al

El Museu oral de la revolució és un projecte concebut per Beatriz Preciado i realitzat amb la investigació i la col·laboració dels alumnes del Programa d'Estudis Independents del MACBA, edició 2012-2013.

El Museu oral de la revolució és un arxiu-exposició performatiu i sonor que busca fer audibles i espacialitzar, en el context de la ciutat i el museu contemporanis, els llenguatges de transformació social inventats per les minories racials, de gènere, sexuals, corporals i de la diversitat funcional i cognitiva: des de la primera revolució d'esclaus d'Haití i les revoltes citoyennes fins als actuals moviments queer, autistes, intersexuals, transgèneres, antiespecistes i altres, que lluiten per ampliar i redefinir els límits de l'horitzó democràtic.

El projecte, elaborat com a treball de recerca col·laboratiu pels alumnes del Programa d’Estudis Independents 2012-2013 del MACBA, posa en qüestió l'hegemonia de la mirada silenciosa, del visitant-ull i del cub blanc que dominen el museu contemporani. Davant l'exposició tradicional, es proposa la creació d'un espai fosc en el qual s'intensifiquen l'experiència de l'escolta i l'enunciació d'actes de parla. S'hi explora la producció de coneixement oral, la funció de la teatralitat en l'activisme, les relacions entre llenguatge i acció, l'especificitat semiòtica i pragmàtica dels enunciats polítics, així com les relacions del gènere literari del «manifest» amb les pràctiques artístiques d'avantguarda i conceptuals.

El 1791, l'esclau Toussaint-Louverture declara abolida l'esclavitud a l'illa d'Haití. El mateix any, en un context en què les dones i els fills bastards no tenen dret a la paraula política, Olympe de Gouges llegeix públicament la Déclaration des droits de la femme et de la citoyenne. El 1849, quan les dones no tenen dret al vot, Jeanne Deroin es presenta com a candidata a les eleccions legislatives franceses. El 1867, Karl Ulrich afirma, davant una assemblea de juristes alemanys que criminalitzen l'homosexualitat, que l'homosexual no és un malalt sinó un subjecte de ple dret. El 1987, Larry Kramer s'identifica públicament com a malalt de sida per alçar-se contra la gestió política de la pandèmia als Estats Units... «Com és possible», es pregunta Jacques Rancière, «que els qui no tenen dret ni a parlar públicament, ni a governar, reclamin accés a l'àmbit de la política a través de la paraula? Com és possible que un cos abjecte es declari subjecte polític per efracció? Com s'inventa una escena de l'enunciació?» «Quina és la veu contemporània», pregunta Judith Butler, «que irromp en el llenguatge de la llei per interrompre'n elfuncionament unívoc?»

El Museu oral de la revolució convida un conjunt d'artistes a respondre aquestes preguntes duent a terme actes de parla, lectures performatives o interpretacions públiques d'aquests enunciats, discursos o manifestos. Durant la primera setmana de desembre, diversos espais del MACBA i de la ciutat es convertiran en improvisades caixes de ressonància urbanes per als llenguatges de la transformació social.

Amb textos i manifestos de Sojourner Truth, Jeanne Deroin, Karl Ulrich, Karl Maria Kertbeny, Emma Goldman, Valentine de Saint-Point, Valerie Solanas, Aimé Césaire, Carl Wittman, Frantz Fanon, Monique Wittig, Combahee River Collective, Adrienne Rich, Gloria Anzaldúa,Jorge Eliécer Gaitán, Carla Lonzi, Cheryl Clarke, Pedro Lemebel, Virginie Despentes, Amanda Baggs, Mujeres Creando i Jim Sanclair, entre d’altres.

