"No podràs quedar-te a casa, germà, perquè la revolució no serà televisada: la revolució serà en viu".
(Gill Scott Heron, The Revolution will not be Televised, 1974).

Aquesta jornada intenta articular un relat que arrenca amb l'aparició dels equips portàtils de vídeo i l'eclosió de les experiències de comunicació descentralitzada als anys setanta. Podem entendre aquest moment com de sorgiment d'un "paradigma" (contra) informatiu, tant en l'àmbit de la comunicació com en l'àmbit artístic, i que estaria arrelat en les pràctiques de desmaterialització de l'art i en els fenòmens contraculturals i antiinstitucionals del cicle de lluites del 1968. Un nou paradigma que dóna lloc a pràctiques d'interpel·lació i experimentació amb nous subjectes socials i polítics.

Les experiències dels setanta determinen en les dues dècades següents des del nou territori de les televisions independents (Paper Tiger TV, Deep Dish TV...) i d'algunes pràctiques artístiques "time based", les experimentacions amb les televisions locals per cable i els "tactical media". En el context local, cal destacar les experiències pioneres de Vídeo Nou – Servei de Vídeo Comunitari, o les iniciatives de Muntadas, Cadaqués Canal Local i Barcelona Distrito Uno.

Aquesta herència complexa d'experiències en comunicació activista i descentralitzada conflueix amb pràctiques de guerrilla de comunicació o semiòtica, com també els fenòmens comunicatius tramats amb l'ascens dels moviments socials d'última generació, per donar lloc a experiències comunicatives indissociables de l'ascens de noves subjectivitats: des de les experimentacions mediactivistes fins al fenomen Indymedia o un espectre amplíssim d'experiències recents d'autogestió radiofònica, televisiva i en xarxa.

La jornada tindrà, en part, un caràcter marcadament històric, però es vol orientar en una perspectiva vinculada a les experiències, necessitats i expectatives del present.

PARTICIPANTS

Carles Ameller és professor titular de Cinema, Vídeo i Art Electrònic a la Facultat de Belles Arts de Barcelona.

Franco Berardi "Bifo" és filòsof i està compromès políticament. Cofundador de Rekombinant. Autor de nombrosos llibres, entre els quals Cyberpunk, The Panther and the Rhizome, Politics of Mutation, Philosophy and Politics in the Twilight of Modernity i The Factory of Unhappiness.

Dee Dee Halleck és exprofessora de la Universitat de San Diego, Califòrnia, i cofundadora de les televisions alternatives "Paper tigre TV" i "Deep Dish TV" als Estats Units.

Naomi Klein és periodista, autora del best seller internacional No Logo: Taking Aim at the Brand Bullies. És comentarista en mitjans de comunicació i conferenciant a les universitats com a convidada.

Avi Lewis és periodista de la televisió pública del Canadà i documentalista. Director juntament amb Naomi Klein de la pel·lícula Ex-propiedad.

Marcelo Expósito és artista, assagista i comissari independent.

Aquesta jornada s'articula amb el projecte de recerca "1969--... Algunas hipótesis sobre prácticas artísticas y políticas en el Estado español", en el marc de Desacuerdos. Sobre art, polítiques i esfera pública a l'Estat espanyol, un projecte de coproducció entre Arteleku-Diputació Foral de Guipúscoa (Donostia-Sant Sebastià), Museu d'Art Contemporani de Barcelona-MACBA (Barcelona) i Universidad Internacional de Andalucía-UNIA arteypensamiento (Sevilla).


Programa

10.30 h
Franco Berardi "Bifo" (Bolonya). Del "moviment com a agent comunicatiu" (rebel·lions del 77 italià) i el fenomen de les ràdios lliures italianes a l'experiència actual de les Telestreets.

12.30 h
Carles Ameller (Barcelona). L'experiència de Vídeo-Nou / Servei de Vídeo Comunitari. El rerefons del moviment de vídeo comunitari als anys setanta i el seu reflex a l'Estat espanyol.

17.30 h
Dee Dee Halleck (Nova York). El cas nord-americà. La guerrilla televisió als anys setanta, les televisions independents i les emissions de satèl·lit als vuitanta (Paper Tiger Television, Deep Dish), l'aparició d'Indymedia a Seattle al final dels noranta.

19.30 h
Taula rodona i discussió: Comunicació activista i descentralitzada en el moviment global. Amb participants
de nodes de comunicació independents de l'Estat espanyol (Indymedia, Global...). Coordinada per Amador Fernández-Savater i José Pérez de Lama.

22 h
Discussió pública amb Naomi Klein i Avi Lewis, il·lustrada amb fragments de The Take, la seva pel·lícula inèdita sobre l'experiència argentina.

Serveis Culturals MACBA
tlf. 93 412 08 10 (ext. 382)
servcult [at] macba [dot] cat