Els consensos de la Transició semblen trontollar tant en l’àmbit polític i institucional com en l’econòmic i el territorial. Enormes mobilitzacions socials han exigit una transformació profunda de les estructures del país. La Constitució se situa al centre del debat per les veus que demanen una democràcia real, i també pels partits tradicionals que es troben empesos a plantejar canvis constitucionals. Per evitar un tancament en fals de l’oportunitat constituent, perquè les transformacions no s’estanquin en un nivell superficial o una mera renovació d’elits, cal discutir sobre com hauria de ser aquest procés i quins nous models de relacions polítiques, econòmiques i territorials s’edificaran en el nou règim si es vol un aprofundiment democràtic.

Per aportar materials al debat comptem amb les experiències constitucionalistes llatinoamericanes de finals de la dècada de 1990 i els 2000, que poden ser molt enriquidores per abordar la nostra realitat. D’altra banda, la inserció d’Espanya i Catalunya en els esquemes de poder europeu exigeixen una anàlisi de les propostes polítiques en marxa que es plantegen la transformació de la Unió Europea en clau democràtica.

Organitzat per: La Hidra Cooperativa i Fundación de los Comunes, en col·laboració amb el MACBA.
Més informació: http://lahidra.net/ i http://fundaciondeloscomunes.net/

Patrocinador principal d'activitats:
Estrella Damm
Processos constituents. Cap a una nova democràcia a Europa

Programa

DISSABTE 19 DE MARÇ DE 2016, 18 h
Lloc: Auditori Convent dels Àngels

EXPERIMENTS CONSTITUCIONALS LLATINOAMERICANS
Aquesta trobada intenta aportar experiències i reflexions a partir dels processos constituents llatinoamericans de les últimes dècades, en particular de l’Equador i Bolívia. En aquests països es van redactar noves constitucions que van aconseguir plasmar reivindicacions socials dels moviments de base gràcies a l’acumulació de dècades de mobilitzacions. Es tracta de textos que van recollir innovacions polítiques com ara la plurinacionalitat o nous règims de propietat basats en béns comuns. Tanmateix, les convulsions polítiques dels últims temps posen en qüestió algunes de les conquestes d’aquestes revolucions democràtiques. En aquesta sessió parlarem de la necessitat de mantenir un poder constituent sempre viu, capaç de mantenir l’oportunitat oberta i d’impulsar els processos polítics més enllà dels límits institucionals.

PARTICIPANTS:
Judith Flores és sociòloga i politòloga feminista i ecologista. Membre fundadora de la Assemblea de Dones Populars i Diverses de l’Equador i participant en l’Assemblea Constituent de 2008 com a part de l’equip de treball de la Confederació de Nacionalitats Indígenes de l’Equador CONAIE.

Oscar Vega és llicenciat en Filosofia i Lletres per la UNAM i membre coordinador del grup Comuna de La Paz, Bolívia. Va ser conseller de la Casa Cultural del Banc Central de Bolívia i integrant del Centre d’Estudis Constitucionals i de la Representació Presidencial per a l’Assemblea Constituent. Escriu sobre art, política i teoria en diverses revistes i setmanaris. El 2011 va publicar el Errancias. Aperturas para vivir bien (Comuna/CLACSO).

Salvador Schtavelson és investigador i professor a la Universitat Federal de São Paulo (Brasil). És doctor en antropologia i va publicar llibres sobre els processos constituents de Bolívia i Equador. Té treballs acadèmics i d’anàlisi política sobre l’Amèrica Llatina, cosmopolítica indígena i Podemos a Espanya.
El dissabte 2 d’abril es farà una nova sessió, amb el títol Cap a noves institucions democràtiques. Crisi sistèmica i poder constituent a Europa, i amb la participació de Sandro Mezzadra, un representant del Moviment per la Democràcia a Europa - 2025 (DiEM25), Sergi Cutillas i un representant del partit grec Unitat Popular.

Programes públics
macba [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 68