Els dijous 6 i 27 d’octubre de 2022

El programa Parlem de... genera espais de debat a partir de la Col·lecció i les exposicions del museu, entre diversos agents i artistes de la ciutat i el públic que ens visita. És un espai de trobada que entén les exposicions com a poderosos dispositius activadors de la imaginació i generadors de discursos que sovint excedeixen les lectures previstes per la institució i l’equip curatorial. En aquesta ocasió, donem veu a artistes per parlar dels seus treballs i de la relació amb el treball d’altres.

Visites comentades a la Col·lecció MACBA

Programa

Activitat
Vistes "Apunts per a un incendi dels ulls. Panorama 21"

Matter-Matter-Antimatter

Amb Aleix Plademunt
El dijous 6 d’octubre de 2022

Presentació del llibre Matter d’Aleix Plademunt publicat per Ca l’Isidret i Spector Books, projecció de la pel·lícula Matter escrita i dirigida per Carlos Marqués-Marcet i Aleix Plademunt, i presentació del catàleg Antimatter publicat per Ca l’Isidret i la Comunitat de Madrid.

Entre el 2013 i el 2022, Aleix Plademunt ha treballat en el seu projecte més extens, titulat Matter, del llatí, mater (‘mare’). La paraula matèria denomina la substància primera amb la qual estan fetes les coses. El terme en anglès matter n’amplia les accepcions i inclou ‘problema’, ‘afer’, ‘quelcom que importa’, fins i tot ‘quelcom que amoïna’. El projecte Matter analitza una de les qüestions més antigues de la nostra existència: l’origen.

El projecte Matter es va exposar per primera vegada a l’exposició Apunts per a un incendi dels ulls al MACBA, comissariada per Hiuwai Chu i Latitudes. Posteriorment, s’ha exposat a la Sala Canal de Isabel II amb el comissariat d'Antonio M. Xoubanova, on es va acompanyar del film Matter i el catàleg Antimatter.

Presentació a càrrec d’Aleix Plademunt, artista i cofundador del projecte editorial Ca l’Isidret; Mabel Tàpia, investigadora en art contemporani i subdirectora artística del MNCARS; Carlos Marqués-Marcet, cineasta, i Hiuwai Chu, cap d’exposicions al MACBA i comissària de l’exposició Apunts per a un incendi dels ulls. Panorama 21.

Activitat
Foto d'Ursula Biemann

Forest as a Field of Mind

Amb Ursula Biemann
ACTIVITAT CANCEL·LADA - Dijous 27 d’octubre de 2022

L’artista Ursula Biemann està representada a la Col·lecció MACBA amb l’obra Performing the border (1999). Malgrat que en aquests moments la seva obra no està exposada a les sales, hem aprofitat l’estada de l’artista a la ciutat per convidar-la a parlar del seu treball més recent.

El protagonista dels vídeos d’Ursula Biemann en els darrers anys és la figura del científic indígena que emergeix d’una història compartida de colonialisme i l’aparició de la ciència moderna. Encarregada pel Museo de Arte de la Universidad Nacional de Colombia el 2018, Biemann ha fet una extensa recerca de camp en les selves amazòniques que ha donat lloc a diverses produccions artístiques, el vídeo Forest Mind i Devenir Universidad, un projecte col·laboratiu que implica la cocreació d’una universitat indígena biocultural a l’Amazònia. Basat en una associació internacional, aquest projecte visionari pretén tendir un pont entre els sistemes de coneixement indígenes i la ciència moderna, fomentant una cosmovisió ecocèntrica solidària. La conferència plantejarà la qüestió de com l’art pot contribuir a descolonitzar el coneixement i impulsar la transició d’un paradigma extractiu a un altre més generatiu i imaginatiu. Si les imatges no es limiten a representar realitats ja existents, sinó que contribueixen a la creació de la realitat, a la creació del món, quin paper pot exercir la creació d’imatges en la trobada amb el territori cognitiu viu?

Activitat organitzada en col·laboració amb Festival Panoramic.