L'estiu de 1977 Gordon Matta-Clark va dur a terme un dels seus últims building cuts a la ciutat d'Anvers, una intervenció en un edifici d'oficines abandonat que va titular Office Baroque. Aquest tipus d'intervencions estaven destinades a desaparèixer en enderrocar-se l'edifici en el qual s'havien practicat; però aquesta vegada es volia que l'obra fos permanent. Florent Bex, que en aquell moment era el director de l'Internationaal Cultureel Centrum, va proposar convertir-la en el nucli del futur museu d'art contemporani d'Anvers. Office Baroque podria obeir a la lògica d'una atracció turística promoguda des de l'art contemporani, alhora crítica i irònica, però no per això menys efectiva.

A la pel·lícula que va documentar la realització d'aquesta obra –i que es mostra a l'exposició del MACBA–, Gordon Matta-Clark ja va demostrar obertament el seu interès per dialogar amb la indústria del turisme. La taula rodona –que inclou la participació de tots aquells que col·laboraren amb ell durant l'estiu que va treballar a Anvers– abordarà la gènesi d'Office Baroque; una bona oportunitat per debatre l'actualitat de les relacions entre l'art contemporani, el turisme cultural i la identitat urbana des de la perspectiva d'una obra mítica com fora la de Gordon Matta-Clark.

Amb la col·laboració de:
Flandes te sienta bien
Amb el suport de:
Arxiu Fotogràfic de Barcelona
Sumarroca
Moritz
Demolició d'Office Baroque. 3 de Juny de 1980, Anvers

Programa

Dimarts 12 de juny, a les 19 h

Ponents:
Florent Bex, director honorari del Museum van Hedendaagse Kunst (MuHKA) i exdirector de l'Internationaal Cultureel Centrum (ICC), Anvers.
Cherica Convents, autora i directora de la pel·lícula Office Baroque.
François Verresen, assistent de Gordon Matta-Clark a Office Baroque.
Harold Berg
Leen Gysen, coordinadora del projecte Visual Arts Flanders 2012.
Carles Guerra, conservador en cap del MACBA.

Programes públics MACBA
Tel. 93 481 46 81
programespublics [at] macba [dot] cat

Continguts relacionats

Vídeos

Àudios

Reconstructing Office Baroque
Son[i]a #154. Florent Bex sobre Gordon Matta-Clark
31.05.2012