Seminari

El Premi Igor Zabel de Cultura i Teoria (IZA), de caràcter biennal, va ser creat el 2008 per Mateja Kos Zabel, Bojan Zabel i la Fundació ERSTE (Viena) per honrar la memòria del comissari, crític i escriptor eslovè Igor Zabel (1958-2005). Té per objectiu contribuir als debats contemporanis sobre la historiografia i curadoria de l'art per tal de millorar l'intercanvi de coneixements i crear xarxes en les arts visuals i la cultura entre l'Europa de l'Est i l'Europa Central. A la primera edició, es va atorgar al col·lectiu WHW de Zagreb i el 2010 s'ha concedit al professor Piotr Piotrowski, director fins fa poc del Museu Nacional de Varsòvia.

La cerimònia de lliurament del Premi Igor Zabel de Cultura i Teoria 2010 tindrà lloc enguany a Barcelona, fruit de la col·laboració de la Fundació ERSTE i el MACBA. Amb motiu del lliurament de premis, s'ha organitzat un seminari amb el títol Escriure la història de l'art. Diàlegs en el present continu, que pretén ampliar l'àmbit geogràfic del Premi Igor Zabel, mitjançant la connexió de la historiografia de l'Europa de l'Est i l'Europa Central amb altres contextos culturals i geogràfics, en particular del sud d'Europa.


El professor Piotr Piotrowski impartirà la conferència inaugural del seminari, Writing Art History after 1989. Proposa considerar la data del 1989 no solament com la caiguda del comunisme a l'Europa de l'Est, sinó com l'inici d'un procés global, i amb això planteja la possibilitat de redefinir els termes de la història de l'art. La conferència Peuples exposés, peuples figurants del professor Georges Didi-Huberman (École d'Hautes Études en Sciences Sociales, París) obrirà l'horitzó del seminari: de la historiografia de l'art al saber sobre les imatges.

Ambdues conferències constituiran el punt de partida per a un debat obert entre sis historiadors i comissaris que treballen en contextos geogràfics diferents. Els participants són Edit András (historiadora de l'art, Budapest), Fouad Asfour, (lingüista i escriptor independent, Johannesburg), Zdenka Badovinac (directora de la Moderna Galerija de Ljubljana), Ivet Curlin (membre de WHW, Zagreb), Daniel Grún (historiador de l'art, Bratislava) i Laurence Rassel (directora de la Fundació Antoni Tàpies, Barcelona). Moderarà el debat Chus Martínez, conservadora en cap del MACBA.

Coproduït amb:
Igor Zabel Association for Culture and Theory
ERSTE
Amb la col·laboració de:
AECID

Programa

Divendres 10 de desembre, de 16 fins 19.30 h

Writing Art History after 1989
Conferència de Piotr Piotrowski

Peuples exposés, peuples figurants
Conferència de Georges Didi-Huberman

Debat
Amb Edit András (historiadora de l'art, Budapest), Fouad Asfour, (lingüista i escriptor independent, Johannesburg), Zdenka Badovinac (directora de la Moderna Galerija de Ljubljana), Ivet Curlin (membre de WHW, Zagreb), Daniel Grún (historiador de l'art, Bratislava) i Laurence Rassel (directora de la Fundació Antoni Tàpies, Barcelona). Moderadora: Chus Martínez, conservadora en cap del MACBA.

Programes públics MACBA
Tel. 93 481 46 81
mrubio [at] macba [dot] cat