El règim actual de radicalització de la raó neoliberal empeny a una crisi contínua de les institucions tradicionals. El projecte europeu trontolla, incapaç de sostenir les seves institucions i la seva legitimitat davant la inoperància per frenar els moviments xenòfobs que travessen el continent. La seva incapacitat per respondre a la mal anomenada crisi dels refugiats polítics i climàtics evidencia un desinterès per l’activació de polítiques socials. Davant d’aquesta situació, cal pensar en les arrels i causes d’aquest nou escenari que posa en crisi les democràcies liberals europees, així com en els moviments de resistència i solidaritat que emergeixen en diversos llocs del continent. Amb motiu de la publicació en castellà de l’últim assaig de Pierre Dardot i Christian Laval, La pesadilla que no acaba nunca, la filòsofa Marina Garcés conversarà amb Christian Laval sobre les tensions a les quals el projecte neoliberal sotmet la democràcia i sobre la necessitat de plantejar projectes alternatius que situïn la vida al centre.

Christian Laval és professor de Sociologia a la Universitat de París X Nanterre. És autor de reconeguts assajos que analitzen el capitalisme del nostre temps i està especialitzat en l’anàlisi de les polítiques educatives d’inspiració neoliberal. Al costat de Pierre Dardot ha publicat recentment Communs, Essai sur la révolution au XXIe siècle (La Découverte, 2014; versió castellana: Común. Ensayo sobre la revolución en el siglo XXI, Gedisa, 2015) i La nouvelle raison du monde (La Découverte, 2009; versió castellana: La nueva razón del mundo. Ensayo sobre la sociedad neoliberal, Gedisa, 2013).
Marina Garcés és filòsofa i professora a la Universitat de Saragossa, i membre del claustre del PEI Programa d’Estudis Independents del MACBA. El seu treball se centra en l’àmbit de la política i el pensament crític, i en la necessitat d’articular una veu filosòfica capaç d’interpel·lar i comprometre. És autora de En las prisiones de lo posible (2002), Un mundo común (2013) El compromís / Commitment (Col·lecció Breus, CCCB, 2013), Filosofía inacabada (Galaxia Gutenberg, 2015) i Fora de clase. Textos de filosofia de guerrilla (Arcàdia, 2016). Des de 2002 impulsa i coordina el projecte «Espai en Blanc», una aposta col·lectiva per una relació compromesa, pràctica i experimental amb el pensament filosòfic.

Activitat organitzada en col·laboració amb Editorial Gedisa.

MACBA

Programa

DIJOUS 15 DE JUNY DE 2017, 19 h
Lloc: Auditori Meier
Programes públics
macba [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 68
Se suposa que els objectes tenen el caràcter objectiu dels productes industrials. No pretenen representar res més que allò que són. La categorització prèvia de les arts ja no existeix.
Charlotte Posenenske