Dijous, 18 de febrer de 2021

Presentació del llibre Germinal, amb Pilar Bonet, professora d’Història de l’Art de la UB; Lluïsa Faxedas, professora d’Història de l’Art Contemporani de la UdG, i Montserrat Ribas, professora del Departament de Traducció i Ciències del Llenguatge de la UPF.

La publicació Germinal (Documenta Universitària, 2020), recull els textos de les ponències presentades en el marc dels «Encontres de la Càtedra» (novembre 2018, Universitat de Girona) entorn de l’obra i la figura de Fina Miralles. Les seves autores hi exploren diversos aspectes del treball textual i visual de Miralles, amb la voluntat manifesta de no deixar-se constrènyer per les limitacions imposades des de la història de l’art, que massa sovint tendeixen a reduir trajectòries vitals i artístiques complexes i canviants a etiquetes més o menys estereotipades. En conjunt, aquest llibre mostra que, més enllà de qualsevol categorització o discurs que puguem articular, l’obra de Fina Miralles ha esdevingut una lliçó de vida trenada amb tots els seus aprenentatges, experiències i vivències que ara se’ns ofereix com a llavor de futur.

El programa Parlem de... vol generar espais de debat, a partir de les exposicions del museu, entre diferents agents i artistes de la ciutat i el públic que ens visita. És un espai de trobada que entén les exposicions com a poderosos dispositius activadors de la imaginació i generadors de discursos que sovint excedeixen les lectures previstes per la institució o preconcebudes per l’equip curatorial.

Germinal de Fina Miralles
Una mateixa imatge pot ser testimoni, alhora, del passat i anticipar un futur previsible.
Ignasi Aballí