De la resiliència a l’antifragilitat Transgredir fronteres a través de l’esforç col·lectiu
En aquesta conferència a càrrec d'Ana Dević (WHW). What, How & for Whom, compartirem les experiències de la WHW Akademija, un programa d’estudis independent, interdisciplinari i de matrícula lliure per a artistes emergents a Zagreb. Va ser fundat el 2018 pel col·lectiu curatorial What, How & for Whom/WHW, en relació amb la programació cultural en temps de restriccions arran de la pandèmia i de l’ús de formats oberts en l’educació experimental.
Durant la pandèmia, les condicions inestables han esdevingut un paradigma prevalent en el paisatge cultural. La conferència analitzarà de quina manera els processos d’autoorganització, reciprocitat, adaptabilitat, col·lectivitat, antifragilitat i cures mútues que la WHW Akademija intenta nodrir poden ser rellevants en una escala més àmplia.
Conferència en anglès amb traducció simultània.
What, How & for Whom/WHW és un col·lectiu curadorial format el 1999 amb seu a Zagreb, Viena i Berlín. Els seus membres són Ivet Ćurlin, Ana Dević, Nataša Ilić i Sabina Sabolović, i el dissenyador i publicista Dejan Kršić.
Des del 2003, el col·lectiu WHW dirigeix el programa Gallery Nova, una galeria municipal de Zagreb. En aquesta mateixa ciutat, el 2018, WHW va iniciar un programa d’estudis internacional per a artistes emergents anomenat WHW Akademija.
Des del 2019, part del col·lectiu (Ivet Ćurlin, Nataša Ilić i Sabina Sabolović) s’encarrega de la direcció artística de la Kunsthalle Wien de Viena. WHW segueix treballant a Zagreb, on Ana Dević en dirigeix les activitats.
Després de la seva primera exposició l’any 2000, WHW ha comissariat nombrosos projectes internacionals, entre els quals destaquen Collective Creativity, a la Kunsthalle Fridericianum, Kassel, 2005; l’11a Biennal d’Estambul What Keeps Mankind Alive?, Estambul, 2009, i One Needs to Live Self-Confidently…Watching, el pavelló croat de la 54a Biennal de Venècia, 2011. Els seus projectes més recents inclouen My sweet little lamb, (everything we see can also be otherwise), (comissariada juntament amb Kathrin Rhomberg), diverses localitzacions a Zagreb, 2016/2017; Everything we see could also be otherwise (My sweet little lamb), (comissariada juntament amb Kathrin Rhomberg i Emily Pethick), The Showroom, Londres, 2017; Želimir Žilnik:Shadow citizens, Edith Russ Haus für Medienkunst, Oldenburg, i la 2a Biennal d’Art Industrial, On the shoulders of the fallen giants, Rijeka, Pula, Labin, Raša, Vodnjan, 2018.

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.