Dilluns 10 i 24 d’octubre de 2022

Després del treball dels cursos anteriors sobre cos, percepció sensorial, memòria i ciutat, i la materialitat i la recuperació de sabers tradicionals, en aquesta setena edició del P2P s’adopta com a fil conductor la reflexió a partir de la presència, el temps i les poètiques del cos i els seus imaginaris a la cultura visual.

Al primer P2P entrarem en diàleg amb el treball de l’artista María José Arjona (Bogotà, 1973), que sempre posa el cos al centre de l’escena igual que el docent i els educadors ho fan en la seva pràctica educativa.

I si contemplem l'aula com un oceà encara per recórrer? No és el cos el primer lloc de trobada i espai per experimentar? Podem pensar que hi ha eines de treball, dispositius i estratègies que van més enllà del que coneixem i que això que desconeixem és precisament on hem d’arribar?

L’estrat de qualsevol acció nòmada està subjecte a la seva naturalesa indesxifrable. Per emprendre el viatge, cal CREURE que el recorregut és també un lloc d’incertesa, gràcies a la qual hem d’operar sota altres pressupostos físics, mentals i energètics. Allò desconegut, l’atzar, la màgia, allò indefinit, allò que deslimita és una crida a estar amb el món i no només al món.

Cercarem eines de treball menys predictibles, jugarem amb pèndols i buscarem resposta en l’alquímia de l’olfacte. Buscarem construir diagrames que ens permetin coreografiar el moviment dels nostres cossos en un espai per transformar l’espai en un sistema de connectivitat viu.

María José Arjona participa a l’exposició María Teresa Hincapié. Si aquest fos un principi d’infinit que dedica el MACBA a l’artista María Teresa Hincapié amb el projecte “En silencio pero juntos”.


Els tallers P2P proposen compartir pràctiques artístiques entre creadors i docents per trastocar-les, posar-les en comú a l’espai educatiu i retornar-les, transformades per la interacció dels alumnes a l’aula, a la resta dels docents i a l’artista. Cada taller s’articula en tres parts: la primera sessió, que té lloc al museu, consisteix en una presa de contacte amb l’artista convidat per entaular un diàleg i fer diversos exercicis, accions i reptes proposats per ell mateix. La segona part, que el professor duu a terme a l’aula pel seu compte, té com a objectiu adaptar lliurement les propostes explorades al museu per experimentar les metodologies i els continguts treballats. A la tercera part, i segona sessió al museu, es comenta l’experiència amb l’artista i els docents que hi han participat.

Participant

María José Arjona
Amb el mecenatge educatiu de
Fundació Banco Santander
Fotografia d'una persona asseguda en una terrassa observant la ciutat

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de educacio [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 412 14 13.


Exposició