Aquest any a Idiorítmies assajarem diferents formats de presentació i producció. Entre d’altres, la performance-taller d’Olivia PlenderLearning to Speak Sense, que analitza els mecanismes de poder que sorgeixen de l’ús de la veu; i la conversa de Terre Thaemlitz amb Laurence Rassell sobre qüestions relacionades amb el secretisme de les pràctiques feministes i queer, les polítiques de la invisibilitat i la resistència davant el bonisme de les institucions, que són essencialment excloents, però en aparença hospitalàries.

Sobre els participants:

Olivia Plender ha participat en exposicions internacionals com BAHAR, The Istanbul Off-Site Project per a la Biennal de Xarjah 13 (2017); El teatro del mundo, Museo Tamayo Arte Contemporáneo, Ciutat de Mèxic (2014); The Crime was Almost Perfect, Witte de With, Països Baixos (2014); Arbeidstid, Henie Onstad, Oslo (2013); British Art Show 10, Hayward Gallery, Londres (2011); Biennal de Taipei (2010); Altermodern: Tate Triennial, Londres (2009); The Greenroom, Hessel Museum of Art, CCS Bard, Annandale-on-Hudson, NY (2008); The Great Transformation, Frankfurter Kunstverein (2008); Biennal de Busan, Corea del Sud (2006); BMW: 1X Baltic Triennial of International Art, CAC, Vílnius (2005); Romantic Detachment, PS1/ MoMA, Nova York (2004). Ha fet exposicions individuals a Tensta Konsthall (2019); Maureen Paley Gallery, Londres (2016); MK Gallery, Milton Keynes; Arnolfini, Bristol; i CCA, Glasgow (2012-2013). El 2014 va comissariar una exposició sobre l’obra artística de Sylvia Pankhurst a la Tate Britain, Londres (amb The Emily Davison Lodge). Actualment treballa en un nou vídeo per a l’ICA, Londres.

Terre Thaemlitz és productor multimèdia, escriptor, orador públic, educador, remesclador d’àudio, DJ i propietari de la discogràfica Comatonse Recordings, que ha guanyat diversos premis. La seva obra combina de manera crítica temes de política d’identitat ‒incloent-hi qüestions de gènere, sexualitat, classe, lingüística, etnicitat i raça‒- amb una crítica contínua de la socioeconomia de la producció de mitjans de comunicació comercials. Aquesta diversitat s’acompanya amb una àmplia gamma d’estils de producció: entre d’altres, música electroacústica per ordinador, deep house orientat als clubs, jazz digital, ambient i solos de piano neoexpressionistes compostos amb ordinador.
Ha publicat dotze àlbums, així com nombrosos EP de dotze polzades, singles de set polzades, àlbums en col·laboració, remescles i obres de vídeo. També ha publicat escrits sobre música i cultura en llibres i revistes acadèmiques d’àmbit international. Com a orador i educador en temes de transgènere no-essencialista i teoria queer, Thaemlitz ha participat en taules rodones per Europa i Japó, i també ha muntat nombrosos tallers de sensibilitat transcultural a la Uplink Factory de Tòquio, prop de la seva actual residència al Japó.

Laurence Rassel és directora de l’erg (École de recherche graphique, École supérieure des arts) de Brussel·les. Va ser responsable de projectes (2008-2010) i després directora (2010-2015) de la Fundació Antoni Tàpies de Barcelona, on va desenvolupar un programa expositiu amb artistes com Eva Hesse, Anna Maria Maiolino, Kerry James Marshall, Allan Kaprow i Xavier Le Roy, entre d’altres. De 1997 a 2008 va ser membre de l’equip directiu de Constant, organització sense ànim de lucre a Brussel·les, activa en els àmbits de l’art, els mitjans de comunicació i la tecnologia.

Olivia Plender, "Learning to Speak Sense", sound piece with hand painted instructions, installation view, Ar/Ge Kunst, Bolzano (2015)

Programa

DISSABTE 4 DE MAIG, a partir de les 12 h

A les 12 h:Olivia Plender. Performance-taller Learning to Speak Sense.
Lloc: Auditori Convent
Preu: 5 €

Bona part de l’obra d’Olivia Plender se centra en la idea simbòlica de «la veu», qui és i qui no és capaç de reclamar el dret de parlar en públic. La mateixa artista explica: «El fet de perdre la parla durant tot un any, després d’una malaltia, em va canviar profundament la manera de pensar sobre aquest tema.» En el taller titulat Learning to Speak Sense, Plender presentarà alguns dels exercicis vocals que va practicar durant aquell període per tal de recuperar la parla. S’examinaran alguns aspectes disciplinaris de la teràpia vocal, així com la manera en què es construeix l’autoritat a través de la veu, els aspectes vinculats al gènere en la manera de parlar, i la importància de trobar una veu política.

Amb la col·laboració d'Irene Martín Guillén

Entrades Accedeix-hi directament fent clic al botó.

A les 18 h:Terre Thaemlitz [1] + Laurence Rassel [2]. Conversa.
Lloc: Auditori Meier
Preu: 5 €.

[1] En col·laboració amb Club Nitsa en el marc del segon aniversari del col·lectiu Draft.
[2] Part del projecte Re-Imagine Europe, cofinançat pel Creative Europe programme de la Unió Europea.

Idiorítmies pren el nom del curs que va impartir Roland Barthes el 1977 al Collège de France, amb el títol Comment vivre ensemble : simulations romanesques de quelques espaces quotidiens. Per a aquell primer seminari, Barthes va voler respondre a la pregunta subjacent en bona part del pensament de Michel Foucault, que era qui l’havia proposat per a l’ingrés al Collège, i que es refereix a la manera en què el poder es fa omnipresent mitjançant el seu desplegament en totes les formes de vida. En el seu curs, Barthes s’interroga sobre la distància a la qual s’ha de mantenir el subjecte respecte als altres per construir amb ells una societat sense alienació. Des d’una posició transfeminista, Laurence Rassel i Terre Thaemlitz conversaran sobre les contradiccions que suposa parlar d’hospitalitat des de l’Europa colonial cada vegada més tancada sobre si mateixa; sobre la impossibilitat de descolonitzar les institucions culturals; i sobre les estratègies feministes i queer d’invisibilitat, la resistència a la transparència i els moviments sense utilitat com a resistència política.

Entrades Accedeix-hi directament fent clic al botó.

De 0.30 a 5.30 h:DJ Sprinkles i Valentino Mora. DJ set.
Lloc: Sala Apolo. Club Nitsa.
Preu: 16 €.
Venda exclusiva a través de Nitsa/Apolo. Entrada gratuïta fins les 1.30 h, presentant l’entrada de la conversa de Terre Thaemlitz + Laurence Rassel
Organitza Club Nitsa en el marc del segon aniversari del col·lectiu Draft.

Programes públics
macba [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 68