Dijous 8 d'abril de 2021

Presentació i debat al voltant de la publicació Amor y revolución (Kollontai), que recull una selecció de textos d’Alexandra Kollontai (Sant Petersburg, 1872 – Moscou, 1952), marxista, feminista, refugiada política i diplomàtica russa. El llibre inclou diverses veus que cerquen l’herència del seu pensament en múltiples experiències artístiques que van desafiar les lògiques de l’amor i el saber del seu temps. Una genealogia alternativa de les avantguardes estètiques i polítiques. És el número 8 de la col·lecció d’assajos “et al” que el museu publica amb l'editorial Arcàdia.

Amb textos de Dora García, Rina Ortiz i Andrea Valdés, així com de Margherita Fabbri, Lila Lisenberg i Pol Guasch, integrants del grup d’investigació Amor rojo del PEI Programa d’Estudis Independents del MACBA (2019-2020).

Després de la presentació del llibre es projectarà la pel·lícula Love with Obstacles, de Dora García, centrada en l’extraordinària figura d’Alexandra Kollontai. El film s’endinsa en la preservació del seu llegat a través de diversos arxius a Moscou, i mostra tot allò que se n’ha explicat i allò que no, així com la seva visió de futur sobre una revolució feminista socialista. Love with Obstacles és la primera part del llargmetratge Amor Rojo (que està previst que s’acabi el 2021), que perfila un retrat més complet de la figura de Kollontai, capaç de tendir ponts sobre un segle de feminismes, des de la primera onada fins a la quarta i la cinquena, travessant dos oceans: des de Rússia fins a Mèxic passant pel Pacífic. Tot revisant el llegat de Kollontai i el lloc que ocupa en la història de les idees, aquesta pel·lícula pretén traçar una genealogia del feminisme fins al renovat auge actual que ha experimentat aquest moviment.

Aquesta activitat forma part d'Education from Below, un projecte amb el suport del programa Europa Creativa de la Unió Europea
Education from below

Aquest programa es presenta en el marc del projecte col·laboratiu de dos anys de durada Education from Below, ideat de manera conjunta amb la Rijksakademie van beeldende kunsten d’Amsterdam i el MACBA – Museu d’Art Contemporani de Barcelona.

Love with Obstacles

Programa

Dijous 8 d'abril

18:30 h. Amor y revolución (Kollontai)

Taula rodona amb Dora García, Rina Ortiz, Pol Guasch, Lila Lisenberg, Margherita Fabbri i Andrea Valdés, moderada per Pablo Martínez.

20:00 h. Projecció de la pel·lícula Love with Obstacles de Dora García

Love with Obstacles, 2020. Vídeo, color. 60'. Versió original en espanyol, rus i anglès, amb subtítols en espanyol.

 

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.