ACTIVITAT CANCEL·LADA - Dissabte 19 de desembre de 2020

Per a l’últim fi de mes de l’any proposem tres maneres diferents de situar el cos a l’espai que posen de manifest la pervivència de la performance en les joves generacions d’artistes. Aquestes propostes també ofereixen al públic tres maneres diferents d’aproximar-se i d’interactuar-hi.

Jaume Ferrete. Voice is the new touch
“Només he tocat. L’he tocat. Toco la pantalla: he tocat la pantalla i no és tàctil. Quin moment més estrany.
Jo pensava que —si la tocava— em passaria alguna cosa i no ha passat res.
Només carn premsada, entre el dit i la pantalla, i el greix dactilar deixant marques al vidre i res més”.

Marc Vives i Martín Vitaliti. Cover
Marc Vives i Martín Vitaliti han tingut unes vides i unes feines en certa manera paral·leles amb moltes diferències, però també amb moltes assonàncies. Fa temps van intentar posar-hi solució en escena i en directe, a través de la veu, el cos, el ritme i tot allò que els envolta. Ho van pensar com una excusa per quedar i al final queden per fer altres coses. Tenen la intenció d’assajar, però sempre els surt alguna cosa. Es marquen uns paràmetres i hi deambulen buscant els temps que no són temps, els temps excepcionals. Es guien amb vergonya i atreviment basant-se en parallenguatges de tons, coixeses i escarafalls. Aquest cop faran versions, una versió diferent cada dia de dilluns a dissabte.

Luz Broto. Tornar a casa
Dormir amb les portes obertes, desactivar el protocol de seguretat, donar pas al desconegut, assimilar la temperatura exterior, perdre’s pel camí, derogar les normes d’ús, tensar una línia entre dos interiors paral·lels, extraure els panys... Les propostes de Luz Broto emfatitzen l’exploració com a eina de coneixement de l’entorn i l’acció com a generadora d’experiències que, des d’allò individual, s’acosten a allò col·lectiu. En aquesta ocasió ens proposa una situació que pretén estendre’s més enllà del temps de la sessió i fora del museu, en un trànsit inesperat entre l’espai públic i l’espai privat.

BIOGRAFIES

Luz Broto
Desenvolupa una pràctica contextual i propositiva amb la qual explora el caràcter relacional de l'espai i la implicació del cos com a element actiu dins de les configuracions establertes. La seves propostes es generen a partir dels condicionants d’un indret o una situació per plantejar mínimes operacions de desplaçament que puguin posar en joc les limitacions i complexitats del marc en què s’inscriuen. Ha dut a terme projectes de caràcter específic en diversos contextos (luzbroto.net).

Jaume Ferrete Vázquez
Treballa al voltant de la noció de veu a través de la performance, sessions d’escolta, arxiu, tallers, converses, treballs sonors i llocs web. Ha col·laborat amb nombroses institucions (MACBA, MNCARS, MUAC UNAM, Secession, UPV/EHU, TEOR/éTica...) i ha rebut múltiples reconeixements (Generación 2016, Becas Leonardo Fundación BBVA, estada artística AMEXCID, OSIC...). Actualment duu a terme una investigació al voltant de veus sintètiques i performance (jaumeferrete.net).

Marc Vives Muñoz
És artista, investigador, docent i productor. Es mou entre les arts visuals i les arts en viu. La seva investigació actual el duu a observar les formes i els protocols de les activitats d’oci, en la dicotomia que s’articula entre la vida regular i la festa. La rutina i l’excepció es visiten a través d’exercicis amb la veu i el cos. Bàsicament, canta i neda. Escomet aquesta tasca des de diverses estratègies d’aprenentatge de manera individual i col·lectiva.

Martín Vitaliti
És artista visual i la seva obra és una investigació sobre les lògiques de la representació. La seva obra se centra en l’anàlisi dels codis de la narració verboicònica del còmic per reflexionar sobre aquest llenguatge com una construcció narrativa més de l’art contemporani. Fa servir una metodologia propera a l’apropiació, en la qual agafa en préstec referències de la subcultura que li permeten examinar el procés creatiu i desmitificar-lo, abordant temàtiques com ara la cita, l’autoria, la creació, la reproducció i/o l’originalitat, i, alhora, ret homenatge a aquests autors de la novel·la gràfica. Els formats que fa servir per plasmar la seva obra transiten la imatge, la instal·lació, el vídeo i/o la publicació.

Dissabte MACBA gratuït gràcies a Uniqlo:
Dissabtes MACBA
Uniqlo
Coorganitzada
L'Internationale. Our many europes

Our Many Europes és un programa de la confederació europea de museus "L'Internationale" i cofinançat pel Programa Europa Creativa de la Unió Europea. Els membres de L'Internationale (Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, Moderna Galerija (MG + msum), Ljubljana, Van Abbemuseum, Països Baixos, MACBA, Museu d'Art Contemporani de Barcelona, Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie, SALT Research and programs a Istanbul i Ankara, i el Museu Reina Sofia, Madrid) i els seus socis del National College of Art and Design y (NCAD), Dublín i HDK- Valand (Gothenburg University) estan presentant més de 40 activitats públiques (conferències, exposicions, tallers) des d'ara fins a maig de 2022.

luz Broto

Inici de l’activitat a la Sala d’Exposicions del Convent.

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.