El dijous 6 d’octubre de 2022

Presentació del llibre Matter d’Aleix Plademunt publicat per Ca l’Isidret i Spector Books, projecció de la pel·lícula Matter escrita i dirigida per Carlos Marqués-Marcet i Aleix Plademunt, i presentació del catàleg Antimatter publicat per Ca l’Isidret i la Comunitat de Madrid.

Entre el 2013 i el 2022, Aleix Plademunt ha treballat en el seu projecte més extens, titulat Matter, del llatí, mater (‘mare’). La paraula matèria denomina la substància primera amb la qual estan fetes les coses. El terme en anglès matter n’amplia les accepcions i inclou ‘problema’, ‘afer’, ‘quelcom que importa’, fins i tot ‘quelcom que amoïna’. El projecte Matter analitza una de les qüestions més antigues de la nostra existència: l’origen.

El projecte Matter es va exposar per primera vegada a l’exposició Apunts per a un incendi dels ulls al MACBA, comissariada per Hiuwai Chu i Latitudes. Posteriorment, s’ha exposat a la Sala Canal de Isabel II amb el comissariat d'Antonio M. Xoubanova, on es va acompanyar del film Matter i el catàleg Antimatter.

Presentació a càrrec d’Aleix Plademunt, artista i cofundador del projecte editorial Ca l’Isidret; Mabel Tàpia, investigadora en art contemporani i subdirectora artística del MNCARS; Carlos Marqués-Marcet, cineasta, i Hiuwai Chu, cap d’exposicions al MACBA i comissària de l’exposició Apunts per a un incendi dels ulls. Panorama 21.

La matèria està formada per partícules minúscules indivisibles, en si mateixes inertes, immòbils, incapaces de reproduir-se. No obstant això, la seva combinació dona lloc a la vida. Amb l’impuls revolucionari del Big Bang, la mateixa explosió de matèria origina l’univers. En el cicle vital som capaços de reproduir-nos, generem energia i la fem servir, evolucionem i ens morim. La matèria involucrada en aquest cicle, en canvi, roman participant de nous cicles. És l’única cosa certa des del principi i fins al final.

En una de les composicions evolutives més properes en espai i temps, sorgeix l’ésser humà. Esforçat a dominar la capacitat de transformació de la matèria, la multiplica en compostos impossibles i genera estructures artificials al laboratori o en el mateix entorn quotidià, i la interpreta a través de mecanismes cada vegada més abstractes. La complexitat presideix l’evolució fins al punt d’oblidar que aquesta ha estat possible gràcies a la precisa imitació dels processos originals.

Matter crea una xarxa de continguts amb una intencionada visió crítica. Les fotografies mostren restes, proves i senyals d’un seguit de qüestions que no deixen de transformar-se. El resultat són, efectivament, imatges, però com a emanació d’una sèrie de qüestions que no són visuals. Cada imatge és un fragment. Cada fragment pretén desplaçar, inquietar, submergir en temporalitats diverses i múltiples que ens conformen. Matèria travessada per la història social, política, sens dubte, però també per la història geològica, la història climàtica, biològica, zoològica...


El programa Parlem de... genera espais de debat a partir de la Col·lecció i les exposicions del museu, entre diversos agents i artistes de la ciutat i el públic que ens visita. És un espai de trobada que entén les exposicions com a poderosos dispositius activadors de la imaginació i generadors de discursos que sovint excedeixen les lectures previstes per la institució i l’equip curatorial. En aquesta ocasió, donem veu a artistes per parlar dels seus treballs i de la relació amb el treball d’altres.

Vistes "Apunts per a un incendi dels ulls. Panorama 21"

La conferència serà en català i castellà. Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.