presents, com les que va desplegar en les Calcomanies (1985), el procés del qual ens ha inspirat per dissenyar aquest recorregut: anirem d'un lloc a l'altre, traduint llenguatges i travessant mons. De la llengua a la poesia i de la poesia al teatre.

Quan alcem el teló possibilitem la representació, obrim un espai d'excepció i permetem la ficció. Desbordem la poesia visual per partir de les imatges amb la finalitat d'activar la mirada dels alumnes i amb la d’ells, també la nostra.

A càrrec dels artistes Cris Celada, Antoni Hervás i Marc Vives, i de Sonia Fernández Pan, comissària independent.

Marc Vives
Marc Vives viu i treballa entre Barcelona i Donostia; combina la seva pràctica amb la pedagogia, la direcció de graf.cat i la curadoria a la NauEstruch. Ha codirigit projectes com YProductions, Hamaca, Por La Vena o Radiobucket. Després d’haver treballat durant una dècada amb David Bestué, recentment ha realitzat projectes amb Nyamnyam (Barcelona), a CA2M (Madrid), Artium (Vitòria), la Galería Mite (Buenos Aires), Caixafòrum (Barcelona), Tabakalera (Donostia), The Wilson Exercises al Rogaland Kunstsenter (Noruega), REDCAT (Los Angeles), Espai 13 – Fundació Joan Miró i Mercat de les Flors (Barcelona).

Antoni Hervàs
És artista i educador. Va estudiar Belles Arts a la Universitat de Barcelona i gravat i estampació a l’Escola Llotja. Entre les seves exposicions individuals destaquen Hèrcules a la lluna, Espai Cultural Caja Madrid, Barcelona (2012); Kakanoures i kitschades, galeria SIS, Sabadell (2015); Agón, Galeria ETHall, Barcelona (2016); i El misterio de Caviria, La Capella, Barcelona (2016). Hervàs ha participat en nombroses col·lectives, entre les quals s’inclouen Capítol II. Fugides. La ficció com a rigor dins del cicle El text. Principis i sortides, Fabra i Coats Centre d’Art Contemporani de Barcelona (2013-2014) i PUNK. Els seus rastres en l’art contemporani, Museu d’Art Contemporani de Barcelona (2016). Com a part de la seva pràctica artística, ha dirigit Fènix (2013-2016), el programa educatiu de Sant Andreu Contemporani, involucrant-hi diversos artistes de la ciutat. Ha organitzat esdeveniments performatius com Mercury Splash al costat de David Bestué a la Fundació Joan Miró (2015) o exposicions periòdiques com Domèstica amb Ariadna Parreu. El 2010 va rebre el Premi INJUVE a la Creació i el 2017 el Premi Ciutat de Barcelona en arts visuals.

Sonia Fernández Pan
Sonia Fernández Pan escriu a través de l’art i és comissària independent. Entre els seus projectes comissarials destaquen F de Ficción (2013), El futuro no espera (2014-2015), Microfísica del dibujo (2015), Diógenes sin complejo (2015) y The more we know about them, the stranger they become (2016). És autora d’esnorquel, un arxiu personal amb textos, podcasts i converses per escrit. Editora del llibre A Brief History of the Future.

Cris Celada (Cristina Ortega Sánchez)
Cris Celada va néixer a Madrid, on va estudiar Magisteri i Educació Especial, alhora que es formava en art dramàtic, moviment escènic i doblatge. El 2005 es trasllada a Barcelona, on desenvolupa la seva pròpia activitat teatral, combinant creacions de caire més contemporani amb espectacles de cabaret i cafè teatre. Actualment forma part del col·lectiu ARTAS, associat a La Poderosa (Barcelona); treballa a l’equip de Bad Translation, l’últim muntatge de Cristina Blanco; ha interpretat La chica de la agencia de viajes nos dijo que había piscina en el apartamento amb la companyia El Conde de Torrefiel; i acaba d’estrenar el segon espectacle de la seva companyia El Pollo Campero, comidas para llevar, Las actrices siempre mienten. Des de 2014 forma part del projecte Leer es Sexy, que crea videopeces a partir de la suma de pensament i cultura pop.

Joan Brossa a la 2a Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega, 1982. Col·lecció MACBA. Centre d’Estudis i Documentació. Fons Joan Brossa. Dipòsit Fundació Joan Brossa. Foto: Jaume Maymó

Programa

DEL 2 D'OCTUBRE DEL 2017 AL 22 DE FEBRER DEL 2018
Horari: dilluns, dimecres i dijous, a les 10 h
Durada de l'activitat: 2 h i 30 min
Lloc: Sales del museu

Reconstituir el desordre d’una possible ciutat. Utilitzar la maqueta no com un element de projecte sinó com una representació d’alguna cosa que ja existeix.
Jordi Colomer