Amb la col·laboració de:
The Lisbon Consortium
MUSEU ORAL DE LA REVOLUCIÓ

Programa

Dates: 29 de novembre, 2, 3, 4, 5 i 7 de desembre
Format: Arxiu-exposició performatiu i sonor
Lloc: Recorregut per espais interiors i exteriors del MACBA (plaça dels Àngels, Capella) i espais propers del Raval Sud
Producció: Alumnes del Programa d'Estudis Independents (PEI), edició 2012-2013

ACTES DE PARLA. MUSEU ORAL DE LA REVOLUCIÓ
Dijous 5 i dissabte 7 de desembre, a partir de les 19 h
Capella MACBA i altres espais
Entrada gratuïta. Es recomana portar un dispositiu mòbil o una llanterna.

Amb la participació de Michael Roberson, Javier Peñafiel, Nadia Granados «La Fulminante», Pedro Costa, Jaume Ferrete, Antonio Centeno, PostOp, Quimera Rosa, Lucrecia Masson, Virginie Despentes, Mount Zion Soldiers i Rut Castells, entre d’altres.

TALLERS
Del 29 de novembre al 5 de desembre tindran lloc diversos tallers concebuts com a estratègies per a la preparació d'actes de parla, accions i performances a partir de l'arxiu del Museu oral de la revolució.

Activitats gratuïtes. Places limitades.

Sí, manifesto
Taller de lectura
Divendres 29 de novembre i dilluns 2 de desembre, de 18.30 h a 20 h
Aula 1, Centre d'Estudis i Documentació MACBA
20 places

Desordre corporal
Taller de diversitat corporal, funcional, sexual i de gènere
Dilluns 2 de desembre, de 16 h a 20 h
Dimarts 3 de desembre, d'12 h a 22 h
Aula 0, MACBA
10 places

Teixir l'escolta, teixir la parla
Taller de teixit i serigrafia d'un passamuntanyes
Divendres 29 de novembre i dilluns 2 de desembre, de 10 h a 14 h
Aula 0, MACBA
15 places

A l’oral! Un taller MOR
Taller dirigit per Javier Peñafiel
Dimarts 3 i dimecres 4 de desembre, de 17 h a 20 h
Capella MACBA
8 places

El Ballroom té alguna cosa a dir sobre l'ésser humà i la lluita per la llibertat
Masterclass sobre vogue-anàlisi amb Michael Roberson
Dijous 5 de desembre, de 19 h a 21 h
Capella MACBA
Fins que es completi l'aforament

THE FUNK LESSONS: RELOADED
Dissabte 7 de desembre, a partir de les 21 h
Capella MACBA
Fins a completar aforament

DISPOSITIUS
MOR portàtil
És un projecte a la xarxa compost per diversos actes de parla, concebut per reproduir-se en ràdios lliures, comunitàries i cooperatives de diverses ciutats d'Espanya, Mèxic, Colòmbia, Xile, Argentina, Bolívia i el Brasil.

Artistes participants: Alejandra Egido, Chispilla Tronik, Cintia Mendonça / Lisa Kori Chung, Colectivo Anarco Funk, Gustavo Melo Cerqueira, Julia Cartier Bresson + Camila Bastos, Jeimy Martínez, La Multisectorial Invisible, María Eugenia Garza, Mujeres Públicas (grup feminista d'activisme visual, Argentina), Teatro de operações, Transcocho Cimarrón.

MOR mòbil
És un dispositiu DIY muntat sobre rodes, que transita pels diversos edificis del museu, la plaça i els carrers del Raval, per tal de recollir, enregistrar i emetre actes de parla.

Radio MOR
Es la xarxa de ràdios i contenidor d'intercanvi. S'invita les ràdios a utilizar l'arxiu sonor del MOR portàtil per generar i intercanviar continguts com ara podcast, programes, música i material sonor que vinculi els continguts del MOR amb el treball de cada emissora.

Aquests dispositius es podran consultar a la web del projecte: www.morpei.org

Estació d'escolta i registre
Situada al vestíbul del MACBA, permet als visitants del Museu escoltar els manifestos i actes de parla i enregistrar els seus propis enunciats.

Programes públics MACBA
Tel. 93 481 33 58
pei [at] macba [dot] cat