METTE EDVARDSEN, PABLO MARTÍNEZ I SOLEDAD GUTIERREZ
Vermut-conversa amb Mette Edvardsen i els comissaris d’Idiorítmies, Pablo Martínez i Soledad Gutiérrez

NINA POWER, CONFLICTE, COMPASSIÓ, COMPROMÍS, CONFERÈNCIA
En aquesta conferència examinarem críticament els discursos i les pràctiques que circulen a l’interior, al voltant i al defora de les institucions i individus. Com podem trobar un bon model per viure i treballar conjuntament que reconegui les complexitats i els conflictes de la vida institucional, personal, pública i política? A partir del treball de Sarah Schulman i Jo Freeman sobre la noció d’«insociable sociabilitat» d’Immanuel Kant i sobre les teories de l’amistat i els debats de l’organització sindical, intentarem explorar com podem conviure i treballar plegats malgrat la fragilitat i la violència que hi ha al nucli de tota vida social.

Nina Power és crítica cultural, teòrica social i catedràtica de Filosofia a la Universitat de Roehampton, Londres. És autora de One Dimensional Woman i ha escrit extensament sobre feminisme, activisme i estructures de treball i de cures. La seva obra s’ha publicat en revistes i diaris com The Wire, frieze i The Guardian.

METTE EDVARDSEN, OSLO (2017), PERFORMANCE
Amb aquesta nova peça, Edvardsen continua el procés d’escriptura que ha desenvolupat en treballs anteriors. La trilogia Black (2011), No Title (2014) i We to be (2015) explorava les possibilitats i els límits del llenguatge i com això s’expandeix en l’espai real. L’accés a la imaginació es produïa gràcies al llenguatge, i la proximitat al públic es desenvolupava a través de l’escriptura. Oslo busca una altra manera de generar presència i imaginació, on no sols el performer a l’escena és essencial en relació amb el que està passant. Aquesta vegada l’escriptura es propaga per tot l’espai del teatre, multiplicant les veus, les accions, els moments, les imaginacions... Les coses i els éssers.

* Amb la participació del Cor Oslo, especialment format per a Idiorítmies sota la coordinació de Maitane Beaumont, soprano i violista que combina la participació i col·laboració en projectes artístics diversos amb la seva tasca docent al Conservatori del Liceu i a la Universitat de Barcelona.

MARÍA SALGADO I FRAN MM CABEZA DE VACA, JINETE ÚLTIMO REINO FRAG. 3 (2017)
Jinete Último Reino Frag. 3 és el nom d’una zona d’investigació audiotextual entorn del desig, la repressió, la norma, la revolta subjectiva i l’alegria compartida per les subcultures de la nit, que María Salgado i Fran MM Cabeza de Vaca van iniciar el gener de 2017. Frag. 3 és la primera de les tres obres escèniques en què es desenvolupa aquest projecte. És un concert líric i un recital analíric. És una obra audiotextual. És una proposició de distorsió, desviament i emocions, que parla del que cal fer-se a dins per dir que sí i que no a la contra de la desproporció de mandats que ens ordenen en el context d’un replegament reaccionari com el que estem vivint. Frag. 3 parla de la nit de tota mena, és a dir, d’allà on les coses canvien de forma per no tornar a ser iguals al matí. Un genet que no és genet: és l’efecte de la resistència a la plana, l’experiència de guanyar cabre-hi al descomunal món que mira de descabre’ns, res que duri gaire sense pena ni sense risc i, tanmateix, esperem que no desaparegui.

María Salgado i Fran MM Cabeza de Vaca treballen junt(e)s a Madrid des de l’any 2012, a partir d’una idea d’audiotext com a intersecció entre la poesia, el llenguatge, l’art sonor, la música i la performance. La zona de recerca titulada Hacía un ruido (2012-2016), que va enfocar el cicle de desobediència política iniciat el 2011, va donar lloc a autoedicions gràfiques de pòsters i pamflets, un llibre publicat per l’editorial Contrabando, un disc llançat pel segell Ruido Sisterhood, una peça instrumental per a l’ensemble Vertixe Sonora, una instal·lació sonora de dos mesos de durada i un recital híbrid que va girar per llocs tan diversos com l’Espacio Naranjo i el Teatre Valle Inclán de Madrid, les Picnic Sessions del Centro de Arte Dos de Mayo de Móstoles, el festival ZEMOS 98 de Sevilla, 16 Beaver de Nova York, Hangar de Barcelona, l’espai El Arsenal de Còrdova i el LARVA de Guadalajara (Mèxic). Jinete Último Reino Frag. 3, la zona d’investigació sobre desobediència subjectiva en la qual actualment estan immersxs, té el seu origen en una peça instrumental per a oboè i dispositiu electrònic interpretada l’any 2013 per l’Smash Ensemble i publicada com a partitura dins la col·lecció Present Tense Pamphlets. Frag. 3 ha estat presentat en un concert híbrid al C3A de Còrdova, en el programa El porvenir de la revuelta al Matadero de Madrid, i a l’audiotext Negro (RSRJ RJRS), publicat per Radio Reina Sofía el desembre de 2017.

Del 28 d’abril al 5 de maig, una selecció de treballs editorials i videogràfics de Mette Edvardsen estarà disponible per a consulta a l’atri de l’edifici Meier.

María Salgado i Fran MM Cabeza de Vaca, "Jinete Último Reino Frag. 3", 2017. Foto: Jorge Mirón

Programa

DISSABTE 5 DE MAIG, 12.30 h
12.30 h
Conversa i vermut amb Mette Edvardsen, Soledad Gutiérrez i Pablo Martínez.
Lloc: Espai Taller.
Preu: Entrada gratuïta

19.30 hNina Power, conferència Conflicte, compassió, compromís.
Lloc: Espai Taller.
Preu: Entrada gratuïta. En anglès sense traducció.

21 hMette Edvardsen, Oslo (2017), performance.
Lloc: Capella MACBA.
Preu: Entrada 5 €

22.30 hMaría Salgado y Fran MM Cabeza de Vaca, Jinete Último Reino Frag. 3 (2017).
Lloc: Sala d’exposicions Convent dels Àngels.
Preu: Entrada 5 €

Programes públics
macba [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 68