al

La Col·lecció Philippe Méaille d'obres d'Art & Language inclou categories molt variades d'art: notes escrites, manuscrits, documents, assajos, fotocòpies, diaris, publicacions de tota mena, llibres, dibuixos i pintures, i també els fragments d'una conversa en curs. L'heterogeneïtat d'aquesta producció és una característica essencial de la història d'Art & Language, que molt sovint s’ha confós amb una història de l'art conceptual que va sortir malament. La teoria, els objectes d'art i la narrativa que els són propis han fet pensar que, en certa manera, la pràctica d'Art & Language no és autosuficient, és a dir, separada i diferent de l'art conceptual. Ara tots aquests materials han de canalitzar-se a través del museu, una institució que aspira a deixar-los reposar i començar una discussió molt necessària.

El MACBA organitza un seminari per presentar la Col·lecció Philippe Méaille d’Art & Language al públic, i posar en marxa una investigació crítica en un aspecte particularment important de la col·lecció –el que se sol denominar "una primera pràctica de l'art conceptual". Els documents de la col·lecció aviat seran accessibles al Centre d'Estudis i Documentació del MACBA, i el seminari és el primer d'una sèrie d'actes públics organitzats pel Museu que culminaran en una exposició programada per a la tardor del 2014. El llegat d'Art & Language, sovint considerat incomplet i inconclús, serà objecte de discussió i avaluació durant el seminari que inclourà les veus dels artistes, de crítics i del grup de Friburg Jackson Pollock Bar.

Participant

Art & Language
Art & Language "Shouting Men", 1974. Col·lecció MACBA. Consorci MACBA. Dipòsit Philippe Méaille

Programa

Divendres 17 de maig, de 16.30 h a 21 h
Dissabte 18 de maig, de 10.30 h a 20 h

Amb la participació de Matthew Jesse Jackson, Jackson Pollock Bar, Elena Crippa, Manuel Asensi, Mel Ramsden, Michael Baldwin i Carles Guerra.

Divendres 17 de maig

16.30 h Carles Guerra
Un lloc en el qual recomençar. Obres d'Art & Language en la Col·lecció
Philippe Méaille

Des de finals dels anys seixanta, Art & Language ha tingut un paper crucial en la crítica a la divisió del treball que caracteritza el món de l'art. Les seves múltiples formes de crítica cultural fan pensar que les obres produïdes per aquest col·lectiu no són més que objectes transicionals, la finalitat dels quals seria desestabilitzar qualsevol forma de propagació de l'art modern. El conjunt de les obres i documents d'Art & Language reunits en la Col·lecció Philippe Méaille és contingent, però alhora extraordinàriament significatiu, en la mesura que explica de manera no concloent la trajectòria d'aquests artistes. Per tant, no es tracta d'una col·lecció representativa d'Art & Language, com acostuma a dir-se, sinó d'una versió especulativa de la història del grup.

17.30 h Matthew Jesse Jackson
Si fossis Art & Language, series un coi d'artista contemporani força presentable

Una trivialitat depriment i anestesiant ho impregna tot quan l'art es converteix en una estratègia institucional de caire intel·lectual i professional. Un comença a pensar que tot el que fa és fruit d'una ambició de segona fila amb l'única pretensió de fer un paper prou "crític" i "provocatiu" en la difusió i l'anàlisi de la cultura. Amb molts dels seus gestos, Art & Language ha volgut evitar aquest procés de trivialització. El seu treball no ha deixat de sacsejar el "somnàmbul" que porta a dins l'art contemporani, una funció que es pot fer pel simple fet d'existir. I Art & Language existeix i, fins i tot, està en plena forma.

18.30 h Torn de preguntes i debat
19 h Pausa

19.30 h Jackson Pollock Bar
Confessió: Art & Language entrevistats per Carles Guerra

Jackson Pollock Bar té a veure amb la "instal·lació" de la teoria. El mètode de playback no s'utilitza en aquest cas amb un objectiu mimètic, sinó a través d'una performance vocal de textura aspra que s'entén com una reduplicació autònoma del suposat "original".
Els emplaçaments apropiats per a les instal·lacions teòriques es troben allà on els objectes i els espais artístics tendeixen a superposar-se i convergir amb la conversa i amb altres processos de comunicació humana. Podrien situar-se en els marges dels centres d'art, en els bars i els vestíbuls, o connectar-s'hi en forma d'inauguracions i simposis.

Dissabte 18 de maig

10.30 h Presentació a càrrec de Carles Guerra

11 h Manuel Asensi
El sabotatge de la crítica o per què l'art es va fer conceptual

La reflexió d'aquesta intervenció se centra en la tradició que va fer de l'art un subjecte epistemològic. Prenent com a fil conductor el fenomen Art & Language, analitza la copresència d'afecte, precepte i concepte en el discurs artístic des de l'òptica de la crítica com a sabotatge.

12 h Elena Crippa
Art & Language: el fòrum de Coventry. L'ensenyament i la pràctica com a modalitats de conversa

La història de la relació entre la formació d'Art & Language i el fet que tres dels seus quatre membres fundadors fossin professors del Coventry College of Art (1969-1971) no ha estat mai objecte d'una investigació detallada. Aquesta ponència examina per primera vegada aquesta història i el concepte subjacent d'una pedagogia adreçada al pensament crític i a la participació de professors i alumnes en una experiència d'aprenentatge col·lectiu. El format de conversa no era només un element definidor en la constitució del grup, sinó que va conformar els treballs d'estudiants i professors. Els seus escrits, que reflectien la naturalesa dialògica del col·lectiu, abordaven el que es podria descriure com a performance.

