Del 3 al 7 de juliol de 2023

Qui produeix imatges? Qui mira? Quins subjectes han quedat històricament exclosos de la tasca de producció d’imatges? Com ens representem en l’actualitat? Per a qui? Som conscients de la càrrega simbòlica de les imatges que compartim?

Davant la profusió inabastable d’autorepresentacions d’uns jos massa sovint forçats a escenificar-se a les xarxes com a mercaderies originals, atractives i en perpètua disponibilitat, rastrejarem en l’art aquelles eines i recursos que ens ajudin a entendre i a activar el potencial polític d’uns jos necessàriament col·lectius.

En aquest curs proposem un recorregut per algunes obres de la Col·lecció MACBA i de la història de l’art que ens serviran per analitzar les maneres en què les subjectivitats s’han representat, han ocupat l’espai i han reivindicat drets en diversos moments de la història. De l’autoretrat de la religiosa Guda de Weissfauen al segle XII als selfies contemporanis, passant pel Self-Portrait de Jean-Michel Basquiat. De l’àlbum familiar desconstruït de Jo Spence a la correspondència filmada de Mona Hatoum amb la seva mare o les instantànies de BeReal. De les històries de cuina de Carrie Mae Weems a les perfomances d’Esther Ferrer o les accions a Instagram de Miss Beige.

Treballarem l’art com a espai de resistència i ens apropiarem de les seves estratègies per repensar les maneres en què ens (re)presentem i compartim les nostres imatges en l’actualitat.

Debatrem sobre totes aquestes qüestions a l’aula i a les sales del museu, i farem una sessió pràctica en la qual treballarem al voltant dels nostres propis arxius d’imatges i records gràfics.

A càrrec de Loli Acebal, historiadora de l’art.

Participant

Loli Acebal
La imatge de la salut

Activitat reconeguda pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya.

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de educacio [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 412 14 13.