al

Programa de cinema per a nens i nenes

Monstres de la tele rescata figures i programes clau que van marcar la història de la televisió nord-americana adreçada al públic infantil i familiar, amb exemples que van des de la dècada de 1950 fins als anys vuitanta i una especial atenció a les seqüències musicals. Es tracta de treballs creats per artistes i professionals que van entendre l'especificitat del nou mitjà i el van fer servir per crear noves maneres d'entretenir i educar. El programa consta de tres sessions, recopilacions de fragments, que documenten el pas des del pur entreteniment (el còmic, el showman) fins a una ambició educativa lligada a idees com la inclusió social i la universalitat de l'educació.

Comissària: Carolina López Caballero
Agraïments: Ernie Kovacs, Pee-wee's Playhouse, Shout Factory i Spike Jones, Jr.


Programa

Dissabtes 5 de febrer i 19 de març, a les 17.30 h
Sense trampa ni cartró: Spike Jones i Ernie Kovacs
Abans que s'introduïssin els sistemes de gravació, la televisió només es feia en directe i, per tant, no hi havia lloc per a segones preses, retocs de so, trucs elaborats o un muntatge posterior. En aquells temps de restriccions tècniques, als Estats Units van brillar dues estrelles, veritables «monstres» de la televisió familiar: Spike Jones i Ernie Kovacs. La sessió presenta una tria dels seus esquetxos, a més d'alguns fragments de programes infantils pioners on els titelles van ser les protagonistes.

The Line (La Linia), Lygum, Holanda, anys 50
Curtmetratge produït per la companyia Philips que explica mitjançant un lleó i un petit personatge animat la història de la comunicació audiovisual. Es tracta d'un material inèdit.

The Spike Jones Show, NBC, Estats Units, 1954 – 1957
Selecció d'esquetxos d'aquest hilarant vodevil que durant la dècada dels cinquanta va causar sensació en la societat americana. Una fusió entre un sentit de l'humor proper al dels Germans Marx i un gran talent musical.

Kukla, Fran and Ollie, NBC, Estats Units, 1947 – 1957
El primer programa infantil televisat. Protagonitzat per Fran Allison, fins llavors humorista i cantant radiofònica, i dos petits titelles.

Ding Dong School, NBC, Estats Units, 1952 – 1956
Programa pioner educatiu, presentat per Miss Frances, va ser el programa de major èxit per a nens en edat pre-escolar.

Ernie Kovacs, PBS, Estats Units
La música ocupa un lloc central en l'obra del còmic hongarès afincat als Estats Units. En aquesta sel·lecció es podran veure simfonies visuals que combinen l'humor i la ironia amb reminiscències de l'art de les primeres vanguardes.

Dissabtes 19 de febrer i 2 d'abril, a les 17.30 h
L'escola en una caixa: The Children's Workshop
En aquesta sessió viatgem a la televisió educativa dels anys seixanta i setanta, on trobarem propostes divertides plenes de funk i psicodelia.
Dissabtes 5 de març i 16 d'abril, a les 17.30 h
Jocs, tele i rock'n'roll: School House of Rock i el meravellós món de Pee-Wee Herman
A la dècada de 1980 apareix als Estats Units School House of Rock, un programa que ensenyava matemàtiques, gramàtica o història per mitjà de la música i l'animació. Un altre gran "monstre de la tele" nord-americana, Pee-Wee Herman (encarnat per l'actor Paul Reubens), és el protagonista de Pee-Wee's Playhouse (1986-1991), espai educatiu i d'entreteniment influenciat per programes i sèries d'animació com The Rocky and Bullwinkle Show, The Mickey Mouse Club, Captain Kangaroo i Howdy Doody, i caracteritzat tant per la personalitat del protagonista com per la seva gran elaboració. La música, sempre original, n'era també un element essencial. La sessió és en anglès.

Schoolhouse Rock!, David McCall, Estats Units, 1973 – 1985
Schoolhouse Rock! és l'evolució televisiva d'un projecte discogràfic i editorial. Tres dècades més tard, ens queden temes clàssics com "Three is a magic number" o "Conjunction Junction".

Pee-Wee's Playhouse, CBS, Estats Units, 1986 – 1991
Dissenyat com un programa educatiu i d'entreteniment a parts iguals, Pee-Wee's Playhouse és un programa sense data de caducitat. Una de les més grans extravagàncies de la televisió i també del cinema ja que al 1985 Tim Burton en el seu primer llargmetratge va portar el personatge a la gran pantalla amb La Gran Aventura de Pee-Wee.

Programes públics MACBA
Tel. 93 481 79 24
mrubio [at] macba [dot] cat

Continguts relacionats

Àudios

Son[i]a #118. Carolina López Caballero
13.01.2011