al

Aquest grup de lectura planteja la possibilitat d'endinsar-se en la identitat d'un dels col·lectius més radicals dels anys seixanta i setanta. Art & Language per a molts encara és sinònim de dificultat (sovint mitificada) i d'hermetisme. Però, si Art & Language es llegeix en veu alta, no és tan inaccessible. Per això ara, en el context del Programa d'Estudis Independents del MACBA, un grup d'estudiants s'ofereix a compartir la seva experiència de lectura amb qualsevol persona interessada a conèixer millor aquest col·lectiu d'artistes. El dipòsit d'obres i documents de la Col·lecció Philippe Méaille al MACBA permet entrar en contacte amb la pràctica conversacional d'Art & Language.

El treball d'Art & Language, que sorgeix en el context de les escoles d'art britàniques, es veurà successivament desplaçat, de l’escola d'art a l’estudi, de la pràctica conversacional a la sala d’exposicions, i d’allí a circular per revistes i fins i tot temptada a adoptar la música com a mitjà d’expressió idoni. Alhora, la complexitat de les formes de col·laboració farà d'Art & Language un exemple d'organització del treball extremadament sofisticat i que té molt poc a veure amb altres pràctiques artístiques. Si bé, en els seus inicis, les eines més freqüents van ser la filosofia del llenguatge i la filosofia analítica, en els últims anys Art & Language ha mantingut una fructífera relació amb l'anomenada teoria de sistemes representada pel filòsof alemany Niklas Luhmann.

Aquests i altres aspectes d'Art & Language se sintetitzen en quatre sessions obertes al públic: la primera fa un inventari de les pràctiques col·laboratives que han caracteritzat el treball del grup; la segona descobreix un bon nombre de col·laboracions en què Art & Language recorre a la música de la mà de la banda The Red Crayola; la tercera revisa la fascinació que Art & Language ha mostrat per la filosofia i, concretament, per Niklas Luhmann, i l’última examina el paper de l'escola d'art en els començaments de la trajectòria d'Art & Language.


Programa

DIMECRES 22 DE MAIG A LES 18.30 h
Estratègies de col·laboració i gestió del treball compartit

Text:
Michel Corris: "Introduction. An Invisible College in an Anglo-American World" en Michel Corris [ed.]: Conceptual Art. Theory Myth and Practice. Cambridge: Cambridge University Press, 2004, p. 1-18.

DIMECRES 29 DE MAIG A LES 18.30 h
Music Language; quan l'art conceptual es canta

Visionat:
Art & Language i The Red Krayola: Nine Gross and Conspicuous Errors (1974)

Audició:
Art & Language i The Red Krayola: Corrected Slogans (1976)

Text:
"Kangaroo? (Some Songs by Art & Language and The Red Crayola)” Art Journal, núm. 2 (estiu del 1982)

DIMECRES 5 DE JUNY A LES 18.30 h
Art & Language i Niklas Luhmann

Textos:
Baldwin, Michael, Charles Harrison i Mel Ramsden: “Roma Reason— Luhmann's Art as a Social System”, Radical Philosophy, núm. 109, 2001, p. 14-21.

Luhmann, Niklas: "The Function of Art and the Differentiation of the Art System". Art as a Social System. Califòrnia: Stanford University Press, 2000, p. 133-184.

DIMECRES 12 DE JUNY A LES 18.30 h
La pràctica conversacional: de l'escola d'art a la galeria

Textos:
Philip Pilkington i David Rushton: "Models and Indexes: Fringe Benefits", Art-Language, vol. 2, núm. 3 (setembre de 1973), p. 12-17.

Philip Pilkington: “Some Darwinian Conditions of the Art & Language Indexes”. Art-Language New Series, núm. 2 (juny de 1997), p. 3-11.

Aula 0: els dimecres del 22 de maig al 12 de juny de 2013.

Programes públics MACBA
Tel. 93 481 46 81
programespublics [at] macba [dot] cat


Exposició