Dilluns, 14 de juny de 2021

La VII edició del cicle “Paradís perdut” arriba en un moment en què sembla que hem perdut el paradís i vaguem sumits en diverses apocalipsis. Ara més que mai necessitem que ens facin viatjar per altres oasis. El jardí continua sent aquell topos polièdric des del qual es pot parlar de l’universal i del particular.

En aquest cicle hem posat especialment la mirada envers una classe de jardins que ja hem anat ensenyant en edicions anteriors: els jardins excèntrics. Potser el gran precursor d’aquests jardins tan esplèndids va ser el que a mitjans del segle XVI va construir el príncep italià Vicino Orsini: Bomarzo. Després en van arribar exemples exagerats; el Barroc en el jardí va ser d’allò més excessiu i el paisatgisme anglès no es va quedar enrere, omplint els paisatges artificials de tota mena de construccions i follies, cadascuna més extravagant que l’anterior.

Enguany, el MACBA complementa aquesta visió dels jardins excèntrics amb la projecció de dos documentals dedicats a dos creadors ben diferents de l’illa de Lanzarote. En el volcán ens presenta algunes de les obres de César Manrique mentre assajava noves fórmules de turisme sostenible i arquitectures hedonístiques i desinhibides. Los sueños al viento presenten el desconegut Pepe García, “Pillimpo”, i el seu jardí a Teguise, un espai ple d’emoció i d’horror vacui.

El jardí semblava destinat a passar a la història com un caprici exclusiu de rics quan, a mitjans del segle XIX, el carter francès Cheval va anar aixecant amb la paciència d’una formiga laboriosa el “Palau ideal”, un exemple meravellós de sincretisme arquitectònic, escultòric i botànic. D’això tracta el biopic francès que inaugura enguany el cicle, L’incroyable histoire du facteur Cheval. Dos creadors d’espais també fantàstics van ser Josep Pujiula (Garrell, el tarzan d’Argelaguer) i Simon Rodia (Watts Towers); els dos documentals ens descriuen els personatges i els jardins que van construir mentre es deixaven endur per la seva creativitat, frenètica i lliure de prejudicis.

Tot parlant de l’universal i del particular, en què fa èmfasi aquesta edició, incidim en històries de dones que lluiten pel seu hort-jardí en la sempre conflictiva Palestina (Los limoneros), de nedadors que recorren jardins i piscines mentre mostren les amargors de les classes mitjanes americanes (The swimmer) o de totes les heterotopies que tenen cabuda en el parc més gran de la capital francesa, l’antic bosc de Vincennes (Un bosque de París).

Un any més, les llums s’apaguen, un feix de llum recorre la sala, xoca contra la pantalla i comença la màgia de passejar amb la mirada pels jardins del món.

ET IN ARCADIO EGO.

Participant

Ignacio Somovilla
Organitza
Filmoteca de Catalunya
Associació d'Amics del Jardí Botànic
Paradís Perdut

Programa

Dilluns, 14 de juny
19:00 h

Presentació a càrrec d’Ignacio Somovilla, comissari de “Paradís perdut”

Ignacio Somovilla ha dut a terme nombrosos projectes en l’àmbit de la creació i la investigació en el món del jardí, com ara El jardinista. És col·laborador habitual de La vida en verde de RNE i, a més, lidera el projecte “Bomarzo”.

 

19:15 h
 

Doble projecció

  • Los sueños al viento (2015), David Delgado San Ginés, 80', VOE
  • En el volcán (2020), Orencio Boix, 30', VOE

Lanzarote segueix sent una illa que fascina els seus clients: els paisatges volcànics, el relatiu aïllament fins no fa gaire... César Manrique va contribuir a valorar aquesta identitat pròpia i a preservar el patrimoni que ja començava a ser amenaçat pel turisme, a més de treure una increïble bellesa a les formacions que les erupcions volcàniques havien anat creant a l’illa. Convivint amb les obres que va crear a Lanzarote i que són autèntics exemples de land art i de paisatgisme i jardí, i que s’expliquen a En el volcán, ens trobem amb el jardí que un personatge humil i senzill, Pepe García, àlies “Pillimpo”, va anar construint a la localitat de Lanzarote de Teguise i que es recull en el documental Los sueños al viento. Dues obres que ens aporten dues visions de l’illa de la mà dels seus dos protagonistes i de les seves fantàstiques creacions.

El cicle complet de “Paradís perdut. VII Cicle de Cinema i Jardí” se celebra del 8 al 22 de juny de 2021 i es pot consultar aquí.

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68.