El règim actual de radicalització de la raó neoliberal empeny a una crisi contínua de les institucions tradicionals. El projecte europeu trontolla, incapaç de sostenir les seves institucions i la seva legitimitat davant la inoperància per frenar els moviments xenòfobs que travessen el continent. La seva incapacitat per respondre a la mal anomenada crisi dels refugiats polítics i climàtics evidencia un desinterès per l’activació de polítiques socials. Davant d’aquesta situació, cal pensar en les arrels i causes d’aquest nou escenari que posa en crisi les democràcies liberals europees, així com en els moviments de resistència i solidaritat que emergeixen en diversos llocs del continent. Amb motiu de la publicació en castellà de l’últim assaig de Pierre Dardot i Christian Laval, La pesadilla que no acaba nunca, la filòsofa Marina Garcés conversarà amb Christian Laval sobre les tensions a les quals el projecte neoliberal sotmet la democràcia i sobre la necessitat de plantejar projectes alternatius que situïn la vida al centre.

Christian Laval és professor de Sociologia a la Universitat de París X Nanterre. És autor de reconeguts assajos que analitzen el capitalisme del nostre temps i està especialitzat en l’anàlisi de les polítiques educatives d’inspiració neoliberal. Al costat de Pierre Dardot ha publicat recentment Communs, Essai sur la révolution au XXIe siècle (La Découverte, 2014; versió castellana: Común. Ensayo sobre la revolución en el siglo XXI, Gedisa, 2015) i La nouvelle raison du monde (La Découverte, 2009; versió castellana: La nueva razón del mundo. Ensayo sobre la sociedad neoliberal, Gedisa, 2013).
Marina Garcés és filòsofa i professora a la Universitat de Saragossa, i membre del claustre del PEI Programa d’Estudis Independents del MACBA. El seu treball se centra en l’àmbit de la política i el pensament crític, i en la necessitat d’articular una veu filosòfica capaç d’interpel·lar i comprometre. És autora de En las prisiones de lo posible (2002), Un mundo común (2013) El compromís / Commitment (Col·lecció Breus, CCCB, 2013), Filosofía inacabada (Galaxia Gutenberg, 2015) i Fora de clase. Textos de filosofia de guerrilla (Arcàdia, 2016). Des de 2002 impulsa i coordina el projecte «Espai en Blanc», una aposta col·lectiva per una relació compromesa, pràctica i experimental amb el pensament filosòfic.

Activitat organitzada en col·laboració amb Editorial Gedisa.

MACBA

Programa

DIJOUS 15 DE JUNY DE 2017, 19 h
Lloc: Auditori Meier
Programes públics
macba [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 68