al

Aquesta activitat es podrà seguir en streaming. Retransmissió prevista en directe dijous 15 i divendres 16 de setembre a partir de les 18 h.

Hi ha una manera millor de desmantellar qualsevol residu revolucionari, radical o insurgent que hagi pogut restar del punk que organitzar-ne una exposició? Hi ha cap manera de ser més traïdor al potencial pertorbador del punk que intentar categoritzar-lo i esmicolar-lo en apartats, esquemes i referències? Es pot assegurar una discrepància més gran entre exegetes, hagiogràfics, cronistes, testimonis o amants del punk que amb l’elaboració d’una llista de llocs on es troba present? Museitzar el punk és una forma d’esquarterar-lo i certificar-ne la mort, o bé de ser-hi més fidel?
El punk exemplifica una actitud feta de ràbia, inconformisme i incorrecció, però també de contradiccions i incertesa. Aquesta diversitat conforma el fil conductor d’aquest seminari: des de les preguntes que van portar Greil Marcus, després d’assistir a l’últim concert dels Sex Pistols, a relatar la seva experiència a Lipstick Traces, fins a les reflexions de Marina Garcés sobre el classicisme punkie, al qual seguim enganxats amb amor i odi. També de l’actitud anti que va més enllà del posat a través de Bob Nickas guiat per The Fall; les preguntes d’Eloy Fernández Porta sobre aquestes arts del trasllat i els procediments de valorització cultural a través de dinàmiques d’inclusió i l’exclusió; i com a cloenda, Kendell Geers amb la seva falca de PostPunkPaganPop i els paranys que s’hi amaguen.

Patrocinador principal d'activitats:
Estrella Damm
Punk. Els seus rastres en l'art contemporani

Programa

DIJOUS 15 I DIVENDRES 16 DE SETEMBRE DE 2016, 18 h
Lloc: Auditori Meier

DIJOUS 15
Retransmissió prevista en directe de 18 h a 21 h.

18 h Introducció a càrrec de David G. Torres, comissari de l’exposició PUNK. Els seus rastres en l’art contemporani.

18.30 h Greil Marcus
Greil Marcus és un periodista i crític musical nord-americà. És conegut per la seva producció d’assajos literaris de música rock en un marc molt més ampli i poc habitual en el gènere musical, que abasta la política i la cultura.
+ Info

19.15 h Marina Garcés
Marina Garcés és filòsofa i assagista. És professora titular de Filosofia a la Universitat de Saragossa. Ha impulsat el projecte col·lectiu Espai en Blanc de pensament crític i experimental.
+ Info

20 h Debat obert entre el públic i els participants.

DIVENDRES 16
Retransmissió prevista en directe de 18 h a 21 h.
 

18 h Eloy Fernández Porta
Doctor en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra i professor d’art contemporani del Programa d’Estudis Hispànics i Europeus de la UPF i a la Barcelona School of Management. Ha publicat dos volums de relats, l’antologia Golpes (amb Vicente Muñoz Álvarez) i, a l’editorial Anagrama, els assajos Afterpop, Homo Sampler, €®O$ (Premi Anagrama) i Emociónese así (Premi Ciutat de Barcelona). Col·labora en les revistes Rockdelux i Jot Down.

18.45 h Robert Nickas, «How I Wrote Elastic Man»
Crític i comissari d’exposicions establert a Nova York, Nickas ha organitzat més de vuitanta mostres i s’ha guanyat la fama de treballar en un estil molt personal que transgredeix l’acceptat. Va formar part de l’equip responsable d’Aperto a la Biennal de Venècia de 1993 i de la Biennal de Lió de 2003. Entre 2003 i 2006 va ser assessor curatorial al P.S.1 Contemporary Art Center de Nova York. És autor de diversos llibres, així com de nombrosos articles i conferències.

19.30 h Kendell Geers, «PostPunkPaganPop»
Kendell Geers és conegut per les seves potents instal·lacions a gran escala en museus i galeries d’arreu del món. Compromès socialment i políticament, plasma en la seva obra la seva convicció i esperança en el poder de l’art per expressar i fer efectiu el canvi social.
+ Info

20.15 h Debat obert entre el públic i els participants.

Programes públics
macba [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 68


Exposició


Continguts relacionats

Àudios

Son[i]a #232 Bob Nickas
16.11.2016