13 h Torn de preguntes i debat
16.30 h Projecció de la pel·lícula Documenta 5 (1972) de Jef Cornelis, 53 min 19 s

El 1972 Harald Szeeman va incloure el grup Art & Language entre els artistes seleccionats per a aquella Documenta. La pel·lícula de Jef Cornelis inclou substancials declaracions de Michael Baldwin, Mel Ramsden i Charles Harrison filmades en el mateix espai en què es va presentar Index, una de les primeres formulacions públiques de la seva pràctica conversacional. Ben Vautier, Lawrence Weiner i Marcel Broodthaers també apareixen en aquest film documental que, estranyament, es prologa reconeixent l'hegemonia de l'hiperrealisme i la seva coexistència amb les incipients mostres de l'art conceptual.

18 h Pausa
18.30 h Art & Language
Cartes al Jackson Pollock Bar a l'estil de The Red Krayola

El 2012, Art & Language van escriure 28 assajos crítics molt breus –lletres de cançons, potser– i els van adreçar en forma de "cartes" virtuals al Jackson Pollock Bar. Més endavant, aquell mateix any, aquestes "cartes" es van acompanyar musicalment amb The Red Krayola. Els artistes interpretaran aquestes cartes en forma de discurs amb l'actuació filmada de The Red Krayola com a teló de fons.

Carles Guerra
És conservador en cap del MACBA. Abans va ser director de La Virreina Centre de la Imatge, on va portar a terme projectes com Antifotoperiodisme (2010) o 1979. Un monument a instants radicals (2011). És autor de nombrosos assajos i edicions entre els quals destaquen N de Negri (2000), Allan Sekula habla con Carles Guerra (2005) i Art & Language. Escritos (2007). Des de l'any 2005 és professor associat de la Universitat Pompeu Fabra.

Matthew Jesse Jackson
Matthew Jesse Jackson és professor del Departament d'Arts Visuals i Història de l'Art de la Universitat de Chicago. És autor de The Experimental Group: Ilya Kabakov, Moscow Conceptualism, Soviet Avant-Gardes (2010) i Vision and Communism (2011).

Jackson Pollock Bar
Les teories dels teòrics i, per descomptat, els mateixos teòrics, ja no són un rerefons abstracte i neutre de l'estètica. Han evolucionat de tal manera que han acabat formant part de la seva pròpia matèria. L'"estètica" ha esdevingut discursiva i el "discurs", estètic. Aquesta és la implosió de l'art i el llenguatge. Les teories que despleguen una consciència de la seva posició en el procés comunicatiu han de tenir en compte necessàriament la manera amb què se les observa: s'han d'exposar.

Manuel Asensi
És catedràtic de Teoria de la literatura i de Literatura comparada a la Facultat de Filologia de la Universitat de València i professor visitant en diverses universitats d'Europa i els Estats Units. Dirigeix la col·lecció d'Humanitats de l'editorial Tirant lo Blanch i és crític cultural del suplement Cultura/s de La Vanguardia. El seu camp d'investigació se centra en la teoria i la crítica literàries, la literatura espanyola, el cinema i la crítica d'art. Entre les seves publicacions, destaquen Historia de la teoría de la literatura (1998), Los años salvajes de la teoría (2006) y Crítica y sabotaje (2012). Responsable de la traducció i l'edició crítica en castellà de ¿Pueden hablar los subalternos? (2009) de Gayatri Spivak.

Elena Crippa
Elena Crippa viu a Londres i és comissària i investigadora. Actualment està fent el doctorat al London Consortium, on du a terme la seva investigació com a part del grup Art School Educated de la Tate, i és professora del màster d'investigació Art: Exhibition Studies al Central Saint Martins College of Art and Design, de la Universitat de les Arts a Londres. La seva recerca se centra en el desenvolupament de les pedagogies i les pràctiques discursives i en la importància creixent dels projectes expositius de les escoles d'art britàniques dels anys cinquanta i seixanta.

Art & Language
Michael Baldwin i Mel Ramsden
El nom Art & Language es va adoptar per primera vegada el 1968 per referir-se a una pràctica col·laborativa que havien iniciat dos anys abans Michael Baldwin i Terry Atkinson, juntament amb David Bainbridge i Harold Hurrell. En els set anys següents va servir per designar la pràctica en col·laboració que duien a terme una sèrie creixent i canviant de membres relacionats amb la revista Art-Language, publicada per primer cop el maig del 1969, i posteriorment amb una segona revista, The Fox, publicada a Nova York durant els anys 1975 i 1976. Joseph Kosuth va ser nomenat editor d'Art-Language el 1969. L'any següent, Mel Ramsden i Ian Burn van fusionar la seva col·laboració independent amb el grup Art & Language. Cap a mitjans dels anys setanta, hi havia unes vint persones associades amb el grup, repartides entre Anglaterra i Nova York. A partir del 1976, el fil genealògic de l'obra artística d'Art & Language va quedar exclusivament en mans de Baldwin i Ramsden, mentre que de l'aspecte teòric i crític se'n va fer càrrec Charles Harrison, fins a la seva mort el 2009.

Programes públics MACBA
Tel. 93·481 46 81
programespublics [at] macba [dot] cat

Exposició


Continguts relacionats

Àudios

Art & Language: el fòrum de Coventry. L'ensenyament i la pràctica com a modalitats de conversa
El sabotatge de la crítica o per què l'art es va fer conceptual
Si fossis Art & Language, series un coi d'artista contemporani força presentable
Un lloc en el qual recomençar. Obres d'Art & Language en la Col·lecció Philippe Méaille
FONS AUDIO #4. Jef Cornelis
25.10.2010
Son[i]a #124. Michael Baldwin i Mel Ramsden sobre Art & Language
07.04.2011

Publicacions