al

En aquest taller us convidem a fer retrats de família d’una manera especial. Tant grans com petits farem un exercici d’activació temporal que uneixi present i passat. Crearem un retrat en vídeo, que ens acostarà a la vivència d’una temporalitat diferent de l’habitual quan ens fotografiem i que s’assembla a les llargues exposicions que calien antigament per a produccions analògiques d’imatges, avui en extinció. Després hi afegirem un exercici de memòria que es convertirà en una narració sonora i que transformarà el retrat dels nens participants en un retrat familiar. Per dur-ho a terme, cal que els adults assistents portin al taller una imatge de quan ells eren petits, si pogués ser d’una edat semblant a la que tenen ara els nens i nenes participants al taller. En cas que no en tinguin cap, n’hi haurà prou amb una fotografia de la seva infantesa o joventut.

Retrat de família és un taller concebut en relació amb l’exposició Akram Zaatari. Contra la fotografia. Història anotada de l’Arab Image Foundation. Com diu el mateix Zaatari: «Si les emocions es poden preservar mitjançant quadres, aleshores potser el fet de retornar una imatge a l’àlbum d’on es va agafar, al dormitori on es va trobar, a la configuració de la qual una vegada va formar part, constituiria un acte de conservació en la seva forma més radical.» Podríem dir que aquest taller persegueix aquesta implicació emocional encarnant un passat a través de la contemporaneïtat.

Retrat de família és un taller ideat per Alejandra Pombo, una artista que desenvolupa el seu treball en la frontera entre les arts visuals, plàstiques, el cinema i les arts en viu, per explorar el concepte de presència a través de diverses aproximacions performatives: observar/ser observat, els límits entre privat/públic, la intimitat/la distància, els animals, la mà, la pell. Doctorada en Belles Arts, Pombo se centra en l’experimentació amb la imatge en moviment, sobretot en la producció de performances realitzades específicament per ser vistes a través d’una càmera. Des de 2016, les seves pel·lícules s’endinsen en el llenguatge cinematogràfic a través del muntatge, concebut a partir d’una lògica emocional on prima el ritme sobre els altres elements. En les seves últimes obres ja no sols experimenta en com es fa una pel·lícula, sinó també en la manera d’exposar-les al públic.
www.vampirillasilvestre.net

Retrat familiar © Alejandra Pombo

Programa

ELS DIMECRES DE JULIOL I AGOST, A LES 11:30 h
Lloc: Sales exposició i Espai taller

Activitat recomanada per a nens i nenes de 6 a 12 a anys

macba [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 68
Reconstituir el desordre d’una possible ciutat. Utilitzar la maqueta no com un element de projecte sinó com una representació d’alguna cosa que ja existeix.
Jordi Colomer