al

Curs monogràfic a càrrec d'Enric Bou

Aquest curs proposa instruments per entendre les relacions entre una literatura basada en el text-text i una en què la imatge ocupa un lloc privilegiat a partir d’una visió històrica del paper de la poesia visual en les avantguardes. Llegir i mirar la poesia visual ens fa replantejar la nostra actitud com a lectors --ens fa llegir més a poc a poc, perquè el missatge atreu l'atenció sobre ell mateix--, i fins i tot ens fa examinar sota nova llum l'operació de llegir. O, almenys, "mirar-la" amb nous ulls, perquè ens atansem molt al nucli de la creació del signe lingüístic: a l’establiment d'unes zones de confusió --o d'ambigüitat-- entre el significant i el significat.

A través del repàs d'exemples de la tradició de la poesia visual es pot comprovar com progressa el concepte d'obra "oberta". D'uns missatges estrictament unívocs en l'antiguitat arribem a uns de notablement complexos en el segle XX: polisignificatius, amb recurs a la connotació, exigint la participació activa del lector per tal de llegir dibuixos o mirar textos.

Aquesta activitat de formació està reconeguda per la Direcció General d'Innovació del Departament d'Educació i s'imparteix en català.

Enric Bou (Barcelona, 1954) ensenya des del 1996 al Departament d'Estudis Hispànics de la Brown University (EUA). Ha publicat llibres com Papers privats. Assaig sobre les formes literàries autobiogràfiques (1993), Voces en el Museo. Arte y literatura en la modernidad (1997), Pintura en el aire. Arte y literatura en la modernidad hispánica (2001) i Daliccionario. Objetos, mitos y símbolos de Salvador Dalí (2004). Responsable de les edicions crítiques de les obres de Joan Salvat-Papasseit, Joan Maragall i Guerau de Liost, així com de les Obras completas de Pedro Salinas (2007). També ha editat el Nou Diccionari 62 de la Literatura Catalana (2000) i una antologia general de la poesia visual, La crisi de la paraula. La Poesia Visual: un discurs poètic alternatiu (2003).

En col·laboració amb:
Gif_50x10
Fundació Suñol

Programa

Dimarts 21 i dimecres 22, dilluns 27 i dimarts 28 de setembre, a les 19 h

Dimarts 21 de setembre
Literatura experimental: romanticisme i simbolisme (de Novalis a Mallarmé)

En aquesta sessió es repassaran algunes de les transformacions clau que es produeixen en el Romanticisme i que són aprofitades pel Simbolisme: el conreu del vers lliure, la difusió del poema en prosa, així com els canvis estètics i morals. Es llegiran una selecció de textos representatius alemanys i francesos.

Dimecres 22 de setembre
Llegir dibuixos o mirar textos (la tradició de la poesia visual). Tipologies de la relació paraula-text: de la paraula a la pintura

Des de l'antiguitat grecollatina al Barroc fins arribar a les avantguardes, nombrosos escriptors i artistes han explorat les possibilitats d'interrelació entre paraula i imatge. Es repassaran els casos més significatius: Alliberament de la paraula (paraules en llibertat, cal·ligrama, i collage); reforçament de la paraula (fotomuntatge); descomposició de la paraula (poesia fonètica i optofonètica, jocs amb lletres i números, poesia concreta o abstracta); destrucció dels lligams racionals de la paraula (imatges hipnagògiques, escriptura onírica); substitució de la paraula (objectes trobats, objectes construïts surrealistes).

Dilluns 27 de setembre
Exemples de lectura: les avantguardes històriques (Marinetti, Apollinaire, Schwitters)

Discussió dels trets fonamentals dels moviments d'avantguarda i comentari d'una àmplia selecció d'exemples de poesia visual: des de l'art pur a la publicitat, fins arribar a la poesia concreta dels anys seixanta i el lletrisme. Especial atenció a les mostres de Gil J Wolman.

Dimarts 28 de setembre
Exemples de lectura: l'avantguarda a Catalunya (Josep M. Junoy, Salvat-Papasseit, Joan Brossa, Guillem Viladot)

Discussió de l'adaptació i aportació a la renovació de la poesia visual per part de les avantguardes a Catalunya a partir d'una àmplia selecció d’exemples. Especial atenció a les mostres de Benet Rossell, dibuixos amanits i dibutext.

-
Bibliografia

Adler, Jeremy & Ernst Ulrich. Text als Figur. Visuelle Poesie von der Antike bis zur Moderne. Weinheim: Vertrieb, VHC Verlagsgesellschaft, 1987. Bohn, Willard. The aesthetics of visual poetry. 1914-1928. Cambridge: Cambridge University Press, 1986. Bürger, Peter. Teoría de la Vanguardia. Barcelona: Ediciones Península, 1987.

Cózar, Rafael de. Poesía e imagen. Formas difíciles de ingenio literario. Sevilla: Ediciones El Carro de la Nieve, 1991. Higgins, Dick. Pattern Poetry. Guide to an Unknown Literature. Albany: State University of New York Press, 1987. Junoy, Josep Maria. Obra poètica. Barcelona: Quaderns Crema, 1984. Molas, Joaquim. Literatura catalana d'avantguarda. Barcelona: Antoni Bosch editor, 1983. Molas, Joaquim i Enric Bou. La crisi de la paraula. Antologia de la Poesia Visual. Barcelona: Edicons 62, 2003. Peignot, Jérôme. Typoésie. Paris: Imprimerie Nationale Éditions, 1993. Resina, Joan Ramon, ed. El aeroplano y la estrella. Amsterdam: Rodopi, 1997. Salvat-Papasseit, Joan. Poesies completes. Barcelona: Ariel, 1981.

Programes públics MACBA
Tel. 93 481 46 81
programespublics [at] macba [dot] cat

Continguts relacionats

Àudios

Exemples de lectura: les avantguardes històriques (Marinetti, Apollinaire, Schwitters)
Llegir dibuixos o mirar textos (la tradició de la poesia visual). Tipologies de la relació paraula-text: de la paraula a la pintura
Literatura experimental: romanticisme i simbolisme (de Novalis a Mallarmé)
Llegir dibuixos o mirar textos (la tradició de la poesia visual). Tipologies de la relació paraula-text: de la paraula a la pintura
Literatura experimental: romanticisme i simbolisme (de Novalis a Mallarmé)
Son[i]a #110. Enric Bou
23.09.2010