al

Programa de concerts organitzat per Gràcia Territori Sonor

En un dels territoris remots de la galàxia Edison, les imatges amb què s'embolcallen els suports que contenen música enregistrada reflecteixen l'evolució de la nostra cultura visual. En una altra regió remota de la mateixa galàxia, el contingut aparentment finalitzat dels suports és reutilitzat per crear noves músiques, completament alienes a les originàries. Les màquines que permeten reproduir els continguts d'aquests suports també són manipulades i trucades per obtenir-ne aquests resultats. Aquestes màquines, integrades en la panòplia instrumental de les formacions musicals modernes, ja ocupen el lloc d'un instrument més i, tot i que en molts casos continuen essent eines d'exhibició del virtuosisme derivat del seu ús, molts creadors han optat per adjudicar-los funcions més orgàniques en el context de la música d'experimentació.

De la primera d'aquelles regions remotes arriba al MACBA l'exposició Vinil. Discs i caràtules d'artistes, que no mostra precisament els suports de vinil, sinó els embolcalls creats per a aquests suports. De la segona regió arriben diverses ambaixades sonores, especialitzades en l'ús dels vinils enregistrats, per crear música nova. En tots dos casos parlem de discs, del suport més popular i de més qualitat per a la música enregistrada durant pràcticament tot el segle XX. Les portades permeten fer-ne una lectura historicoartística i el contingut convida a una relectura actual de la manera com es crea la música, amb resultats excitants i sempre sorprenents. Els ambaixadors de les remotes regions de la galàxia que Thomas A. Edison va originar amb el big bang del fonògraf aterraran a l'auditori del MACBA els dies 29 de juny, 6, 13 i 20 de juliol.

Els "solos de bateries sobre vinils amb quatre tocadiscs" del canadenc Martin Tetreault; el duo de piano i tocadiscs de Hildegard Kleeb i Pelayo Arrizabalaga (Suïssa); la trobada de dj Blue i dj Amsia (Catalunya i Euskadi), dos creadors que integren l'ús del tocadiscs en el territori actual de la música electrònica, i la imprescindible presència de l'anglès Janek Shaefer, i els seus fantàstics tocadiscs manipulats, aportaran proves suficients per confirmar la tesi que al segle XXI, un electrodomèstic que començà fascinant la societat del principi del XX ha migrat a l'àmbit de l'experimentació musical per fascinar-nos novament.

Victor Nubla

Coproduït amb:
Gràcia Territori Sonor
gif blanc de 50base 20 alt
Patrocinador de comunicació:
Logo TV3
Catalunya Ràdio
El periódico100

Programa

DIJOUS 29 DE JUNY, 22 h
Martin Tetreault (Mont-real)
1- Solo de batteries sur vinyles avec 4 tourne-disques
2- Surfaces et objets + Merche Rosales, bateria (Barcelona)

DIJOUS 6 DE JULIOL, 22 h
Hildegard Kleeb, piano, i Pelayo Fernández Arrizabalaga, tocadiscs (Zug-Laredo)

Piano i tocadiscs en un compromès diàleg polític per a la trobada entre la pianista suïssa Hildegard Kleeb –col·laboradora d'Anthony Braxton, intèrpret de Cage, Feldman, Lucier i María de Alvear, i interessada en la relació de la música amb les arts visuals (a través de les seves col·laboracions amb Sol LeWitt)– i Pelayo Fernández Arrizabalaga –performer, artista plàstic, compositor i multiinstrumentista càntabre establert a Suïssa, membre fundador dels mítics Orgón i Clónicos, que ha col·laborat, entre d'altres, amb David Thomas, Markus Breuss, Llorenç Barber i Co Streiff–. Una trobada per a la improvisació compromesa, on els materials musicals procedents de Stockhausen, Stravinsky, Braxton o Coltrane es troben amb els tocadiscs manipulats.

(+) info:http://www.hildegard-kleeb.ch

DIJOUS 13 DE JULIOL, 22 h
dj Blue (Barcelona)
dj Amsia (Azkoitia)

Entre el 1991 i el 1996, Blue (Daniel Paredes) és bateria i baixista en grups de punk i post-hardcore. Després, el seu pas a la creació de música amb tocadiscs li porta a teixir profunds ambients d'un so molt textural que presenta al Sònar el 1999, i que desenvolupa en una sèrie de col·laboracions en els àmbits de la dansa, la ràdio i la instal·lació. Fins al 2003 va ser membre de M&D i d-INFECTION i en l'actualitat introdueix la guitarra elèctrica i la poderosa amplificació Marshall en l'experimentació en solo amb els plats, mentre compagina la bateria a la banda de sludge-doom Bukkake.

dj AMSIA es defineix com un nen amb un joc de construcció guiat per la intuïció i l'amor al caos i, com s'ha dit, l'oient que s'exposa a les seves composicions instantànies pateix una experiència semblant. En la seva exploració, el tocadiscs conviu atzarosament amb les gravacions de camp i els seqüenciadors. dj AMSIA ha treballat en projectes de La Fura dels Baus i ha estat assidu col·laborador d'El Corsal Desastre.

DIJOUS 20 DE JULIOL, 22 h
Janek Schaefer (Londres)

En una fulgurant carrera, Janek Schaefer va passar de l'arquitectura a gravar en un dictàfon el recorregut nocturn a través d'una oficina de correus (Recorded Delivery, 1995) i a figurar poc després en el Llibre dels Rècord Guinness pel seu disseny del Tri-phonic Turntable (1997). Concerts, performances, instal·lacions, se succeeixen els últims anys en els cinc continents. Utilitzant híbridament les tècniques digitals i analògiques, Schaefer manipula vinils en directe, superposant gravacions de camp, per crear un esdeveniment únic, a partir del context espacial i arquitectònic del lloc on es produirà la performance, tema central del desenvolupament de la seva obra. Ha treballat sovint amb Philip Jeck i també amb Robert Hampson (Main). La seva extensa discografia es troba en segells com Asphodel, Sub Rosa i Staalplaat.

(+) info:http://www.audioh.com

Programes públics MACBA
Tel. 93 481 46 81
programespublics [at] macba [dot] cat


Exposició


Continguts relacionats

Àudios

Son[i]a #18. Victor Nubla
30.06.2006
Son[i]a #20. Martin Tétreault
06.07.2006

Publicacions